Tanrı dedi ki,
‘...Kutsal olun, çünkü ben kutsalım’ (1. Petrus 1:16).
Kutsallık Nedir?
Kutsallık ‘İsa gibi olmak’ demektir. Kutsal Kitap bize İsa’nın nasıl olduğundan bahsediyor. Bizim dünyamızda yaşadığı müddetçe, yaptığı her şey şefkat dolu ve iyiydi. Söylediği her şey sevgi dolu ve doğruydu. O’nun tüm düşünceleri paktı (temizdi). İsa’nın bütün hayatı, doğumundan ölümüne kadar, Tanrı’yı çok mutlu etti. Tanrı bizim her davranışımız, konuşmamız ve her düşüncemizde İsa gibi olmamızı istiyor. Bu kutsallıktır.
Galatyalılar 5:22-23 bize kutsal bir insanın nasıl olduğunu anlatıyor. O ‘sevgi dolu, seviçnli, esenlik dolu, sabırlı, şefkatli, iyi, bağlı, yumuşak huylu, ve özdenetimlidir’. Bu güzel özelliklerin (insanın nasıl davrandığı) tümü Rab İsa Mesih’te her zaman tamamen görünmüştür. Bu aynı özellikler Mesih’e daha çok benzedikçe hayatımızda büyüyecek.
Rab İsa, Tanrı olduğu için kusursuzdur. Fakat bu dünyada kaldığımız sürece asla kusursuz olamayacağız. İsa’ya biraz bile benzememiz tüm ömrümüz boyunca sürecek. Buna rağmen, başlıca tutkumuz (en fazla arzu ettiğimiz şey) İsa’ya daha çok benzemek olmalıdır.
Kutsallıkla Olan Sorunumuz
Hıristiyanların bir derdi var. Hayatımızda birbirine direnen iki güç debeleniyor. İlk güç Tanrı’nın Kutsal Ruhu. O bizim içimizde yaşıyor ve bizi kutsal kılmak için çalışıyor. İkinci güç günahkar insan halimiz (bu cennete gidene dek bizim içimizde olacak) ve sürekli bizim günahkar şeyler yapmamızı istiyor. Bu sorun yüzünden, bazen Tanrı’yı mutlu edecek güzel şeyler yapıyoruz, ama başka zamanlar da Tanrı’yı çok üzecek günahkar şeyler yapıyoruz.
Elçi Pavlus kendisi hakkında bunları söyledi,
‘Sonuç olarak ben aklımla Tanrı’nın Yasası’na, ama benliğimle günahın yasasına kulluk ediyorum’ (Romalılar 7:25).
Tüm Hıristiyanlarda olan bu sorunla nasıl mücadele edebiliriz?
Kutsal Yaşam İçin Çözüm Yolu
Kutsal yaşam için çözüm yolu zihnimizdir. İsa yaptığımız her şeyin düşüncelerimizde (aklımızda) başladığını söyledi.
‘İsa şöyle devam etti: “İnsanı kirleten, insanın içinden çıkandır. Çünkü kötü düşünceler, fuhuş, hırsızlık, cinayet, zina, açgözlülük, kötülük, hile, sefahat, kıskançlık, iftira, kibir ve akılsızlık içten, insanın yüreğinden kaynaklanır’ (Markos 7:20-22).
Hırsızlık bir hırsızın elinde başlamıyor: zihninde başlıyor. Başkasına ait bir şey görüyor, bunu istiyor, ve zihninde nasıl çalacağını düşünüyor. Katillik bir silahla değil kötü (günahkar) bir düşünceyle başlıyor. Kötü sözler ilk insanın aklından gelip sonra ağzından çıkar.
Nasıl Kutsal Olabilirim?
Kutsal olmanın mücadelesi kendi aklında ya kazananılacak ya da kaybedilecek. İki tane şey yapmalısın: öncelikle, zihnini kötü düşüncelerden koru; ikincisi, aklını iyi düşüncelerle doldur.
Zihnini Kötü Düşüncelerden Koru
Kral Süleyman çok bilge bir adamdı. O bunu söyledi,
‘Her şeyden önce de yüreğini (aklını) koru, çünkü yaşam ondan kaynaklanır’ (Süleyman’ın Özdeyişleri 4:23).
(Dikkat et! Kutsal Kitap’ta ‘yürek’ ‘zihin’ anlamına geliyor.)
Günahkar düşünceler düşmandır. Bunun için aklımızı onlardan korumamız lazım. Bu kolay değil, zira günahkar şeyler her gün etrafımızda. İnsanların aldatıcı şeyler yaptıklarını görüyoruz; pak olmayan şeyler hakkında konuşan insanları duyuyoruz. Bazı kitaplarda, televizyonda, videolar ve DVD’lerde ve internette kutsal olmayan resimler var. Böylece, her gün günahkar şeyleri görüp duyduktan sonra, onları nasıl aklımızdan çıkarıp düşünmemeliyiz?
Cevap şu ki bir günahkar düşüncenin aklımıza girmesini önleyemeyiz (durduramayız), fakat o günahkar düşünceyi çabucak zihnimizden silebiliriz ve bunu yapmakta debelenmeliyiz. Eski bir atasöz bunu söyler, ‘Kuşların başının üzerinde uçmalarını durduramazsın, ama saçında yuva kurmalarını durdurabilirsin!’
Günahkar düşünceler aklımıza girdiğinde, eğer onları çabucak dışarıya atsak, bize zarar vermezler. Ancak günahkar düşünceler zihnimize gelirse, biz onu sevip, aklımızda saklayıp o düşünceyi tekrarlamaktan zevk alırsak, o düşünce bizi günaha çeker. Bilge kral Süleyman şöyle söyledi, ‘Düşüncelerimiz yaptığımız her şeyi etkiliyor.’
Aklını İyi Düşüncelerle Doldur
Kötü düşüncelere karşı aklımızı korumak yeterli değil. Aynı zamanda aklımızı güzel şeylerle doldurmamız gerekiyor, ve böylece kötü şeylere yer kalmaz.
Kutsal Kitap diyor ki,
‘Sonuç olarak, kardeşlerim, gerçek, saygıdeğer, doğru, pak, sevimli, hayranlık uyandıran, erdemli ve övülmeye değer ne varsa, onu düşünün’ (Filipililer 4:8).
Ağzımıza soktuğumuz her lokma yemek bedenimizin parçası oluyor. Güzel yemek bedenimizin sağlıklı ve güçlü olmasını sağlıyor. Aklımıza soktuğumuz düşünceler huyumuz oluyor. Aklımızı iyi şeylerle doldurursak kutsallıkta güçlü olacağız. Bu da Tanrı’nın bizim için isteğidir.
Zihnimi Güzel Şeylerle Nasıl Doldurabilirim?
Gözlerinle kulakların aklının kapıları, bu yüzden neye baktığına ve neyi duyduğuna dikkat et.
En yakın arkadaşların samimi Hıristiyanlar olsun—Tanrı’ya yaptıkları her şeyde söz dinleyen insanlar. İyi insanlarla vakit geçir.
Eğer Hıristiyan kitaplar bulabilirsen, onları oku. İmanını güçlendirirler.
Eğer televizyonun veya videoların veya DVD’lerin veya İnternet’in varsa, yalnızca sana yardımcı olacak ve aklını kirleterek zarar vermeyecek program veya siteye bak.
Bir tişört kirlenirse yıkanılacağından ve tekrar temiz olacağından hiçbir sorun yok. Fakat eğer zihnin kirlenirse, o zaman büyük bir problem var, çünkü hiçbir şey zihninden kirli görüntüyü silemez ve o görüntüler yıllarca seni rahatsız edebilir. Bu yüzden kendini pak tut!
‘Kendini temiz tut’ (1. Timoteos 5:22).
En önemlisi! Her günün’ü Tanrı’yla başlat. Kutsal Kitap’ı okuyup dua edip gündelik ibadet zamanı alışkanlığını başlat. Bu da aklını iyi şeylerle doldurmanın en iyi yöntemi. Bir sonraki bölüm gündelik ibadet zamanı hakkında sana daha fazla bilgi verecek.