İbraniler’e Mektup

İbraniler’e Mektup imzasız (anonim) olarak yazılmış bulunuyor. Yazar mektubun hiçbir yerinde kendisini tanıtmıyor; bir mektubun taşıması gereken, kendine özgü karakteristik özellikler tümden eksik. Bu nedenle yazarı bugüne dek bilinmiyor.

Mektup Yahudilikten gelenlerin oluşturduğu Mesih inanlıları topluluğuna yönelik yazılmış. Başlangıçtaki İsa’ya olan coşkun (İbr.6:10; 10:32-35) imanları bu arada oldukça uyuşmuş durum sergiliyor (İbr.5:11-14). Hatta içinde bulundukları iman yorgunluğu nedeniyle, Yahudilik’e geri dönme tehlikesi içindeler.

Buna bir yandan muhtemelen eski Yahudi inançdaşları da katkıda bulunuyor. Öte yandansa, Yahudilik “sağlam” ve göze çarpan dinsel düzenlemeleriyle, örneğin muhteşem tapınakla, kaftanlara bürünmüş kâhinleriyle, getirilen kurban sunularıyla hâlâ çekici görüntü sergiliyor. Çünkü bu türden düzenlemeleri genç Hristiyan kilisesi sergileyemiyordu.

Bu nedenle, yazar okuyucularına şimdi Eski Antlaşma (Yahudilik) ile Yeni Antlaşma (Hristiyanlık) arasındaki farkı açıklıyor. Eski Antlaşma’nın birçok dinsel düzenlemelerini, örneğin başkâhin ve kurbanları ele alıyor ve bunların şimdi eskimiş (İbr.8:13) olan bir düzene ait olduklarını ve bunların tek amacının Mesih’e işaretten ibaret olduğunu sergiliyor.

Yazar yazısında okuyucuların tekrar bu eskimiş Antlaşma’ya geri dönmemeleri için sürekli olarak Mesih’i öne çıkaran öğreti ile bu Mesih’e yaşam boyu sadık kalma uyarıları arasında gidip geliyor. Okuyucuların bir zamanlar Mesih için karar vermiş olmaları yeterli değil. Bundan da fazlası, yaşamlarının sonuna dek gitmeleri gereken, sonsuz kurtuluşla sonuçlanacak amaca giden bir yol içine girdiler (Örnek: İbr.3:14; 6:11-12).

Yazar mektubu yazdığı günlerde tapınağı kâhinleriyle ve kurban sunma hizmetiyle hâlâ mevcut olarak gördüğüne göre (krşl. İbr.9:25; 10:1-3), İbraniler’e Mektup tapınağın İ.S. 70’te Romalılar tarafından yıkılmasından önce yazılmış olmalıdır.

Anahtar Ayet

Tanrı Oğlu İsa gökleri aşan büyük başkâhinimiz olduğu için açıkça benimsediğimiz inanca sımsıkı sarılalım(İbr.4:14).

Kuruluş düzeni

Tanrı’nın kendi Oğlu’nda olan vahyi 1:1–4:13

Gerçek başkâhin İsa Mesih 4:14–10:18

İman yolunda yürüyen Tanrı halkı 10:19–13:17

Mektubun sonu 13:18-25

Özellikle dikkat ediniz