Sefanya yenilik hareketlerini uygulamaya koyan Yoşiya’nın zamanında (yaklaşık İ.Ö. 630/620) yaşadı. Hizkiya’nın torununun oğlu ve böylece soylu bir aileden gelir. Yahuda Babilliler tarafından çökertilmek üzeredir ve bu nedenle Sefanya’nın bildirisi putataparlık vb. konulara ilişkin son bir uyarı niteliği taşır. Yahweh’in Öfke Günü çok etkili bir dille bildirilmektedir. İsrail halkı önlerindeki yargılar aracılığıyla arıtılacaktır. Sefanya’da rastladığımız anahtar sözler şunlardır: “Tanrı’nın öfkesi”, “RAB’bin Günü” ya da “Yargı” ama aynı zamanda da “geride kalanlar.”
Kuruluş düzeni
Rab’bin yargı günü Böl. 1:1-2:3
İsrail’in komşularının korkunç sonu Böl. 2:4-15
Yeruşalim’in cezası ve kurtuluşu Böl. 3:1-20
Özellikle dikkat ediniz
Sefanya’nın bildirisinin başlangıcı (1:1):”Yeryüzünden her şeyi silip süpüreceğim;
- İşte böyle diyor RAB”.
Anahtar ayet (1:14): “RAB’bin büyük günü yaklaştı, yaklaştı ve çabucak geliyor. Dinleyin, RAB’bin gününde en yiğit asker bile acı acı feryat edecek” (krşl. Yşa. 13:6; Yoe. 1:15; 2:1; 3:4; Mal. 3:23).
Tanrı’nın öfke Tanrısı olarak resimlenişi (Örneğin, 1:18): “RAB’bin öfke gününde, altınları da gümüşleri de onları kurtaramayacak. RAB’bin kıskançlık ateşi bütün ülkeyi yakıp yok edecek. RAB ülkede yaşayanların hepsini korkunç bir sona ulaştıracak”.
1. ve 3. bölümlerdeki dinsel yük kataloğu (diğer “Küçük Peygamberler”de daha çok sosyal yük kataloğu).
Cezaları ortadan kaldırılan ve büyük sevince nedenleri olan, 3:9ff’deki geride kalanlar.