Elçilerin İşleri

Elçilerin İşleri Luka’ya göre Müjde’nin devamıdır. Luka Müjde’sinde İsa’nın yaşamı ve mesajına ilişkin yazdıktan sonra, Elçilerin İşleri’nde İsa’nın göğe alınmasının ardından dünyada neler olduğunu kaleme alıyor: Kutsal Ruh’un etkinliğiyle İsa’nın haberinin nasıl yayıldığını ve İsa inanlılarından oluşan kilisenin nasıl geliştiğini görmekteyiz. Müjde’de olduğu gibi yazdıklarının ikinci kesimini de Teofilos’a atfediyor. Bildirilen olaylar otuz senelik bir zaman dilimini kapsıyor, yani İ.S. 30 ile 60 yılları arasını. Luka’nın yazdıkları yaklaşık İ.S. 62 yılında aniden kesildiğinden, bu durumda Elçilerin İşleri’ni bu zaman içerisinde yazmış olmalıdır.

Elçilerin İşleri’nin merkez noktası isminden tahmin edileceği üzere elçiler değil, tersine Kutsal Ruh’tur. O inanlıları Müjde’yi müjdeleme görevinde donatmakta ve İsa Mesih’in kilisesinin gelişip büyümesini sağlamaktadır. Elçilerin İşleri 1:8 ayeti, kitabın ana hatlarını özetliyor ve Kutsal Ruh’un gelişini vaat ediyor. Kutsal Ruh, öğrencileri ilkin Yeruşalim’de, ardından tüm Yahudiye’de ve Samiriye’de ve sonunda da “dünyanın dört bucağına” dek İsa’nın haberini müjdeleyen tanıkları olarak yeterlilikle donatacaktır. Elçilerin İşleri’nde kastedilen, o zaman dünyanın dört bucağı sayılan –ve aynı zamanda dünyanın merkezi sayılan– Roma’ya, Pavlus’un tutuklu olarak orada Müjde’yi müjdelemesiyle ulaşılmış oldu.

Elçilerin İşleri bize ilk inanlılara ilişkin çok değerli bilgiler sunuyor: İmanlarını nasıl yaşadılar, hangi sorunlarla boğuştular ve Kutsal Ruh İsa’nın öğrencilerini nasıl kullandı. Kurtuluş tarihinde öne çıkan Pentikost Günü, Kutsal Ruh’un inanlıların üzerine dökülmesi olayı gibi Müjde’nin Yahudi olmayan uluslar arasında yayılması ve onların inanlılar topluluğuna kabul edilmeleri bize açıkça anlatılmaktadır. Bu bağlamda Elçilerin İşleri İsa’nın yaşamı ve etkinliklerinin bildirildiği Müjdeler ve YA’nın somut topluluk ve kişilere atfedilen mektupları arasında bağlantı kuran bir köprü durumundadır. Elçilerin İşleri Pavlus’un kaleme aldığı mektupları tarih sıralamasına koymakta ve anlamakta büyük yardımcı durumundadır.

Anahtar Ayet

Ama Kutsal Ruh üzerinize inince güç alacaksınız. Yeruşalim’de, bütün Yahudiye’de ve Samiriye’de ve dünyanın dört bucağında benim tanıklarım olacaksınız (Elç.1:8).

Kuruluş düzeni

Yeruşalim’deki ilk kilise 1:1–5:42

Yahudiye ve Samiriye’de Müjde’nin yayılması 6:1–9:43

Petrus Müjde’yi Yahudi olmayanlara götürüyor 10:1–11:30

Pavlus’un ilk müjdeleme yolculuğu 13:1–14:28

Elçiler Konseyi 15:1-35

Pavlus’un ikinci müjdeleme yolculuğu 15:36–18:22

Pavlus’un üçüncü müjdeleme yolculuğu 18:23–21:14

Pavlus’un Yeruşalim ve Kayseriye’deki tutukluluğu 21:15–26:32

Kayseriye’den Roma’ya 27:1–28:31

Önemle dikkat ediniz

Karşılaştırma yapılırsa, diğer elçilere ilişkin az bilgi sunulmakta.

Elçilerin İşleri 20:35’te İsa’nın söylediği söz yalnız burada bize bildirilmekte.

Pavlus’un Roma’ya yolculuğu:

Pavlus’un Yaşamı (Yıllara ilişkin sayılar sadece yaklaşık olarak verilebilir.)

Pavlus Tarsus’ta dünyaya geliyor, anne babası Yahudi, İbranice ismi Saul; doğumundan itibaren Roma vatandaşlığını taşıyor (Elç.16:37; 22:3,28; Flp.3:5).

Yeruşalim’de yaşayan bir Ferisi olan, tanınmış Rabbi Gamaliel tarafından eğitilir (Elç.22:3; 23:16). Ferisilerden biri olarak Pavlus İstefanos’un taşlanmasında oradaydı ve onun bu ölüm cezasını hak ettiğine kanışı vardı. İsa’nın kilisesini yok etmeyi istiyordu (Elç.7:58; 8:1,3; 9:1-2).

Yıl İ.S. 32 ya da 35: Pavlus’un imana gelişi: Şam’daki Mesih inanlılarını tutuklamaya giderken, yolda dirilmiş İsa ile karşılaşıyor (Elç.9; Gal.1:12; 1Ko.15:8-9).

Pavlus “Arabistan”a gidiyor; burası muhtemelen Şam’ın güneyinde yer alan Nabatiler’in bölgesi ve daha sonra Şam’a geri dönüyor (Gal.1:17).

Yıl İ.S. 35 ya da 38: İmana gelişinin üç yıl ardından, Pavlus orada iki hafta kalacağı Yeruşalim’e ilk kez gidiyor. Orada Petrus ve Yakup’la buluşuyor. Kendisine karşı düzenlenen bir suikast girişimi nedeniyle Tarsus’a kaçıyor (Gal.1:18; Elç.9:26-30).

Barnabas oradaki kilisede birlikte bir yıl hizmet edecekleri Pavlus’u Tarsus’tan Antakya’ya getiriyor (Elç.11:25-26).

Pavlus ve Barnabas toplanan bağışları Yeruşalim’e getiriyorlar ve ardından Antakya’ya geri dönüyorlar (Elç.11:27-30; 12:25).

Yaklaşık İ.S. 47: Antakya kilisesi Pavlus ve Barnabas’ı ilk müjdeleme yolculuğuna (Kıbrıs ve küçük Asya) gönderiyor (Elç.13–14).

Yaklaşık İ.S. 48: Yeruşalim’deki Elçiler Konseyi (Elç.15:1-34; Gal.2:1-10).

İ.S. 48 yılından itibaren: Pavlus ikinci müjdeleme yolculuğunda (Barnabas olmadan) yeniden Küçük Asya’yı, yani Anadolu’yu, ziyaret ediyor ve oradan Avrupa’ya geçiyor (Filipi, Selanik, Atina, Korint). Pavlus Korint’te bir buçuk yıl kalıyor. Geri dönüş yolculuğu sırasında kısaca Efes’i, Yeruşalim’i ve Antakya’yı ziyaret ediyor (Elç.15:36–18:22).

İ.S. 52 yılından itibaren: Pavlus üçüncü müjdeleme gezisi sırasında Efes’te üç yıl kalıyor (oradan Korint’e bir ara ziyareti yapıyor; krşl. 1Ko.’in giriş kesimiyle), ardından Makedonya’ya, Truva’ya ve Milet’e devam ediyor. Orada Efes kilisesi İhtiyarları’na veda ettikten sonra Yeruşalim’e gidiyor (Elç.18:23–21:16).

İ.S. 57-60 yılları: Pavlus Yeruşalim’de tutuklanıyor ve orada vali Feliks tarafından davasının iki yıl sürümcemede bırakılacağı Kayseriye’ye getiriliyor (Elç.21:17–24:27).

Festus görevi Feliks’ten devralıyor. Pavlus, Festus ve kral II.Agrippa önünde Sezar’a başvuruyor ve bunun üzerine Roma’ya getiriliyor (Elç.25–28).

İ.S. 60-62 yılları: Pavlus Roma’da iki yıl ev hapsinde kalıyor ve Elçilerin İşleri burada son buluyor (Elç.28:14-30).

Bundan sonra muhtemelen Pavlus bir süre serbest bırakıldı ve İspanya’ya seyahatte bulundu (Rom.15:24.).

İ.S. 64 ya da 67 yılları: Muhtemelen ileride yeniden tutuklandı ve idam edildi (2Ti.4:6-8).