2:1-2 İnsanları harekete geçiren nedir? Özellikle Rab’bin işini yapmak, O’nun evi olan kiliseyi bina etmek için Rab halkını nasıl isteklendirir?
Rab’bin bu sözleri özellikle halkın iki önderine yöneltiliyor: Şealtiyel’in torunu Yahuda Valisi Zerubbabil (Kral Davut’un soyundan) ve Yehosadak oğlu Başkâhin Yeşu (Başkâhin Harun’un soyundan). Rab’bin eviyle ilgili iki iş: Zerubbabil: inşaatı (evi plana göre yapmak) ve Yeşu: hizmeti (kâhinlik, kutsallık) yürütmekle sorumluydu. Bu iki yön bizi de ilgilendirir (1Ko.3:10, 17).
2:3 Sorun şuydu: Şimdiki ev, önceki görkemi yanında bir hiç gibi görünüyordu. Rab Bu konuda onlara üç soru soruyor:
Aranızda bu tapınağı önceki görkemiyle gören kaldı mı?
Şimdi size nasıl görünüyor?
Bir hiç olarak görünmüyor mu? Burada Rab halkın aklından geçenleri dile getiriyor:
Halk hayal kırıklığına uğramıştı. Bazı yaşlılar, yani daha iyi günleri ve ilk tapınağın görkemini görmüş olanlar, yaptıkları bu yeni evi küçümsüyorlardı (bkz. Ezr.3:12). Her şey o kadar küçük ve zayıf görünüyordu ki! Herhalde bu iş mümkün olmayacak, uğraşmaya değmez diye ağlıyorlardı.
2:4 Onlara cesaret vermek için Rab, “Yüreklen!... İşi sürdürün… çünkü ben sizinle birlikteyim… bu tapınağı (evi) görkemle dolduracağım… Yeni tapınağın (bu evin) sonraki görkemi öncekinden daha büyük olacaktır” (2:4-9). Küçük başlangıçları küçük görmemeleri gerekiyordu.
Tanrı’dan üç kez üst üste cesaret sözü geldi: “Yüreklen! “Yüreklen! “Yüreklen!” Halkın en büyük gereksinimi dayak değil, teşvikti; dövülmeye değil isteklendirilmeye ihtiyaçları vardı. Rab çalışmalarını buyurmadan önce onlara üç kere “yüreklenin” diyor. Neden? Çünkü “ben sizinle birlikteyim.”
Cesaretimizi yitirmemek çok önemlidir. İncil şöyle der: “Eğer cesaretimizi ve övündüğümüz umudu gevşemeden sonuna dek sürdürürsek, O’nun evi biziz” (İbr.3:6).
2:5 Rab onlarla yaptığı antlaşmasını, verdiği vaadi hatırlatıyor. Ruhunun hâlâ onlarla birlikte olduğunu söylüyor. Evin şimdiki görkemi aslında hiç de küçük değildir. Eğer Rab orada ise, O’nun görkemi de oradadır ve önemli olan gerçek budur.
Bir süre önce, bir firmada mimar olarak çalışırken patron bazen masama yaklaşıp, üzerinde çalıştığım projenin nasıl gittiğini sorarak proje hakkında benimle bizzat konuşurdu. Projenin bazı ayrıntılarını görüşürdük. Bu benim için oldukça yüreklendirici bir deneyim olurdu. O’nun benimle birlikte aynı işte çalıştığını ve uğraştığım şeylerle bizzat ilgilendiğini gösterirdi.
İşte Rab de burada benzerini yapıyor: İşçilere yaklaşarak, “Ben sizinle birlikteyim” diyor. Aynı şekilde, topluluk kurma işinde O yine bizimledir. İşin çok küçük olması hiç önemli değildir! Eğer Tanrı kendini bu işe adamışsa, her türlü zorluğa değer demektir. Hiçbir şey cesaretimizi kırmamalıdır. Eskiden olup bitmiş şeyler için kederlenmenin hiçbir anlamı yoktur. Geride kalan her şeyi unutup ileride olanlara uzanarak, Tanrı’nın Mesih İsa aracılığıyla yaptığı göksel çağrıda öngörülen ödülü kazanmak için hedefe doğru koşmalıyız (Flp.3:13-14). Bizler de Pavlus’un koşusuna katılarak onun yaptığı gibi Rab’bin evini oluşturan kiliseleri kurmaya ve geliştirmeye adanmalıyız.
Rab bu ayetlerde tasarısını halka (ve bize) açıyor, geleceği görmemize izin veriyor:
- Evren sarsılacak
- Mesih gelecek
- Rab’bin evi görkemle dolacak
Bu bizim için çok büyük bir fırsattır. Düşünün, dünyadaki finansal yatırımcılar bir ay sonraki durumu önceden görebilmek için can atarlar; eğer hangi şirketlerin büyüyeceğini tahmin edebilseler, bütün hazinelerini ona yatırırlardı. Gelecekle ilgili spekülasyonlar yapabilirler, ama geleceği asla mutlak bir şekilde bilemezler. Biz ise bu ayetler doğrultusunda geleceği biliyoruz. Yaşam ve zaman yatırımımızı buna göre yapabiliriz.
2:6 Rab her şeyi sarsacak: “Kısa zamanda bir kez daha yeri, göğü, denizi, karayı sarsacağım. Bütün ulusları sarsacağım.” Bu ayet Hagay’dan Yeni Antlaşma’ya aktarılan tek ayettir (İbr.12:25-29). Kalıcı ve sarsılmaz olan ancak O’nun evi ve O’nun egemenliğidir. Biz de buna göre yatırım yapmalıyız (bkz. Mat.6:19-21).
2:7-9 Bunlar Mesih sayesinde gerçekleşecek. Kutsal Kitap’taki dipnotta aktarılan çeviriye göre -Önların özlediği kişi buraya gelecek- büyük olasılıkla 7. ayet doğrudan Mesih’le ilgili bir vaattir. Bütün ulusların aslında bilmeden arzuladıkları Mesih’tir. Çünkü gerçekten dünyanın Kurtarıcısı O’dur .
Tanrı’nın gözünde bu küçük ev, vaadinde yer alan ve gelecekte kurulacak olan yüce evle özdeşti (Yşa.60). Aslında Tanrı’nın adını taşıyan bütün tapınaklar40 bir anlamda tek bir tapınak olarak görülüyor: Tanrı’nın Tapınağı veya Evi. Bu yüzden burada “Bu evin sonraki izzeti öncekinden büyük olacak” diyor (İbranice ve eski çeviri).