Vahiy

Yuhanna (eski kilise kaynaklarından aktarılan bilgilere göre, Yuhanna’yı ve Yuhanna’nın üç mektubunu yazan elçidir) orada İsa Mesih’ten bir vahiy alıp yazdığı (Va.1:1,9) Patmos adasına (Küçük Asya, yani Anadolu, kıyıları önünde, Ege Denizi’nde) sürgün edildi.

Vahiy için genelde Sezar Domitian yönetimi altında Hristiyanların baskı gördüğü İ.S. 90’lı yılları verilir. Bazen Sezar Nero yönetimi altındaki 60’lı yıllar öneri olarak getirilir. Yuhanna Roma eyaleti Küçük Asya’daki (Va.1:4,10) yedi kiliseye yazar; yazısı içinde her birine yönelik bir mektup taşır (Va.2-3).

Tüm Yeni Antlaşma’nın tanıklığı şudur: İsa Mesih ölmüş, ölümden diriltilmiş ve şimdi dünyanın efendisi olarak Tanrı’nın yanında bulunmaktadır. Ancak İsa’nın bu egemenliği şu an henüz kusursuzlukla görülmemektedir (İbr.2:8). Ne zaman ve nasıl bu durum değişecektir ve Mesih gözle görünür –hatta şimdi O’na karşı çıkanlar üzerinde de– egemen olarak hüküm sürecektir? Bu soruyu YA’nın son kitabı, Yuhanna’nın Vahyi yanıtlıyor. Bu soru özellikle İsa Mesih’in kilisesi düşmanlıklar, baskılar ve ayartma altındayken özellikle ciddi olarak ön safhaya çıkmaktadır. Vahiy baskılar ve denenmeler altındaki kilisenin bakışlarını Tanrı’nın zaferine çevirmektedir. O, dünyanın Yaratıcısı (dıştan bakıldığında şu an öyle görünmese de) tarihi yönetmekte ve kendi zamanında tüm kötünün sonunu getirecek, adil yargıyla yargılayacak ve içinde Tanrı huzurunun ve egemenliğinin kusursuzlukla yaşandığı yeni bir dünya yaratacaktır. Vahiy bölümü bu dünyanın bugününe ve geleceğine ilişkin sansasyon yaratıcı kuramları tatmin eden, dünya tarihinin ayrıntılı bir tasarı değil. Bunun ötesinde, bakışlarını Tanrı’nın kudretine (burası ve şimdi için de) ve O’nun son zaferine yönelterek, denenmelerdeki Mesih inanlılarına cesaret ve teselli vermektedir. Bu kapsamda kitabın bakış açısı dünyada olup bitenlerle gökte olup bitenler arasında sürekli olarak değişmektedir. Bugün bizim anlamakta güçlük çektiğimiz (sıklıkla EA’ya dayandırılan) resimlemeler ve simgeler o zamanın okuyucuları için büsbütün anlaşılır kapsamdaydı. Ama kitabın ana bildirileri bizim için bugün de iyi anlaşılır durumdadır.

Anahtar Ayet

Var olan, var olmuş ve gelecek olan. Her Şeye Gücü Yeten Rab Tanrı “Alfa ve Omega ben’im” diyor (Va.1:8).

Kuruluş düzeni

Giriş 1:1-20

Küçük Asya’daki kiliselere Mesih’in yedi bildirisi 2:1–3:22

Göksel sahne 4:1–5:14

Yeryüzünün egemenliğinin İsa Mesih’çe üstlenilmesi
hazırlığı 6:1–19:10

Yeryüzü egemenliğinin İsa Mesih’çe üstlenilmesi
ve eski dünyanın sonu 19:11–20:15

Tanrı’nın yeni dünyası 21:1–22:5

Sonuçta verilen vaatler ve uyarılar 22:6-21

Özellikle dikkat ediniz

Kilisenin meleğine yazma görevi.

Mesih’in karakterize edilmesi.

Övgü/azar.

Çeşitli tehditler ve/veya teşvikler.

Çağrı: “Kulağı olan Ruh’un kiliselere ne dediğini işitsin.”

Vaat: (“Galiplere verilen söz”) “Galip geleni...”