Petrus ikinci mektubunu yazdığında (2Pe.3:1), yaşamının sonlarında bulunuyordu (Roma’da, İ.S. 64 ya da 67 yıllarında). Mektubuyla okuyucularına anımsatmak, uyanık kalmalarını sağlamak ve bildirdiklerinin ölümünden sonra da kalması için önemli konuları yazılı olarak onlara bırakmak istiyordu (2Pe.1:12-15).
İnanlıların, ‘İsa gerçekten görkemle yeniden gelecek mi?’ konusunda içine düştükleri şüpheler, mektubun somut yazılma amacı olarak verilebilir (2Pe.3:3-4). Petrus, İsa’nın yeniden geleceğine ilişkin bildirilerin doğruluğunun altını çizerek (2Pe.1:16-20) bu şüphelere değiniyor ve Rab’bin gününün neden gecikmiş göründüğünü temele dayandırarak açıklıyor (Böl. 3). Mektubunun içeriğinin diğer ağırlık noktasını kutsal yaşam sürdürme konusu (2Pe.1:3-11; 3:11-14) ve inanlıları sefahat dolu bir yaşama çeken sahte öğretmenlere karşı durmak oluşturuyor (Böl. 2).
Kendi yüceliği ve erdemiyle bizi çağıranın tanrısal gücü, kendisini tanımamız sonucunda yaşamamız ve Tanrı yolunda yürümemiz için gereken her şeyi bize verdi (2Pe.1:3).
Mektuba giriş 1:1,2
Umut güvencesi 1:3-21
Sahte öğretmenler, yaşamları ve cezaları 2:1-22
İsa’nın ikinci gelişi ve yeni yaratılış 3:1-16
Mektubun sonu 3:17-18
Gerçek iman yaşamını yaşamak için bize gereken her şeyi armağan eden Tanrı: Petrus’un 2. Mektubu 1:3.4 ve bu armağandan kaynaklanan sorumluluğumuz: 2.Petrus 1:4-11.
İsa Mesih’in görkemle yeniden geleceğine ilişkin bildirinin güvenilirliği: Petrus gelecekte böyle belirecek olan İsa’yı, güç ve şanla daha önce “dağda görünüşü değiştiğinde” şahsen gördü: 2.Petrus 1:16-19; krşl. Markos 9:2-10.
Tanrı’nın verdiği görev doğrultusunda konuşan ve Kutsal Ruh’la yöneltilen peygamberlerin güvenilir peygamberlikleri: 2.Petrus 1:19-21.
Açgözlülükleri ve sefih yaşantılarıyla Mesih inanlılarını günahlı yaşama sürükleyen sahte öğretmenler: 2.Petrus 2.
Rab’bin günü, 2.Petrus 3:1-15:
İsa neden şimdiye dek geri gelmedi?
Rab’bin katında başka bir zaman ölçüsü geçerlidir: Bir gün bin yıl, bin yıl bir gün.
“Gecikme” Rab’bin sabrının işaretidir: Mahvolmamak için herkese yanlış yollarından dönmek için fırsat verilmelidir.
Rab’bin günü, beklenmeden, gece hırsızın geldiği gibi gelir.
Rab’bin günü yargı günü ve dünyanın sonunun geldiği gün ve yıkım günüdür.
Tanrı içinde artık haksızlığın hiç olmayacağı yeni bir yer ve yeni bir gök yaratacak.
Bu beklentiler inanlıları kutsal yaşam yaşamaya teşvik etmelidir.
Sevgili kardeşimiz Pavlus: 2.Petrus 3:15-16:
Onun öğretisiyle Petrus’un öğretisi uyum içinde.
Petrus Pavlus’un mektuplarındaki bazı kesimleri zor anlaşılır buluyor.
Pavlus’un bildirilerini bilerek çarpıtan kişiler Kutsal Kitap’ın diğer kesimleri için de aynısını yapmaktalar ve bunu yapmakla kendi yıkımlarını hazırlıyorlar.
Petrus burada Pavlus’un mektuplarıyla EA’nın yazılarını aynı seviyeye koyuyor.