Zekeriya

İddo’nun torunu, Berekya’nın oğlu Zekeriya kâhin soyundan gelir (Neh. 12:4,16). Tapınağın yeniden kurulduğu dönemde Hagay’la (krşl. Ezra 5:1) birlikte peygamberlik yapar ve Hagay gibi tapınağın acilen tamamlanması çağrısında bulunur (515’te bu gerçekleşir). İlk kısım görümlerin daha doğrusu “Gece görümleri”nin izlerini taşır. Kitabın ikinci kısmında halkı uyarır ve üçüncü kısmında Mesih’in gelişindeki Yeruşalim’in gelecek kurtuluşuna değinir.

Zengin simgeleme ve birçok (hem de apokalips) resimlemeler Zekeriya’nın özelliklerindendir. Tüm kitap görümlerle dopdoludur. Bunları peygamberin kendisi de anlamadığından, bir melek bunları ona tekrar tekrar açıklar.

Zekeriya peygamberliklerini eksiksiz olarak tarihliyor: 520’den başlayarak etkinlikte bulundu (1:1: Darius’un krallığının 2. yılının 8. ayında – bkz. Hag. 1:1), kitapta bildirilen en geç tarih Kasım / Aralık. İ.Ö. 518’dir, (7:1: Darius’un krallığının 4. yılı, Kislev ayının 4. günü). Yeni dünya gücü Pers İmparatorluğu, Koreş yönetimi altında, Darius zamanında karar verilmiş olan sürgünden dönüş ve tapınağın yeniden kurulması iznini verdi. Zekeriya yeniden kurulması geciken tapınağın inşaatının bir an önce bitirilmesi için üstelemede bulunur. Yeruşalim’de yaşadığı anlaşılıyor.

Kuruluş düzeni

Zekeriya’nın görümleri Böl. 1-6

Yeruşalim’e uyarı konuşmaları Böl. 7-8

Gelecek kurtuluş ve Mesih Böl. 9-14

Özellikle dikkat ediniz