Halkı Mısır’daki kölelikten çıkaran, İsrail halkının önderi, Çık.’tan Say.’a kadar olan bölümlerin en önemli kişisi ve rivayetlere göre yazarı Musa’nın adıyla anılan, “Musa’nın 5 kitabı” (diğer adlarıyla: Tora = “Yasa, Buyruk”; Pentatefk = “5 kitap tomarı”), tüm EA’nın temelini ve önkoşullarını oluşturmaktadır. İlerleyen süre içinde başlıca ölçüt (kıstas), İsrail halkının Tanrı’yla olan Antlaşma’ya, O’nun yasalarına önem vererek uyup uymadığı veya sadakatsizlik gösterip, Antlaşmayı’yı bozup bozmadığıdır.
Kutsal Kitap’ın ilk kitabı olan Yaratılış, yaratılıştan başlayarak günaha düşüşe ve farklı halkların ve dillerin ortaya çıkışına dek insanlığın öyküsünü anlatır (Yar. 1-11). Bunu, İbrahim’in ailesinin hikayesinden Yusuf’a dek olan bölümler izler. İsrail halkının içinden çıktığı aile Kenan Ülkesi’ne gelir, ama Tanrı’nın onlara vaat ettiği topraklarda kalmaz, tersine bir kıtlık felaketi yüzünden Mısır’a göç eder.
Çık.’tan Say.’a kadar olan bölümlerde bu aileden bir halk oluşur, köle durumuna düşer ve Musa’nın önderliği altında Tanrı tarafından özgürlüğe kavuşturulur ve Mısır’dan çıkarılır. Sina Dağ’ında Tanrı İsrail’le bir Antlaşma yapar ve onları kendi halkı kılar. İmansızlık ve sadakatsizlik nedeniyle 40 yıl çölde göçebe yaşamaya mahkum olan İsrail sonunda kendisine vaat edilen Kenan Ülkesi topraklarının sınırına ulaşır. Yas.’nda halka Yasa, yani, bu ülkede nasıl yaşamaları gerektiği hakkında tanrısal “oyun kuralları” (Buyruklar) verilir.