Petuel oğlu Yoel hakkında çok az şey biliyoruz. İbranice isminin anlamı “Yahweh Tanrı’dır” aynı zamanda kitabın da bildirisidir: “Tanrınız benim” (2:27a: “Bileceksiniz ki, İsrail halkının arasındayım, Tanrı’nın RAB benim başka biri yok”. krşl. 4:17). Yoel’in konusu olan Yahweh’in Günü, bir yargı günü (tarihte tekrar tekrar ve en nihayetinde son yargıda) ve bir lütuf günüdür. İsrail tövbeye çağrılmaktadır ve yargılar (çekirge, kuraklık) aracılığıyla uyanmalıdır; Ruh’un dökülmesi ve son yargı peygamberlik bildirisi olarak verilmektedir.
Yoel (başka beş “Küçük Peygamberler” gibi) tarih taşımıyor ve sadece bazı içeriksel bilgiler sayesinde tarihlendirilebilir. Yoel Yahuda kralı Yoaş döneminde (yaklaşık İ.Ö. 825), tanrısaymaz kraliçe Atalya’dan sonra ülke yeniden kurulma aşamasındayken ve Asur dünya gücü olma yolunda yükselirken yaşamış olması olasıdır. Öyleyse, döneme, kâhin Yehoyada’nın olumlu dinsel etkisi altında geçen, ama aynı zamanda halkın dinsel kayıtsızlığının da yaşandığı bir dönemdir (bkz. 2Kra. 12:7: İ.Ö. 813’e dek tapınak bile onarılmış değil) denilebilir. Yoel bu durumda güney krallığı Yahuda’da (Yeruşalim) etkinlik göstermiştir.
Kuruluş düzeni
Çekirge belası Böl. 1-2:27
Ruh’un dökülüşü Böl. 2:28-32
Son yargı Böl. 3
Özellikle dikkat ediniz
Peygamberlerde sürekli rastlanan ve özel bir kavram olan peygamberlik sloganı “RAB’bin Günü”, Tanrı işe el atıyor, hem somut olarak tarihte, hem kurtuluş tarihindeki özel noktalarda (Pentekost), hem de “Son günlerde” son yargıda (krşl. 2:31 : “RAB’bin büyük ve korkunç günü”, bkz. Yşa. 13:6; Yoe. 1:15; 2:1; Sef. 1:14; Mal. 3:23).
Tövbeye çağıran çekirge belası korkusu: “RAB diyor ki, ‘Şimdi oruç tutarak, ağlayıp yas tutarak bütün yüreğinizle bana dönün. Giysilerinizi değil yüreklerinizi paralayın ve Tanrınız RAB’be dönün. Çünkü RAB lütfeder, acır, tez öfkelenmez, sevgisi engindir, cezalandırmaktan vazgeçer” (2:12f).
Eğer İsrail dönerse, vaat edilen refah ve barış (2:18ff).
Petrus’a göre Pentikost günü gerçekleşen (Elç. 2:16-21) Yoel 2:28-32’deki Ruh’un dökülmesi olayı.
Saban demirleri yapılması gereken kılıçlar (Yoe. 3:10; krşl. Yşa. 2:4).
Yargısını uygularken Tanrı’nın kendisinin sığınak olması: “RAB Siyon’dan kükreyecek, Yeruşalim’den gürleyecek. Gök ve yer sarsılacak. Ama RAB kendi halkı için sığınak, İsrailliler için kale olacak” (Yoe. 3:16).
Yargının amacı Tanrı’yı tanımak (3:17): “O zaman bileceksiniz ki, Siyon’da, kutsal dağımda oturan Tanrınız RAB benim. Yeruşalim kutsal olacak; yabancılar bir daha orayı ele geçiremeyecek”.