İSA

Tanrı’nın İsrail’e gönderdiği İsa’dan Kur’an da, Kutsal Kitap da söz eder. Kur’an da Kutsal Kitap da O’na ‘Mesih’ der. Bakire Meryem’den doğmuş, İsrail halkını iman etmeye çağırmış, göğe alınmış ve çağların sonunda yeniden dünyaya dönecektir.

e ages.

Kur’an

Kutsal Kitap

1. İsa Allah’ın (‘Ol!’) sözüyle yaratılmıştır ve Tanrı’nın gücü aracılığıyla Meryem’e taşınmıştır. Ancak o bir insandır (3:59; 5:75; 5:116-117).

1. İsa Kutsal Ruh tarafından Meryem’in içinde yaratılmıştır. O aynı bedende, aynı zamanda hem gerçek bir insan ve hem de gerçek Tanrı’dır (Luka 1:35).

2. İsa tarihteki en seçkin peygamberlerden biridir, ancak son peygamber Muhammed’tir. O ‘peygamberlerin mührüdür’ (33:40; 61:6). Muhammed’in gelişi Eski Antlaşma’da Musa ve Yeşaya tarafından duyurulmuştur. Yeni Antlaşma’da da İsa’nın kendisi Muhammed’i duyurur (2:67 ve bunu izleyenler 7:157).

2. Eski Antlaşma’da önceden bildirilen İsa, bu dünyaya Kurtarıcı ve Günahları Bağışlayan olarak gelmiştir. Tanrı’nın Oğlu olduğu için en üstün peygamberdir ve Öğütçü olarak Kutsal Ruh’un geleceğini duyurmuştur (Yuhanna 14:16). Muhammed’in geleceği Kutsal Kitap’ta yer almaz ve o Kutsal Kitap’ta belirtilen Tanrı’nın peygamberleri için gerekli şartlara uymaz (Elçilerin İşleri 10:43).

3. İsa çarmıha gerilmemiş ve ölümden dirilmemiştir. Bu İsa için küçük düşürücü bir yenilgi olurdu. Çarmıha gerilmiş olsa bile insanoğlunu günahlarından arındıramazdı. Kur’an yaşamının sonunda İsa’ya ne olduğunu açıkça belirtmez. Allah onu düşmanlarının elinden kurtarmak için göğe almış olabilir. Bundan sonra, İsa’nın yerine başka biri çarmıha gerilmiştir (4:157-158).

3. İsa, Baba’sının isteği üzerine çarmıha gerilmiştir. O mezara konulmuş ve üçüncü günde ölümden dirilmiştir. Böylece, günah ve ölüm üzerinde zafer kazanmış ve O, insanoğlunun temsilcisi olarak günahlardan bağışlanma sağlamıştır (1.Petrus 1:18-19).


GÜNAH, İMAN VE BAĞIŞLANMA

Kur’an da Kutsal Kitap da O’na inanmamızın ve O’nun buyruklarına uyarak yaşamamızın Tanrı’nın isteği olduğunu vurgular. Eğer insanlar bu buyruklara uymaz ve günah işlerlerse, Tanrı’nın lütfu aracılığıyla bağışlanabilirler. Kur’an da Kutsal Kitap da inananlara sonsuz yaşam vaadini verir.


Kur’an

Kutsal Kitap

1. Âdem Cennet bahçesinde yasak meyveden yiyerek günah işlemiş, ancak insanlar bu günah nedeniyle Allah’la olan paydaşlıklarını yitirmemişlerdir. İslam’da ilk günah ve insanın düşüşü yoktur (2:35-39).

1. Âdem yasak meyveyi yiyerek Cennet bahçesinde Tanrı’nın buyruğuna karşı gelmiştir. Bununla dünyaya bütün insanlar için günah, ölüm ve Tanrı’dan ayrılık getirmiştir. Tanrı’yla barışma yalnızca İsa’nın ölümüyle mümkündür (2. Korintliler 5:18-19; Romalılar 3:20).

2. İnsanlar doğruyu ya da yanlışı seçebilecek güçtedir. Buyruklarına uyarak ve sevap işleyerek Allah’ı hoşnut edebilir. Eğer Allah’ın buyruklarına karşı gelir ve günah işlerse bu Allah’ı etkilemez ya da Allah’a dokunmaz. İnsanlar öncelikle kendilerine karşı günah işlerler (7:19-25; 7:23).

2. İnsanın düşüşünden sonraki doğası kötüdür. Günahlarının bedelini ödemek için hiçbir şey yapamaz. Tanrı’nın yasasını yerine getirmeye çalışması onu günahın derinliklerine götürür. O’nun her bir günahı, her zaman Tanrı’ya karşı işlenmiştir. (Romalılar 3:10-12,20; Mezmur 51:6).

3. İman Allah’ın varlığına inanmak, O’na minnettar olmak ve O’nun buyruklarına uymak demektir (2:177).

3. İman kişinin kendi günahlılığının ve yıkımının farkına varması, İsa Mesih aracılığıyla geri alındığını kabul etmesi ve Kutsal Ruh’un güçlendirmesiyle Tanrı’nın buyruklarına uyması demektir (Elçilerin İşleri 9:1-18).

4. Tövbe eden günahkâr, Allah’ın bağışlamasını elde etmeyi umar. Kur’an Allah’ın merhamet ve lütfunu tekrar tekrar över, ancak günahkâr kişi bağışlanmaya sahip olup olamayacağını bilmez. Şimdiki yaşamında öldükten sonra cennete gidip gidemeyeceğini kesin olarak bilmez. Allah fazlasıyla kadir olduğu için insanların O’nun tavrını ve insanlarla olan işlerini tam olarak kestirmeleri mümkün değildir. (7:156; 3:31).

4. Tövbe eden günahkâr Tanrı’nın kendisini bağışlayacağından kesinlikle emindir çünkü Tanrı bunu kesinlikle yapacağını Söz’ünde vaat etmiştir (1. Yuhanna 1:9). İsa’nın ölümüne tutunup, O’nun bağışlamasını kabul eden herkesin sonsuz yaşam güvencesi vardır (Yuhanna 1:12; 1. Yuhanna 3:1).