İddo’nun torunu, Berekya’nın oğlu Zekeriya kâhin soyundan gelir (Neh. 12:4,16). Tapınağın yeniden kurulduğu dönemde Hagay’la (krşl. Ezra 5:1) birlikte peygamberlik yapar ve Hagay gibi tapınağın acilen tamamlanması çağrısında bulunur (515’te bu gerçekleşir). İlk kısım görümlerin daha doğrusu “Gece görümleri”nin izlerini taşır. Kitabın ikinci kısmında halkı uyarır ve üçüncü kısmında Mesih’in gelişindeki Yeruşalim’in gelecek kurtuluşuna değinir.
Zengin simgeleme ve birçok (hem de apokalips) resimlemeler Zekeriya’nın özelliklerindendir. Tüm kitap görümlerle dopdoludur. Bunları peygamberin kendisi de anlamadığından, bir melek bunları ona tekrar tekrar açıklar.
Zekeriya peygamberliklerini eksiksiz olarak tarihliyor: 520’den başlayarak etkinlikte bulundu (1:1: Darius’un krallığının 2. yılının 8. ayında – bkz. Hag. 1:1), kitapta bildirilen en geç tarih Kasım / Aralık. İ.Ö. 518’dir, (7:1: Darius’un krallığının 4. yılı, Kislev ayının 4. günü). Yeni dünya gücü Pers İmparatorluğu, Koreş yönetimi altında, Darius zamanında karar verilmiş olan sürgünden dönüş ve tapınağın yeniden kurulması iznini verdi. Zekeriya yeniden kurulması geciken tapınağın inşaatının bir an önce bitirilmesi için üstelemede bulunur. Yeruşalim’de yaşadığı anlaşılıyor.
Kuruluş düzeni
Zekeriya’nın görümleri Böl. 1-6
Yeruşalim’e uyarı konuşmaları Böl. 7-8
Gelecek kurtuluş ve Mesih Böl. 9-14
Özellikle dikkat ediniz
Zekeriya kitabının zengin simgeleri ve resimlemeleri (YA’daki Va. gibi, burada da EA’nın sonunda resimlemeleri ve simgelerini zor yorumlanabilen bir tür Apokalips).
Zek. kitabı YA’daki Va.’in anlaşılması için bir anahtar (Dan. ve Yşa’nın yanında).
Kesin tarihlemeler (1:1,7; 7:1. örneğin, Hagay’ın çağdaşı).
Kitabın başlangıcındaki tövbe çağrısı: “Her Şeye Egemen RAB kötü yollarınızdan ve kötü uygulamalarınızdan dönün diyor” (1:4; Vaftizci Yahya’nın tövbe edin çağrısıyla Mat. 3:2, İsa’nın çağrısını krşl. Mat. 4:17).
Meleğin yardım eden açıklamaları (1:9ff; 2:7ff vb.): Zekeriya gizlememeli, açıklamalı.
Tanrı’nın halkıyla yaşamak istediği konusunda verdiği söz: “RAB, ‘Ey Siyon kzı, sevinçle bağır! Çünkü aranızda yaşamaya geliyorum’ diyor” (2:10).
Başkâhin Yeşu’nun paklanması ve onun (3:4) ve halkın (3:9) bağışlanmaları;
Önceden bildirilen “Filiz” (Mesih’e verilen adlardan), 3:8 (Eski çeviri): “İşte, kulum Filizi meydana çıkaracağım” (krşl. Yşa. 11:1; Yer. 33:15ff).
Ülkenin günahını sadece bir günde ortadan kaldıracağını bildiren Tanrı’nın harika haberi (3:9).
Kutsal Ruh’a ilişkin bildiri: “RAB, ‘Güçle kuvvetle değil, ancak benim Ruhum’la başaracaksın’ diyor” (4:6).
Tapınağı kuracak olan Mesih’in “Filiz” olduğu konusundaki ikinci bildiri: “RAB şöyle diyor: ‘İşte Filiz adındaki adam! Bulunduğu yerde filizlenecek ve RAB’bin tapınağını kuracak” (6:12).
O’nu da dinlemek istemedikleri İsa’yı anımsatıyor (6:15b): “Böylece beni Her Şeye Egemen RAB’bin gönderdiğini anlayacaksınız. Tanrınız RAB’bin sözlerine özenle uyarsanız bütün bunlar gerçekleşecektir”.
Sosyal adaletsizlik kol gezerken, dıştan tutulan orucun anlamsızlığı (Böl. 7).
Yeruşalim’in gelecekte oynayacağı rol (8:22): “Her Şeye Egemen RAB’be yönelmek, O’na yalvarmak için çok sayıda halkla birçok ulus Yeruşalim’e gelecek”.
İsa’nın Yeruşalim’e görkemle girişine ilişkin ön bildiri: “Ey Siyon kızı, sevinçle coş! Sevinç çığlıkları at, ey Yeruşalim kızı! İşte kralın! O adil kurtarıcı ve alçakgönüllüdür. Eşeğe, evet, sıpaya, eşek yavrusuna binmiş sana geliyor!” (Zek. 9:9; Mat. 21:5).
Sahte çobanlara karşı suçlama (Böl. 11). Bu bize İsa’yı anımsatıyor (bkz. Örneğin, Mat. 9:36; Yu. 10:10).
Kimin ellerini ayaklarını delecekleri konusunda verilen bilgi: “Davut soyuyla Yeruşalim’de oturanların üzerine lütuf ve yakarış ruhunu dökeceğim. Bana, yani deştiklerine bakacaklar; biricik oğlu için yas tutacak, ilk oğlu için acı çeken biri gibi acı çekecekler” (Zek. 12:10; krşl. Yu. 19:37’de İsa’nın elleri ayakları deliniyor ve Va. 1:7’de Zek. 12:10 yerine geliyor; bkz. Elç. 2:36).
Sahte peygamberlerin ve putataparlığın kökünün kazınması (Böl. 13).
Savaş kahramanı Yahweh (14:3).
Yahweh’in Zeytin Dağı’nda durması (14:4).
Sonuç: “RAB bütün dünyanın kralı olacak. O gün yalnız RAB, yalnız O’nun adı kalacak” (14:9).
Kitabın sonu (14:20f): Tanrı’nın kutsallığı her yerde olacak.