Yeşaya

Yes. kitabı bazen de “Yeşaya’nın İncili (Müjde)” olarak adlandırılmaktadır ve İsa’nın insanların günahları için sunulan kurban olarak ölmesine ilişkin en muhteşem ön bildirileri içerir. Bu kapsamda Yeşaya peygamberler arasında en büyüğü olarak (Yeremya’nın yanında) kabul edilir. Kitabın konusu şudur: “Kurtuluş salt Yahweh’ten gelir.” Amaç üç yönlüdür:

Yeşaya, İ.Ö. 740-6865yılları arasında kalan 50 yıldan fazla süreyi kapsayan uzun bir zaman süreci içinde etkinlik gösterdi (Yşa. 1:1: Yahuda kralları Uzziya, Yotam, Ahaz ve Hizkiya zamanında...). İsmi adeta program niteliğindedir ve verdiği mesajıyla sıkı bağlantıdadır (İbranice Yeşayahuismi “Yahweh kurtuluştur” anlamına gelir). Yeşaya evliydi ve iki oğlu vardı. Babasının adı Amots’du. Yeşaya Yahudi geleneklerine göre kral evinden geliyordu, kral Uzziya’nın kuzeniydi ve Manaşşe döneminde iki parçaya kesilerek öldürüldü. İsrail’in kuzey krallığının yıkıldığı dönemde (İ.Ö. 722) güney krallığı Yahuda’da, Yeruşalim kentinde etkinlik gösterdi. Sanherib’in yönetiminde Asurlular’ın Yeruşalim’i kuşattığı ve Yahuda’yı ele geçirdiği dönemde Hizkiya’nın yardımcısı olarak özel bir şekilde karşımıza çıkar. Anlaşıldığına göre, bir peygamber okulunun da başında bulunuyordu (bkz. Yşa. 8:16, Yeşaya’nın öğrencileri).

Siyasal durum zordu. II. Yarovam yönetiminde İsrail’in kuzey krallığında parlak bir ekonomik dönem yaşanırken, Asur III. Tiglat-Pileser idaresinde (745-727; Kutsal Kitap’ta “Pûl” diye adlandırılıyor) dünya gücü haline geldi. Yerine geçen V. Şalmaneser (727-722) İsrail’in kuzey krallığını sona erdirdi ve başkenti Samiriye’yi ele geçirdi. II.Sargon (722-705) ve özellikle Sanherib (704-681) genişleme siyasetini sürdürdüler. Yahuda kralı Ahaz (735-715) Asur’a bağlıydı. Oğlu Hizkiya (715-686) ise Yahweh’e sadık kaldı ve Asurlular’dan ayrıldı. İnsansal açıdan Hizkiya yönetimi altındaki Yahuda için yenilgi kesindi, ama Yahweh’in yardımıyla dünya gücüne karşı ayakta kalmayı başardı.

Ahaz’ın yönetiminde felaketi andıran bir dinsel düşüş yaşandı. Hizkiya ise yenilikler ve temizleme çalışmaları yaptı. Şüphesiz Yeşaya’nın katkısı büyüktü. Ahaz Tapınak Kültü’nü Asur ibadetleriyle (bir Asur sunağı dahil) değiştirdi. Ancak durum Hizkiya yönetimi altında ataların inancı olan Yahweh’e dönüşle sonuçlandı.

Yeşaya kitabında dörde bölünme sergileniyor (aşağıya bkz. Kuruluş düzeni): Böl. 1-12’de yargı sözleri ve Yeşaya’ya ilişkin birkaç kişisel bilgi yanında Mesih’e ilişkin peygamberlikler yer alırken, Böl. 13-35’te farklı halklara karşı yargı bildirileri çok az sayıdaki kurtuluş sözleriyle kesilir. Böl. 36-39’da Yeruşalim önlerindeki Sanherib, Hizkiya’nın hastalığı ve Babil’den gelen ulaklar hakkında tarihsel rapor yer alır. Böl. 40-66’da bakış açısı değişir: Yeşaya Babil sürgünü ve sürgüne götürülerin tesellisi ve buna dahil olarak Mesih’le ilgili en büyük (her şeyden önce “Rab’bin kulu ilahileri” denilen) peygamberlikleri yaparak olacakları muhteşem bir şekilde önceden gözler önüne serer ve son olaylara, daha doğrusu yeni yaratılışa ilişkin ön bildiriler verir.

Kuruluş düzeni

Yeşaya’nın Yeruşalim’deki etkinliği Böl. 1-12

- Yeruşalim ve Yahuda üzerine gelen yargı 1-5

- Yeşaya’nın etkinliği 6-9

- Geride kalanlar 10-12

İsrail’e ve halklara yöneltilen yargı sözleri Böl. 13-35

- Halkların yargısı 13-23

- “Küçük Apokalips” 24-27

- Samarya, Mısır, Aşur 28-33

- Edom ve gelecek kurtuluş 34-35

Tarihsel kesim Böl. 36-39

Teselli kitabı Böl. 40-66

- İsrail’in kurtuluşu 40-55

- Gelecek görkem 56-66

Özellikle dikkat ediniz