Tanrı Kayrası herkesi Kapsar 11:25-29

25Bu nedenle, kardeşlerim, sizlere bu giz üzerinde bilgi vermek isterim. Öyle ki, kendinizi akıllı sanmayasınız. Yürek katılığı İsrail'e geçici bir süre için geldi; ulusların tümü Mesih'e bağlanıncaya dek. 26Böylelikle tüm İsrail kurtulacaktır. Kitap'ta yazılmış olduğu gibi: "Kurtarıcı Sion'dan gelecek, Yakup soyundan tanrısaymazlığı kaldıracak. 27Onların günahlarını kaldırdığımda, kendileriyle yapacağım antlaşma budur." 28Onlar Sevinç Getirici Haber'i yokumsadıkları için siz uluslar çıkarına Tanrı'ya düşman oldular. Ama tanrısal seçim açısından atalar bakımından sevgilidirler. 29Çünkü Tanrı'nın bağışları ve çağrısı geri alınmaz.

Pavlus Roma'daki imanlılara bir sır (misterion) açıklamak istediğini, onları bu konuda bilgisiz bırakmak istemediğini belirtir (ayet 25). Pavlus'un çağında bir çok "sır dinleri" vardı. Bu dinlerin inançları ve uygulamaları ancak o dinin üyelerine açıklanırdı. Pavlus ise bu kelimeyi "zamansız çağlar boyunca saklı tutulup" onun günlerinde açıkça bildirilen tanrısal açıklama için kullanır (Rom. 16:25,26). Pavlus'un bu gizi açıklamasının nedeni ulusların kendilerini akıllı sanmamaları içindir. Uluslar "biz akıllıyız; biz Tanrı'nın Sevinç Getirici Haberi'ni anladık, İsrailliler anlamadılar" diyecek tehlikesindeydiler. Oysa Pavlus'un Tanrı'dan aldığı tanrısal açıklamaya göre İsrailliler'in anlayışsızlığı “geçici bir süre için" gelen yürek katılığına bağlıydı. Bu süre "Uluslar'ın tümü Mesih'e bağlanıncaya dek" sürecekti. Bu deyimin aslı "Uluslar'ın doluluğu içeri getirilinceye dek" biçimindedir. Anlamı Uluslar'dan büyük bir topluluğun Mesih'e bağlanmasıdır. "İsrailliler'in bütünlük bulması" aynı deyimdir (Rom. 11:12). Bu da İsrail'den büyük bir topluluğun Mesih'e bağlanması anlamındadır.

Bu geçici süre sona erdikten sonra tüm İsrail'in kurtulacağı bildirilir (ayet 26). "Böylelikle tüm İsrail kurtulacaktır". O gün Kutsal Yazılar'ın önceden bildirdiği gibi "Kurtarıcı Sion'dan gelecek, Yakub'un soyundan tanrısaymazlığı kaldıracak". Pavlus burada Eski Antlaşma'nın Yunanca çevirisinden aktarma yapmaktadır. Kurtarıcı Yeruşalem'den (Kudüs'ten) gelecek ve İsrailliler'i tanrısaymazlıklarından arıtacak. İbranice aslında "Yakup soyunda günahtan dönenlere fidye ile Kurtaran gelecek" denir (Yeşaya 59:20). Yunanca'ya çevrilidiği zaman "Yakup'ta günahtan dönenler” deyimi "Yakup'tan tanrısaymazlık döndürecek" diye çevrildi. İbranice metinde İsrailliler'in kurtuluşuna onların günahlarını bırakmaları açısından bakılır. Yunanca metinde aynı olaya Tanrı'nın onlardan günahlarını kaldırması açısından bakılır. Bu olay Zekerya Peygamber'in bildirdiği RAB’bin şu sözüyle anlatılmaktadır: "Lütuf ve yalvarış ruhunu Davut evi üzerine ve Yeruşalim'de oturanlar üzerine dökeceğim ve ona, bedenini deldikleri adama, bakacaklar ve biricik oğlu için dövünen gibi ona dövünecekler... Suçu ve murdarlığı temizlemek için, o gün Davut evine ve Yeruşalim'de oturanlara bir pınar açılacak." (Zekerya 12:10; 13:1). Bu olay yerin bütün milletlerinin Yeruşalim'e toplandığı zaman olacak (Zekerya,12:4). O gün RAB Yeruşalim üzerine gelen bütün milletleri kıracak (Zekerya 12:9). Çektikleri büyük sıkıntıdan sonra İsrailliler Sion'dan gelen Kurtarıcı İsa Mesih'i görünce O'nun bedeninin kendi milleti tarafından delindiğini anlayacaklar. Bu Tanrı'nın onlara verdiği "Lütuf ve yalvarış" ruhuyla oluşacak. Günahlarından dönecekler. Tanrı'ysa suçlarını ve kirliliklerini arıtacak. İşte o gün tüm İsrail kurtulacak.

O gün Tanrı günahlarını kendilerinden kaldırınca onlarla antlaşma yapacak (Romalılar 11:27; Yeşaya 59:20 ile Yeremya 31:33,34). Yeremya'daki ayete göre bu antlaşma Yeni Antlaşma'dır. İsrailliler Sevinç Getirici Haber açısından düşmandılar (ayet 28).Sevinç Getirici Haber'e karşı düşman kesildiler ve dolayısıyla Tanrı'ya düşman oldular. Buysa Uluslar'ın çıkarına oldu. Uluslar'ın Sevinç Getirici Haber'i kabul etmeleri için bir yol açıldı.

Oysa "tanrısal seçim açısından" İsrailliler Tanrı tarafından sevilenlerdir. Buysa "atalar bakımından"dır. Ataların yaptığı sanılan iyilikler söz konusu değildir. Tanrı'nın atalara verdiği Sözler söz konusudur. Tanrı kendi Sözünü tuttuğu için onları sever ve onları amaçlayan kendi tasarılarında onlar için yer ayırdı. Tanrısal seçim onlara bazı ayrıcalık ve sorumlulukları vermişti.

"Çünkü Tanrı'nın bağışları ve çağrısı geri alınmaz" (ayet 29). Tanrı İsrail Ulusu'na söz verdiği bağışları ve sorumlulukları geri almaz. Onları kutsal yaşama çağırdı. Buna uymaları gerekir. Tanrı'nın, Sözü'nde duran, vaatlerini yerine getiren olduğu burada vurgulanır. Eski Antlaşma'da verdiği her vaadi yerine getirecektir.