Samuel kitapları İbranice EA’da aslında tek bir kitaptı; Grekçe EA’da (Septuaginta) isimleri, “1.Krallar” ve “2.Krallar” idi. Kitapların ismi, ilk ana kişisi olan Samuel’den gelir (Yahudi geleneği uyarınca 1Sa.’in de yazarıdır). Burada, karanlık Hakimler döneminden Davut’un parlak krallığına geçiş dönemi anlatılmaktadır.
1Sa.’in başlangıcında İsrail yeniden Hakimler döneminin derin ruhsal çöküntü içersinde bulunuyor: Görevdeki başkâhin birisinin dua mı ettiğini yoksa sarhoş mu olduğunu bile anlayamayacak durumdadır. Oğulları halkı soyuyordı ve Tanrı’nın sesi hemen hiç duyulmuyordu. Hatta Tanrı’nın Antlaşma Sandığı bile bir süre için Filistliler’in eline düşmüştü. Bu dönemde, çocukken Buluşma Çadırı için RAB’be adanan Samuel, İsrail üzerine hakim olur ve yaşamı boyunca kutsiyetle dolu bir hizmet sergiler. Halk bir kral talep edince, Tanrı Saul’u ilk kral olarak Samuel’e meshettirir. Ancak Saul’un iyi başlangıcı kötü bir sonla biter: Düşüşü ilk itaatsizlikten ağır günahlara, ruhlara danışmaya ve sonunda intihara dek tepe aşağı uzanır. Saul henüz yönetimdeyken Davut Samuel tarafından yeni kral olarak meshedilir. Saul acıklı ölümüne dek Davut’u kovalar. Davut ise devamlı Saul’un önünden kaçar. . Ama Saul’dan tahtı ele geçirmeye çaba göstermez, tersine sabırla kendi vaktinin gelmesini bekler. Davut 2Sa.’de ilkin Yahuda üzerine Hevron’da kral olur, ardından da tüm İsrail üzerine Yeruşalim’de. Çevredeki tüm düşmanlara karşı zafer kazanır ve İsrail’e rahat ve huzur sağlar. Ağır günaha düşünce acıklı bir değişim oluşur ve yönetimi sarsılır. Kendi oğullarından gelen tehdit altında kalır (Davut’un onlardaki eğitim hataları ağır etkileri beraberinde getiriyor).
1Sa. İ.Ö. yaklaşık 1100 (Samuel’ın doğumu) ile İ.Ö. 1010 (Saul’un ölümü) yılları arasındaki döneme ve 2Sa. ise Saul’dan sonra tahta geçen Davut’un yönetiminin sonuna dek geçen döneme ilişkin bilgi sunar (yaşlaşık İ.Ö. 970). Olaylar İsrail’de, kısmen de Filist toprakları gibi sınır ülkelerinde geçer. Baş düşman, düşmanlığını giderek arttıran ve sahil bölgesinde yaşayan Filistliler. Bu dönemde dünya güçleri olan Mısır ve Mezopotamya sürekli zayıfladığından hemen hiç tehlike oluşturmamaktalar. Bundan başka, İsrail Aram ve Doğu Şeria’da yaşayan halkların baskısı altındadır. Davut bu halklara karşı zafer kazanır ve oğlu Süleyman’ın yönetimindeki barış döneminin temellerini atar. Samuel kitaplarının konusu, İsrail için bir kralın ortaya çıkışı, 1Sa.’de Davut’un hanedanlığının hazırlanması ve 2Sa.’de Davut’un krallığıdır.
Kuruluş düzeni 1Sa.
Şilo’daki Tapınak Böl. 1-3
Antlaşma Sandığı Filistliler’in elinde Böl. 4-7
Krallık döneminin başlangıcı ve ilk kral Saul Böl. 8-15
Davut’un kral olarak meshedilmesi ve Golyat’la dövüşü
Böl. 16-17
Davut kaçışta Böl. 18-27
Saul’un sonu Böl. 28-31
Kuruluş Düzeni 2Sa.
Davut Hevron’da Yahuda üzerine kral Böl. 1-4
Davut Yeruşalim’de tüm İsrail üzerine kral Böl. 5-10
Davut’un günahı ve tövbesi Böl. 11-12
Avşalom’un ayaklanması ve Davut’a karşı gelişi Böl. 13-19
Davut’un yönetiminin sona ermesi ve vasiyeti Böl. 20-24
Özellikle dikkat ediniz
Eli ve oğullarının dönemindeki tanrısaymazlık (1Sa. 1-3).
Başkâhin olarak görevde olan, ama Tanrı’yı artık hemen hiç tanımayan ve oğullarının sürekli günaha düşmesine seyirci kalan Eli’nin acıklı durumu.
Tanrı buyruğu uyarınca kralları (Saul ve Davut) atayan Samuel’in rolü ve onların krallıklarına Tanrı adına bekçilik yapması.
Hanna’nın tutumu ve duası (Böl. 1-2).
Samuel’in çağrılışı (Böl. 3).
Tanrı’nın konut kurduğu ve bulunduğu yeri, İsrail’in sadakatsizliği nedeniyle tümden terk edebileceğinin bir göstergesi niteliğinde Antlaşma Sandığı’nın düşman eline geçmesi (1Sa.4-7). – İ.Ö. 586 yılında Tanrı konutu olan Tapınak en Kutsal Yer’le birlikte yıkılıyor ve Antlaşma Sandığı (olasılıkla İ.Ö. 600’lü yıllarda) kaybediliyor.
Halkın diğer halklar gibi olmak amacıyla bir krala sahip olma isteği (1Sa. 8 – bkz. ayrıca, kayıtsızca Tanrı’yı reddetmeleri).
Saul’un basamak basamak düşüşü.
Davut’un kral olarak meshedilişi (1Sa. 16 – “Tanrı’nın gönlüne göre olan kişi”), Golyat’a karşı büyük zaferi (1Sa. 17) ve ardından öfkeyle kudurmuş Saul’dan uzun kaçışı.
Davut ve Saul’un oğlu Yonatan arasındaki olağanüstü dostluk (1Sa. 18-20).
Tanrı onu Davut’un eline verdiğinde, Saul’un canının iki kez bağışlanışı (1Sa. 24+26).
Avigayil’in bilgeliği, Davut’un çok eşliliği (1Sa. 25).
Ruhlara danışma, (1Sa.28) Ölmüş olan Samuel Saul’la konuşuyor.
Davut’un kendisini öldürmek için peşine düşmüş olan ve ölen düşmanları Saul (2Sa. 1) ve Avşalom (2Sa. 18) için tuttuğu yas. Ayrıca Yonatan’ın oğlu Mefiboşet’i sarayına alarak gösterdiği iyilikseverlik (2Sa. 9) ve Saul’un ailesinin gömülmesini sağlaması (2Sa. 21).
Yeruşalim’in alınmasıyla Kenan Ülkesi’nin ele geçirilişi sona erer (2Sa. 5).
Davut’un sayısız zaferleri.
Buluşma Çadırı’nın Şilo, Nov, Givon ve Filist topraklarından Yeruşalim’e dek izlediği yol.
Tanrı’nın Davut’la ve İsa Mesih’e kadar olan soyuyla antlaşması (bkz. 2Sa. 7:12-15).
Davut’un kendisi gelecek mesianik kral İsa Mesih’e ilişkin bildiridir. Davut EA’da İsa’yı işaret eden en belirgin kişidir (krallık, davranışlar; İsa, “Davut oğlu” diye adlandırılıyor [Mat.1:1], vb);
Davut’un arzusu Tanrı’ya bir ev inşa etmek, ama bunu daha sonra yerine geçen Süleyman gerçekleştirecektir.
Davut’un büyük günahı, zina ve adam öldürmeye kışkırtma (2Sa. 11f) ve takibinde Davut’un yaşamındaki dönüm noktası: zaferler kesilir, krallığı kendi oğulların tarafından tehdit edilir, hatta bir süre kaçmak zorunda kalır.
Davut’un pişmanlığı ve suçunu ikrar etmesi (krşl. Mez. 51; ayrıca bkz. Mez. 32) ve peygamber Natan tarafından verilen bağışlanma sözü. 2Sa. 12 suçunu ikrar eden kişinin (zina ve cinayet için hiçbir kurban yetmezdi) Tanrı’nın salt lütuf aracılığıyla bağışlamasının EA’daki en belirgin örneğidir.
Eğitim hatalarının doğurduğu sonuçlar (Örneğin, Ammon’un kötülüğünü bilmesine karşın Davut buna müdahele etmemesi, 2Sa.13:21). Davut’un aile ilişkileri sürekli bozulmaktadır.
İsrail’e karşı öfkesi yeniden alevlenen Tanrı’nın korkunç yargısı (2Sa. 24:1ff).
Kurulacak Tapınak için Moriya tepesinin arsa olarak satın alınması (2Sa. 24).