Bu kitapçıkta, kilisede elçisel ve peygamberliksel temelleri pratik anlamda oluşturmanın ne anlama geldiğinden söz edeceğiz. Bu şekilde aşağıdaki sorulara yanıt arayacağız:
Elçisel temel Yeni Antlaşma zamanında nasıl oluşturuldu?
Oluşturulan elçisel temel neydi – bunu tarif edebilir miyiz?
Yeni Antlaşma’nın bize sunduğu delillerle mümkün olan en iyi tarifi elde etmiş olarak, böylesi bir temeli günümüzde nasıl kurabiliriz?
Bu sorulara yanıtlar bulabilmek için Elçilerin İşleri’nde anlatılan çeşitli öykülere ve Pavlus’un mektuplarındaki öğretişlerde yer alan olaylara bakmamız mümkündür, ancak öncelikle Pavlus’un Efes’e yaptığı geziyi incelemeye karar verdim, özellikle de iki nedenden ötürü böyle düşünüyorum:
Elçilerin İşleri 19. Bölüm, Pavlus’un Efes’te neler yaptığını çok kapsamlı bir tarifle anlatır ve Elçilerin İşleri 20. Bölüm Pavlus’un Efes’teki ihtiyarlar ile görüşmelerinde yer alan öğretişinin ve etkinliklerinin bir özetini sunar.
Pek çok yorumcu, Efesliler mektubu olarak bildiğimiz mektubun muhtemelen sadece Efes’teki kiliseye değil ama Pavlus’un Efes’te kaldığı dönemde kurulmuş olan Asya ilindeki (Günümüzde Türkiye) diğer kiliselere de gönderilmiş ve kiliseler arasında gezdirilen bir mektup olduğunda hemfikirdir. Eğer bu doğruysa Pavlus, daha önceden öğretmiş olduğu ‘Tanrı’nın isteği’1 öğretisini tekrar sunmak ve özellikle de “Tanrı’nın bana bağışladığı lütfu size ulaştırmakla görevlendirildiğimi duymuşsunuzdur”2 sözleriyle hitap ederken bu öğretiyi tekrar duyurmak üzere yazıyordu, hatta kendisi bunu Tanrı’nın tasarıları ile ilgili sırrın vahyi olarak tarif etmesiyle sözlerine devam ediyordu. Bazı çevirilerin bu cümleyi ‘duymuşsunuzdur’ yerine, ‘eğer duyduysanız’ olarak tercüme ettiğinin farkındayım ama Lincoln’un işaret ettiğin gibi, ‘Böylesine güçlü bir “eğer” kullanımının kuşkuyu mu, emin bir varsayımı mı ima ettiği bağlama dayanmaktadır. Burada ikinci anlam açıktır.’3 Bir şeyler bizi, Pavlus’un aldığı vahyin doğasını tarif etmek üzere günümüzde her kilisede öğretilmesi gereken bu mektuba çekiyor.
Böylece Efesliler ve Elçilerin İşleri’nde yer alan iki bölüm, elçisel temelin ne olduğunu, Efes’te ve Asya ilindeki kiliselerde nasıl kurulduğunu anlamamıza yardımcı olacaktır.