Tanrı’nın Planının Tamamını Öğretmek


Pavlus ‘Tanrı’nın isteği (ya da tasarısı) olarak öğrettiği konuyu açıklar, bu aynı zamanda ‘Tanrı’nın iradesi’12olarak da tercüme edilebilir. Bu önemli kavrama yeniden döneceğiz. Bu ifade, Elçisel doktrini öğretmenin ne anlama geldiğini açıklamaktadır ve günümüzde pek çok imanlı bu kavramı işitmemiştir. Günümüz imanlılarının, sonsuz yaşama erişebilmede Mesih’in onların günahları ve suçları için ölmesi (ne harika doğru bir gerçek!) hakkında kişisel ve genellikle özel bir mesajları vardır. Ancak bu mesaj gündelik hayatlarına etki edebilir ya da etmeyebilir ve elbette hayata dair tüm bakış açılarını – Kutsal Kitap bunu ‘tövbe’ olarak adlandırır – kökten bir şekilde değiştirmez. ‘Tövbe’yi ‘geçmiş günahlardan uzaklaşmak’ gibi oldukça dar bir çerçevede tanımlama eğilim içerisindeyiz ancak Yeni Ahit Grekçesi’nde bu sözcük metanoiaolarak geçer ve etimolojik olarak Tanrı’ya doğru yürek değişimi de dahil olmak üzere düşünüş şeklinin değişmesi anlamına gelir, bu da her şeyi köklü bir biçimde yeni bir şekilde görebilmeyi sağlayan dünya görüşü değişimine yönlendirmektedir. Geçmiş günahlardan dönmek, metanoia’nın bu geniş anlamının sadece bir kısmını oluşturmaktadır.


Asya ilindeki kiliselerin işittikleri sadece bir doktrin özeti ya da sistematik ilahiyat, hatta sadece bir kişisel kurtuluş mesajı ya da Mesih aracılığıyla gelen ‘sağlık ve refah’ mesajı değildi. Hayır, bu kiliseler bunlardan daha büyük bir hayat değişimi yaşadı. Kiliseler, ‘Tanrı’nın bütün Tasarısı’ olarak tercüme edilebilecek bir bildiri işitmişlerdi.


Tasarı [veya istek] adım adım ilerletilen bir amacın karara bağlanmış niyetini ifade eder. Bu sadece doğru öğretilerle ilgili bir mesele değildir,aynı zamanda ilahi niyetin bütününü, İbrahim’in çağrılmasından İsa’nın her şeyi yeniden düzenlemek üzere hakim olarak eyleme geçeceği (17:31) nihai yenilenme zamanına(3:21) kadar ilahi niyetin bütünü ile ilgilidir. Bunun için öykünün karmaşıklaştığı veya tuhaf soruların yükselmeye başladığı anlarda zaman, uygulama ve kararlılık gereklidir.Pavlus da tüm bunların hepsi için hazırdı. Hiç kimse Pavlus’unverdiği mesajı dinleyicilerine iletmek ya da onların memnun etmek içinkesip biçti diyemez. Onun Tanrı’dan aldığı görev buydu ve o bu göreve sadık kaldı.13



Diğer bir deyişle, Pavlus Efes kilisesinin, Asya ilindeki kiliselerin ve özellikle de Efes’in gelecekteki önderlerininEski Antlaşma’da vaat edilip İsa’nın yaşamı, ölümü ve dirilişiyle gerçekleşen, Mesih’in yetkisi altına girmiş her ulusun bereketlenmesi için Mesih’in kilisesinde işleyen, Tanrı’nın birlik içerisindeki yeni halkı olarak birleşen ve Tanrı’nın bilgeliğini dünyaya sergileyen Tanrı’nın tasarısının tamamını anladıklarından emin olmak istemişti.