Moreşetli (Filisti sınırında, Yahuda’nın kırsal yöresi) Mika, Yeşaya’nın6çağdaşıdır. İsminin anlamı “Yahweh gibi kim var?” dır (krşl. Mi. 7:18). Samiriye’nin ele geçirilmesinden (İ.Ö. 722) kısa süre öncesi, kral Yotam, Ahaz ve Hizkiya döneminde peygamberlik eder ve sadakatsiz Yahuda halkına karşı ağır suçlamalarda bulunur: Tanrı günahlar, sosyal adaletsizlikler, salt dıştan dinsellik ve aynı zamanda sayısız zorbalıklar karşısında öfkelidir. Ama Tanrı bir çoban gibi sürüsü hakkında kaygı da duyar. Bundan başka Mika Mesih’in gelişini de duyurur.
Kuruluş düzeni
Tanrı’nın halkı üzerine yargısı Böl. 1-3
Gelecekteki kurtuluş Tanrı’dan gelir Böl. 4-5
Kötü durum ve lütuf umudu Böl. 6-7
Özellikle dikkat ediniz
Kitabın sosyal durumu sergilemesi (Mika baskı altındaki halkın sorunlarını tanımaktadır ve bu konulara değir).
Yargı Tanrısı’nın korkunç resimlemesi (1:3f): “İşte, RAB yerinden çıkıp gelecek, yeryüzüne inip dağ doruklarında yürüyecek. Dağlar O’nun önünde ateş karşısında eriyen balmumu gibi eriyecek, vadiler, bayır aşağı akan sular gibi yarılacak”.
Tüm kitaba dağılmış kurtuluş bildirileri (2:12, vb.);
Çağdaş olan Yeşaya ve Mika arasındaki paralellik (krşl. Mik. 4:1-3 ile Yşa. 2:1-3).
Mesih’in Beytlehem’de doğacağına ilişkin ön bildiri (Mik. 5:1; krşl. Mat. 2).
Tanrı isteğinin özeti (Mik. 6:8): “Ey insanlar, RAB iyi olanı bildirdi; adil davranmanızdan, sadakati sevmenizden ve alçakgönüllülükle yolunda yürümenizden başka Tanrınız RAB sizden ne istedi?”.
İsrail’in tanrısaymazlığı karşısındaki üzüntü (Mik. 7).
Mika kitabının sonunda yer alan tanıklık ve umut: “Senin gibi suçları silen, kendi halkından geride kalanların isyanlarını bağışlayan başka Tanrı var mı? Sonsuza dek öfkeli kalmazsın, çünkü sadık olmaktan hoşlanırsın, çiğneyeceksin suçlarımızı ayak altında. Bütün günahlarımızı denizin dibine atacaksın. Geçmişte atalarımıza ant içtiğin gibi, Yakup’un ve İbrahim’in torunları olan bizlere de verdiğin sözü tutacak ve sadık kalacaksın” (Mik. 7:18-20).