Nehemya kitabı da, Pers kralı Artahşasta’nın İsrailli sakisi ve kitabın baş kişisi olan Nehemya’nın adıyla adlandırılıyor. Nehemya Pers kralı Artahşasta’dan Yeruşalim’e geri dönme iznini alıyor. Orada çeşitli yeniliklerin yanı sıra Yeruşalim surlarının yeniden yapılması ana görevi oluyor ve bunu tüm karşı direnişlere rağmen sonuçluyor. Nehemya kitabın ilk yarısına dek merkezde rol almasına karşın 8. bölümden itibaren baş oyuncu Ezra’dır. Musa’nın yasasını İsrail’in güncel yaşamında yenibaştan geçerlikli kılıyor. Kitabın sonunda Şabat gününün kutsal tutulmasını uygulatmak gibi Nehemya’nın getirdiği bazı yenilikler sıralanmakta.
Ezra ve Nehemya İ.Ö. 538 ile İ.Ö. yaklaşık 430 yılları arasında geçen süreye ilişkin bilgi sunuyor. Neh. ağırlık noktasını Ezra’nın ve Nehemya’nın zamanlarına veriyor. Neh.’daki dinsel ve siyasal hal Ezra’daki durum benzeri. Pers eyaleti olan yeni Yahuda, Pers kralına (Persler dünya gücü) ve satrapına bağımlı; yurda dönüş yapanlar arasında uyanış canlı tutulmalı ve yenilenmeli. Başlangıç Sus’ta, kitabın büyük kesimiyse Yeruşalim’de geçiyor.
Kuruluş düzeni
Nehemya’nın Yeruşalim’e yolculuğu 1:1-2:10
Yeruşalim duvarlarının kurulması ve yenilikler 2:11-7:3
Yurda dönenlerin isim listesi 7:4ff
Yasa’nın Ezra aracılığıyla uygulamaya konulması Böl. 8-10
Kente yerleşenlerin listeleri 11:1-12:26
Çeşitli yenilikler 12:27-13:31
Özellikle dikkat ediniz
Ezra aracılığıyla başlatılan din bilginleri grubu (İsa’nın zamanında bile İsrail’in dinsel yaşamında önemli rol oynamaktalar).
Ezra ve Nehemya, Hagay ve Zekeriya’nın etkinliklerinin çerçevesini oluşturmaktalar.
Sina Dağı’ndaki (Çık. 19+24) Antlaşma’yı ve Yşu. 24:14ff’yi anımsatan, 8. bölümdeki Ezra’nın antlaşmayı yenileyişi.
Büyük tövbe duası (Neh. 9).
Nehemya’nın yabancı kadınlarla olan evliliklere karşı tutumu( Neh. 13 ve bkz. Ezra).