Yuhanna’ya göre Müjde

Müjdeler’i ardı ardına okuyan, Matta, Markos ve Luka’nın birbirine oldukça benzediğini, buna karşın Yuhanna’ya göre Müjde’nin hem bildirilen içeriği, hem de kullanılan dil yapısı bakımından diğer üç Müjde’den daha farklı olduğunu fark edecektir. Mesih’in yaşamına ilişkin benzer bakış açısı nedeniyle ilk üç Müjde’ye “Sinoptik (benzer bir açıdan bakan) Müjdeler” ve yazarlarına da “Sinoptikler” adı veriliyor. Buna karşın Yuhanna, İsa’yı daha farklı ve özel bir açıdan anlatıyor: İsa burada, insan olarak bu dünyaya gelen, Baba’nın sözlerini bildiren Baba’nın işlerini uygulayan ve Baba’yla eşsiz bağlantısı olan, sonsuzluktan beri Baba’nın yanında var olan Tanrı Oğlu olarak merkezde durmaktadır. Tanrı’nın görkemi, bu yolla İsa’da yeryüzüne gelmektedir. Bu yücelik Yuhanna’nın buna İsa’nın mucizeleri dediği “alâmetlerle” özel olarak kendisini göstermektedir. Bu alâmetlere insanlar imanla ya da imansızlıkla tepki gösterebilirler. İman edene sonsuz yaşam armağan edilir: Şimdi ve yeryüzünde başlayan, Tanrı’yla paydaşlığı olan ve artık insanın biyolojik ölümüyle sınırlı olmayan bir yaşam.

Muhtemelen Yuhanna, Müjde Yazısı aracılığıyla sinoptiklerin bakış açılarını tamamlamak ve okuyucularına İsa Mesih’in kimliğine ve hizmetine ilişkin daha derin anlayış sağlamak istiyor. Müjde’yi yazarak okuyucuları için ne istediğini Yuhanna 20:30-31’de açıkça dile getiriyor: İsa’nın vaat edilen kurtarıcı olduğuna iman etmeleri!

İlk kiliselerden nakledilen bilgilere göre Elçi Yuhanna dördüncü Müjde’nin yazarıdır. Müjde’de çeşitli bölümlerde kullanılan “İsa’nın sevdiği öğrenci” deyimi nedeniyle sıklıkla yazar Yuhanna olarak görülmektedir. Yuhanna 1:14; 19:35 ve 21:24’te yazarın kendisinin olaylara görgü tanığı olduğu iddiası açıkça görülmektedir. Yuhanna’nın bu Müjde Yazısı’nı ne zaman yazdığını kesin olarak belirlemek oldukça zor. Bugün genellikle yaklaşık olarak İ.S. 90 yılı yazılış tarihi olarak kabul edilmektedir, ama İ.S. 64 veya 70 yılları da olası yazılış tarihi olabilir.

Anahtar Ayet

Söz insan olup aramızda yaşadı. O’nun yüceliğini –Baba’dan gelen, lütuf ve gerçekle dolu biricik Oğul’un yüceliğini– gördük(Yu.1:14).

Kuruluş Düzeni

Giriş (Önsöz) 1:1-18

İsa’nın herkese yönelik etkinliği 1:19–12:50

Öğrencilerine veda konuşması 13:1–17:26

İsa’nın acılar çekmesi, ölümü ve dirilişi 18:1–21:25

Özellikle dikkat ediniz

İsa alâmetler gerçekleştiriyor, böylece görkemi açıklanıyor.
Bunlar İsa’nın Tanrı Oğlu olduğuna olan imanı uyandırma amacı güdüyor (krşl. Yu.2:11). Buna karşın bazı insanlar alâmetlere rağmen imansızlıkta kalmakta inat ediyor: Yuhanna 12:37. Yuhanna İsa’nın gerçekleştirdiği bu alâmetlerden yedisine değiniyor:

Başka diğer birçok alâmetlere değinilse de, ayrıntıları açıklanmıyor: Yuhanna 2:23; 3:2; 6:2; 7:31; 9:16; 11:37; 12:37. Her şeyden önce Yuhanna 20:30 ve 21:25 bize Yuhanna’nın seçtiği alâmetlerin, İsa’nın tüm gerçekleştirdiklerinden sadece küçük bir kesimi olduğunu gösteriyor.