Eyüp

Eyüp, “Kusursuz, doğru bir adamdı” (Eyü. 1:1) ve Ûs (muhtemelen Arap çölündeydi) ülkesindendi. Tanrı’nın bereketine bollukla sahipken, bir anda elindekilerin birer birer alındığını ve yaşamından başka geriye bir şeyi kalmadığını gördü. Her şey geçici olduğunu göstermişti, zenginlik, aile, evlilik, sağlık, dostluklar. Ve Eyüp “neden?” sorusuna yanıtın insan açısından verilemeyeceğini görür – Olanların kendi kişisel suçundan kaynaklanmadığından ve bunların Tanrı’nın cezası olmadığından emin (dostları sürekli bunu kanıtlamaya çalışsalar da). Ancak, öte yandan göksel yerleri görme yetisine sahip değil, bu nedenle de olayın arka perdesini, yani Yahweh’in şeytanla konuşmasını bilmiyor: Şeytan Eyüp’ü sınayabilirdi, ancak Eyüp’ün canına dokunamazdı.

Dostlarıyla ve öfke dolu genç Elihu’yla geçen tartışmaların ardından, Tanrı’nın yanıtı geliyor ve Eyüp’ün bu konuda yeterliliği ve kavrama yeteneği olmadığından ağzını açamayacağı gösteriliyor. O ne yaratılışta oradaydı, ne de Livyata gibi düşmanlara karşı çıkabilirdi. Bu tür sorular konusunda söz sahibi olmak için kendisini Tanrı olmalıdır. Ve bu yanıt Eyüp’e yeterli geldi, sonunda Tanrı’nın yüceliğini kavradı ve zor denenmesinin son bağlamlarını kavramasa da, artık kendisini güvenle O’nun ellerine bırakabilirdi. Eyüp bunları anlayıp ikrar ettikten sonra Tanrı tarafından dostları önünde aklanır ve kaybettiği tüm maddi bereketlerin iki mislini alır.

Kitabın konusu “acı”dır. Tanrı, şeytan aracılığıyla acılara izin veriyor, böylece çocuklarının sınavlarda galip gelmesini, gelişmesini ve güçlenerek bunlardan çıkmasını amaçlıyor. Ama her şey Tanrı’nın ellerinde. Hem ağır sınavla denenen Eyüp, hem de onun canına dokunamayan ve Tanrı’nın istemi dışına çıkamayan şeytan da O’nun ellerinde (krşl. Martin Luther, şeytanı “Tanrı’nın zincire bağlı köpeği” olarak nitelendiriyor).

Bu kapsamda çifte amaca ulaşılmaktadır: İlkin, okuyucu çok zor bir konu olan neden bu denli çok acı var konusuna ilişkin daha derin bir kavram kazanmakta, ikincisi (ve öncelikle!) Tanrı’yı derinden kavramayı öğreniyor:


Eyüp’ün atalardan İbrahim, İshak ve Yakup’un döneminde yaşadığına ilişkin şunlar gösterilebilir (yani, yaklaşık İ.Ö. 2000):


Kuruluş düzeni

Eyüp büyük denenmelerde Böl. 1-3

Acının nedenleri konusunda arkadaşlarıyla tartışması Böl. 4-28

Eyüp doğruda Tanrı’ya yöneliyor Böl. 29-31

Öfkeli genç Elihu dört konuşma yapıyor Böl. 32-37

Tanrı’nın yanıtı Böl. 38-41

Eyüp’ün kutluluklar dolu sonu Böl. 42

Özellikle dikkat ediniz