İçindekiler

Önsöz

1. Önderlik Sorunları

Şeref-Güdümlü Kültürlerde Önderlik

İlk Yüzyıldaki Önderlik

Mordan Vazgeçmek!

2. Hami* / Gözeten Önderlik

Kiliseler Niçin Başarısız Olurlar?

Gözeten Önderler

Sağlıklı Himaye

3. Pavlus Korint’te14

Pavlus ve Korintliler

Pavlus Sosyal Değerlere Karşı Durur

4. Pavlus Filipi’de

Pavlus’un Çarmıh Anlayışı

Pavlus ve Silas’ın Filipi’ye gelişi

Mesih’in Alçaltılması ve Yüceltilmesi

Pavlus’un Cursus Honorum’u

5. İsa ve Himaye

Tanrı, En Mükemmel Gözeten

İsa, Dönemindeki Bir Gözeten

Siyasi Onur

Dini Onur

Sonuna Kadar Dalaşmak

6. İsa ve Öğrencileri

En Derin Varsayımlarını Değiştirme

Değiştiren Öğrenme

Akıl Hocalığı

Çarmıha Gerilme

7. Tanrı ve Yetki

Eski İsrail’de Tanrı’nın Yetkisi

Mutlak Monoteizm

Üçlü Birlik Monoteizmi

Üçlü Birlik ve Yetki

Tanrısayar Önderlik

8. Kurtarılan Önderlik

Önderlik Dersleri

Tanrısayar Önderlerin Tutumları

Yetki ve Saygı

Kilise Kurma Hareketleri

Batılılar ve Teslimiyet

Acı Çekme ve Düşmanlar

9. Sonsöz

Sıkıntı Şelalesi

Engizisyon Mahkemesi Başkanı



Türkiye’de Kutsal Kitap’a uygun bir önderlik nasıl gerçekleştirilebilir? İçinde yaşadığımız otoriter ve ataerkil toplum hayatı İsa’yı izleyenleri de doğal olarak etkilemektedir. Doğal olanın ötesinde doğaüstü bir sevgi ve yönlendirişle bulunduğumuz topluluklarda hizmet etmenin yolları var mıdır? Julyan Lidstone hem Türkiye hem başka ülkelerdeki deneyimleriyle önderlik ve hizmet konusundaki düşüncelerimizi yenilemek ve geliştirmek açısından yararlı olacak bir kaynağı bizlere sunuyor. Şu anda hizmet ettiğim topluluğun kurucu önderlerinden biri olan yazar hizmetiyle de birçokları tarafından sevgi ve şükranla hatırlanmaktadır.

İhsan Özbek, Türkiye Kurtuluş Kiliseleri önderi

Öncelikle bu çok önemli konuyu kaleme alarak bizleri, yerel kiliselerimizde önderliği düşünüp sorgulamaya yönlendirdiği için Julyan Lidstone’a büyük bir teşekkür borçluyuz. 19. yüzyıl İngiliz politikacı Lord Acton’un şu ünlü sözlerine ülkemizde de sıkça alıntı yapılır:Güç yozlaştırır, mutlak güç mutlaka yozlaştırır.” İşin acı tarafı bu aynı hastalık.. ulusların önderleri sayılanlar, onlara egemen kesilir, ileri gelenleri de onlara ağırlıklarını hissettirirler. Sizin aranızda böyle olmayacak” (Markos 10:42) diyen İsa’nın kiliselerinde de mevcuttur. Bu evrensel hastalık, bizimki gibi ‘utanç/onur’ toplumlarında hem daha büyük, hem de karmaşık bir sorundur. Gücün mutlak olması kişinin üstün biri olmasından değil gücün sorgulanmaması veya sorgulanamamasından kaynaklanır. Bu durumun acı ve üzücü etkilerini ülkemiz dahil birçok ülkenin kiliselerinde izleyip araştıran Julyan kardeşimiz bizleri bu elzem konuyu ‘sorgulamaya, anlamaya, çözümler aramaya’ çağırıyor. Bu kitabı çok ciddiye alarak, kendilerinin ve yerel kilisenin ‘ışığını’ yitirmemesi için her İsevi, özellikle de ‘önderliğe soyunmuş’ olanlar, mutlaka okumalıdır.

Zekai Tanyar, kilise önderi

Yazar Julyan Lidstone kilise önderliği hakkında geniş tecrübeye sahiptir. 1951’de Londra’da doğup eğitimini Manchester Üniversitesi’nde bitirdikten sonra Hindistan’a giderek 4 sene müjdeci olarak hizmet etti. İskoya’ya döndüğünde Glasgow İncil Okulu’nda okurken eşi Lenna ile tanıştı. 1980’de genç çift Türkiye’ye taşındıktan sonra iki çocukları doğdu. Ankara, İzmir ve İstanbul’daki kiliselerde 15 yıl hizmete yardım etmiştir. Memleketine döndüğünde Julyan 4 sene bir Baptist kilisesinde pastör olarak görev yaptı ve bir İranlı topluluğunun başlatılmasında önemli rol üstlendi. Bu arada Aberdeen Üniversitesi’nde Kutsal Kitap Yorumu üzerine bir Üst Lisans yaptı.