Kısa bir kitap olan Rut, Yahweh’i Tanrısı olarak kabul eden ve kitaptaki ana karakter olan Moavlı Rut’un adını taşır, Hakimler zamanında geçer (Davut’tan yaklaşık 100 yıl önce, yani İ.Ö. 12. yüzyılda) ve Hak. kitabının doğrudan bir devamı değildir (bu, 1Sa.’de gerçekleşir). Rut Hak. 17-21’e olumlu bir karşıttır: Hak.’in son bölümlerinde anarşi ve tanrısaymazlık hüküm sürerken, burada Tanrı halkına ait olmayan bir kadın iman eder ve olumlu yaşamıyla göze çarpar. Beytlehem’de de düzenli koşullar hakimdir.
Rut İsrailli Naomi’nin gelinidir. Yahuda’daki kıtlıktan kaçmak için Naomi’nin Moav’a gidişinden sonra, aileden sağ kalan bu iki kadın İsrail’e geri gelir. Beytlehem’e geri dönen bu iki kadın akrabaları Boaz onları kollayana ve Rut’la evlenene dek çok fakir bir yaşam sürer. Böylece Naomi’nin talihsizliği büyük mutluluğa dönüşür.
Kuruluş düzeni
Naomi’nin Rut’la birlikte Beytlehem’e dönüşü Böl. 1:1-22
Rut’la Boaz’ın karşılaşması Böl. 2:1-3:18
Boaz’ın Rut’la evlenmesi Böl. 4:1-22
Özellikle dikkat ediniz
Rut’un imana gelişi, (Rut 1). (Aslında Moav’lı bir kadın evlenme yoluyla Tanrı halkına alınamazdı)
Tanrı halkından olmayan Rut’un örnek imanı.
Rut EA’da kadın adı taşıyan iki kitaptan (Ester’le birlikte) biridir. (Rut bir kralın, Davut’un ataları arasına girer, Ester’se bir kralla evlenir).
Rut kendine özgü bir kadın. Hakimler döneminde birkaç kez görüldüğü gibi, bir kadın merkezde yer almaktadır. (krşl. Debora, Avimelek’i öldüren Yael, Yiftah’ın kızı, Şimşon’un annesi).
Davut’un soyağacı, (Böl. 4, krşl. Mat.1:5).
Rut’un Boaz’ın harman yerinde geçirdiği ve gerçekte onun iffetine leke getirebilecek gece. Böylece Rut Mat.1’deki Mesih’in soyağacında yer alan beş kadından biri olur. Bu kadınların her birisinin geçmişinde insanların sürçebileceği bir durum var.