İçindekiler
4. MERHAMETLİ ALLAH’I NASIL BULABİLİRİM?
5. ALLAHIM, ALLAHIM, BENİ NİÇİN BIRAKTIN?
8. GÖZ KORKUTMALAR VE KANDIRMALAR
9. ALLAH’A BAĞLI VİCDANA GÜVENEREK
12. KOPAN VE YENİDEN ONARILAN İLİŞKİLER
ÖNSÖZ
“Allah’a nasıl yakın kalabilirim?” Bu soru aklımıza sık sık geliyor. Aynı soruyla yaklaşık 500 yıl önce Almanya’da yaşamış olan, çiftçi bir aileden gelen ve daha sonra Luteryen Kilisesi’nin oluşmasına yol açan Dr. Martin Luther de kafasını yoruyordu. O zamanlarda birçok insan Allah’ın merhameti için neler yapmak gerektiğini veya nasıl yeterince iyi olunabileceğini sorguluyordu. Luther Allah’ın doğruluğunun önünde kendini doğru değil günahkâr gördü, ve günahkâr bir insan kutsal olan Allah’a nasıl yaklaşabilirdi?
Martin Luther yıllar boyunca Kutsal Kelam'ı araştırarak Allah’ın gerçek merhametini bulmaya çalışıyordu. Sonunda merhameti hiç bir şekilde kazanamayacağını, ancak İsa Mesih'in sayesinde O'na iman edenlere armağan edildiğini anladı. Yaşamı ve her şeyi Allah’tan alan insanın aklanması da O’nun elinden geliyor. Doğruluğu arayan bir insanın kendi işleri yerine Allah'ın yaptıklarına odaklanması gerekiyor. Bunu anlayınca Martin Luther ağır vicdan acılarından kurtuldu, Kutsal Kelam'ı kurtuluş müjdesinin ışığında, sanki yeni gözlerle okumaya başladı. Rab'bin lütfunu anlamasından itibaren hayatında umut, sevinç ve huzur bulmaya başladı.
Sayın Episkopos Eino Sormunen, Orta Çağ’ın büyük reformcusu olarak tanınan Martin Luther’in hayatını 1937 yılında kısa bir kitabın sayfalarına yazdı. Bu kitap “Martin Luther – Kutsal İnanç Adamı” adıyla ilk kez 1984’de Türkçe’ye çevrildi. İlk basım çok önce tükendi. Martin Luther’in hayatını yabancı dillerde anlatan birçok kitap yazıldığı halde Türkçe okuyanlar için daha geniş bir eser bulunmamaktadır. Elinizdeki bu Türkçesi biraz yenilenen ve bazı kavramları kontrol edilen ikinci basımın size bereketli olmasını dileriz.
Tanrı’nın insanı akladığı Müjde’de açıklanır.
Aklanma yalnız imanla olur.
Yazılmış olduğu gibi, “İmanla aklanan yaşayacaktır.”
(Romalılar 1:17)
Kirsi Tiira