Mesih'e iman Edenin Doğruluğu 5:1-11

Pavlus bu bölümde Tanrı'nın insanı doğruluğa eriştirmesini açıklamaya devam eder. Üçüncü bölümde doğruluk yolunun Tanrı'nın kayrasına dayandığını vurgular. Bölümün geri kalan kısmında ve dördüncü bölümün başında Tanrı'nın doğruluk armağanının imanla benimsendiği konusuna ağırlık verir. Dördüncü bölümün son kesiminde doğruluğun ruhsal yasaya veya sünnete dayanmadığını kanıtlar. İnsan doğruluğa yasaya uyma çabasıyla kavuşmaz. Önümüzdeki bölümdeyse bu doğruluğa eriştirme yolunun kesinliğini ve yetkinliğini açıklar. Bu konuyu bölüm 8'in sonuna kadar sürdürür. Bölüm 6 ile bölüm 7'de Pavlus bu kurtuluşun kesinliğiyle ilgili öne sürülen bazı itirazları yanıtlar.

Bu kesimde Pavlus iman yoluyla doğruluğa kavuşan kişinin Tanrı tarafından sona dek korunacağını ve Tanrı katına getirileceğini bildirir. Bunun için ayet 2'de inanlının Tanrı yüceliğinin umuduyla övünç duyduğunu yazar. Bu konu bölüm 8'de daha çok açıklık kazanır: "Tanrı... çağırdığı kişileri doğrulukla donattı. Doğrulukla donattıklarını yüceliğe kavuşturdu" (ayet 30). İnanlının daha gelecek bir dönemde Tanrı'nın yüceliğine kavuşması önümüze olup bitmiş bir olay olarak serilir. Konuya bu kadar kesinlikle bakılır.

Ayet 1 Pavlus bölüm 4 ayet 24'te "biz" diye yazmaya başladığı gibi bu ayette devam eder. Biz inanlılar İsa'nın "suçlarımız için ölüme" verildiğine ve "doğruluğumuz için ölümden" dirildiğine iman edince doğrulukla donatılırız (4:25; 5:1). Tanrı bizi tüm evrene doğru kişiler olarak tanıtır. Tanrı'nın doğruluğuyla donatıldığımız için artık günahlılar olarak tanınmayız. Bu ayetteki sözler çok kesindir: "İman sonucu doğrulukla donatılmış olarak Rabbimiz İsa Mesih aracılığıyla Tanrı'nın önünde barış içindeyiz". "Doğrulukla donatılmış" sözü, geçmiş zamanda yer alan bir olaya dikkat çeker. "İyi olmaya çalışırsam, belki ileride doğrulukla donatılacağım" diye bir şey yoktur burada. Tam tersine kesinleşmiş bir olguyla, olmuş bitmiş br olayla karşılaşırız.

Doğrulukla donatılma insan çabasına bağlı kaldıkça kesinlikten söz edilemez. Oysa Tanrı'nın kayrasına dayandığı için doğruluk kesindir. İman eden kişi doğrulukla donatıldığını bilerek kesin güvenliğe sahiptir.

Aynı kesinlik "Tanrı'nın önünde barış içindeyiz" sözünde görülür. 'Biraz daha çaba gösterirsek, kendi kendimizi düzeltirsek belki Tanrı bizi kabul edecek' diye bir şey yoktur. Hayır, daha şimdiden "Tanrı'nın önünde barış içindeyiz." Kesin bir kurtuluşa kavuştuk.

Bu kesinlik "Rabbimiz İsa Mesih aracılığıyla" sağlandı. "Tanrı O'nun (İsa Mesih'in) aracılığıyla her şeyi kendisiyle barıştırdı. Barış Mesih'in çarmıhta akan kanı aracılığıyla sağlandı. Tanrı yerdekileri de, göktekileri de O'nun aracılığıyla barıştırdı" (Koloseliler 1:20). Tanrı'yla barışmamız, Mesih'in kanında sağlanan bağışlamalığa dayanır. İsa Mesih'e dayandığı için kesin ve yetkindir bu barış. Çünkü O yetkindir ve yaptığı iş yetkin ve kesindir.

İsa Mesih Rabbimiz'dir. Kendisine sadece iman etmiyoruz, bunun yanı sıra da O'nun buyruklarına uyuyoruz. Yaşamımızın her alanında son söz sahibi O olmalı.

Daha önce günah ve suçlarımız yüzünden Tanrı'ya düşman sayılıyorduk. Tanrı bizleri sevdiği halde bizleri huzuruna alamazdı. Günahlı ve suçlu durumumuzda kaldıkça Tanrı katına çıkmamız söz konusu olamaz. Tanrı'ya karşı düşmanlık gütmekteydik. Tanrı'dan kötü anlamda korkardık. O bizi yargılayacak diye kendisinden çekinirdik. Vicdanımız bizi Tanrı'ya yaklaştırmıyordu. Adem ile Havva bahçede gezmekte olan Rab Tanrı'nın sesini duyunca sevinip kendisine yaklaştılar mı? Hayır, korkarak ağaçların arasına gizlenmeye çalıştılar. Vicdanları onları Tanrı'ya yaklaştırmadı. Bugün durum aynıdır. Tanrı'yla barış bulmamış her insan Tanrı'dan korkup kaçar.

Tanrı İsa Mesih'in kanı aracılığıyla barış sağladı. Kutsal Ruh kişiye günahlı olduğunu ve günahlı yaşamından dönmesi gerektiğini gösterir. İsa Mesih'in sağladı barışın önemini açıklar. Günahtan dönen inanlı bu barışı imanla benimser. İsa Mesih aracılığıyla doğrulukla donatılmış olarak sevinçle Tanrı'ya yaklaşır. Tanrı'dan korkup kaçmaz, tam tersine, kendisine sevgi ve saygıyla yaklaşır. Tanrı'nın katına hiç çekinmeden çıkabilir. Orada sevgiyle kabul edileceğini bilir. Tanrı'nın önünde barış içinde bulunmak budur. İnanlıya kesin güvenlik verir.

Ayet 2 "İman ederek içinde bulunduğumuz bu kayraya O'nun aracılığıyla girme hakkına kavuştuk". Normal bir vatandaş istediği zaman cumhurbaşkanının makamına giremez. Girme hakkı yoktur. Ancak cumhurbaşkanının yakınlarından biri onu götürürse cumhurbaşkanının yanına gidebilir. Esikden Tanrı'nın iyiliğinden yararlanma hakkımız yoktu. Ama İsa Mesih'e iman ettiğimiz an Tanrı'nın kayrasına girme hakkına kavuştuk. Bu söz kesin bir olayı belirtir. Bir zamanlar kayraya girme hakkımız yoktu. Bir gün İsa Mesih'e iman ettik, O'nun aracılığıyla Tanrı'nın iyiliğinden yararlanma hakkına kavuştuk. O günden sonra kayra içinde bulunuyoruz, Tanrı'nın iyiliği bizi kuşatıyor.

Bu girme hakkına kavuşmamız "O'nun aracılığıyla"dır (ayet 2). O kimdir? "Rabbimiz İsa Mesih"tir (ayet 1).

O Rab'dir: "Bu Oğul görünmeyen Tanrı'nın benzeri, tüm yaradılışın ilk-doğanıdır... Her şeyin başlangıcıdır, ölüler arasından ilk-doğandır. Öyle ki, her şeyin en önde bulunanı O olsun" (Koloseliler 1:15,18).

O İsa'dır: "Ey Davut oğlu Yusuf! Meryem'i kendine eş olarak almaktan çekinme. Çünkü onda oluşan Kutsal Ruh'tandır. Bir oğlan doğuracak, O'nun adını İsa koyacaksın. Çünkü O halkını günahlarından kurtaracak" (Matta 1:20,21).



O Mesih'tir. Mesih meshedilen, üzerine yağ dökülen kişi demektir. Eski çağda kutsal bir göreve atanan kişinin başına yağ dökülürdü. Peygamber, rahip ve hükümranlara uygulanırdı. Rab İsa Tanrı'nın bu üç görevi bütün insanlık için yerine getirmeye atadığı kişidir. Peygamber olarak Tanrı'nın Haberi'ni bildirdi. Rahip olarak insanların günahlarını gideren bağışlamalık sağladı. Hükümran olarak yeniden gelince herkesi yargılyacak ve Tanrı'nın barış düzenini kuracak.

Petros Mesih'in özelliklerini şöyle tanıtır: "Kutsal Sözü'nü İsrailoğulları'na gönderdi, herkesin Rabbi olan İsa Mesih aracılığıyla barışı müjdeledi... Tanrı'nın Kutsal Ruh'la ve güç ile meshettiği Nasıralı İsa'yı da biliyorsunuz. O iyilik işleyerek ve iblisin egemen olduğu tüm insanları iyi ederek her yeri dolaştı. Çünkü Tanrı O'nunla beraberdi... O'nu bir tahtaya asarak öldürdüler. Ama Tanrı O'nu üçüncü gün ölümden diriltti ve açıkça görünmesini sağladı... Halk'a bu haberi yayalım, Tanrı'nın ölüleri ve dirileri yargılamaya atadığı kişinin O olduğunu kanıtlayalım diye kendisi bize buyruk verdi" (Elçilerin İşleri 10:36,38-40,42).

Rab İsa Mesih aracılığıyla kayraya girme hakkına kavuştuktan sonra kayra içinde bulunuyoruz (ayet 2). Kayra Tanrı'nın bize karşı iyiliğidir. Artık Tanrı'nın kabul ettiği kişileriz. Tanrı bizi seviyor ve koruyor. İyiliklerini bize açıklıyor. Kayra altındayız. Kurtuluşumuz konusunda bu bize kesin güvenlik verir. Tanrı beni İsa Mesih aracılığıyla kayrası içinde bulunduruyorsa ve bu benim yaptığım işlere dayanmıyorsa O beni kayrası içinde sona kadar saklayacaktır. "Rabbin inayeti ezelden ebede kadar kendisinden korkanlar üzerindedir" (Mezmur 103:17 K.M.). İsa Mesih'in söylediği gibi: "Onlara sonsuz yaşam veriririm. Onlar sonsuza dek mahvolmayacaklar. Hiç kimse de onları elimdem kapmayacak. Onları bana veren Babam her varlıktan üstündür. Baba'nın elinden onları kapmaya kimsenin gücü yetmez. Ben ve Baba biriz" (Yuhanna 10:28-30).

'Kayra içinde bulunuyorum' düşüncesi, karşı koyanların öne sürdükleri gibi, tembellik ve kayıtsızlık oluşturmaz. Pavlus bunu kendi yaşantısından biliyordu: "Tanrı'nın kayrasıyla şimdi neysem oyum. Tanrı'nın bana uzatılan kayrası boşa gitmiş değildir. Tam tersine, öbür habercilerin tümünden daha çok emek harcadım. Ama bunu başaran ben değilim, benimle birlikte olan Tanrı kayrasıdır" (1.Korintoslular 15:10).

Kayra içinde bulunmamız dua konusunda bize büyük cesaret verir: "O'na imanımız ve güvenimizden ötürü, Mesih bağlılığında yüce Kat'a kabul edilme güvencesini taşıyoruz" (Efesoslular 3:12). "Onun için kayra tahtına tam güvenle yaklaşalım. Öyle ki, yardıma gerekli dönemde acınılanlar olalım ve kayra bulalım" (İbraniler 4:16). Yüce Kat'ta yaklaştığımız Ulu Kişi bizi seven Babamız'dır. Dileklerimizi dinlemeye ve bizim için en iyi olanı vermeye hazırdır. "Babanız size gerekli olanı, siz daha O'ndan dilemeden önce bilir" (Matta 6:8). Tanrı'nın sevgisi içinde bulunuyoruz. Kurtuluşumuz sağlam ve kesindir.

Pavlus ayet 2'de kesin güven sağlayan bir konu daha önümüze getirir: "Kavuşacağımız Tanrı yüceliğinin umuduyla da övünç duyuyoruz." Doğrulukla donatıldığımız için Tanrı yüceliğine kavuşacağımızı biliyoruz. Bunu bildiğimiz için seviniyor, ona derin özlem duyuyoruz.

Tanrı'nın yüceliği nedir? O yüceliğin içine bakmak ayracılığına kavuşan Yuhanna gördüklerini şöyle anlatır: "Tanrı'nın konutu insanlarla birlikte! Tanrı insanlarla bir arada yaşayacak. Onlar O'nun halkı olacak. Tanrı da onlarla birlikte olacak ve gözlerinden tüm gözyaşlarını silecek. Artık ölüm olmayacak. Artık ne yaş, ne ağlayış, ne de acı olacak. Çünkü öncekiler geçti gitti.. Kentte tapınak görmedim. Çünkü buranın tapınağı Evrensel Egemen Rab Tanrı ve Kuzu'dur. Kentin aydınlatmak için ne güneşe gereksinimi var, ne de aya. Çünkü Tanrı'nın yüceliği onu aydınlatmıştır. Şamdanı ise Kuzu'dur" (Vahiy 21:3,4,22,23).

Kutsal Yazılar'da umut, kişinin gerçekleşeceğini kesin olarak bildiği şeyi sabırla beklemesi demektir. Kesin olarak kavuşacağımız Tanrı yüceliğini sabırla bekliyoruz. Beklerken özlediğimiz yüceliği övünçle başka insanlara anlatırız. Oraya kavuşacağımızdan kuşkumuz olsaydı övüncümüz nerede kalırdı? Oysa kavuşacağımız Tanrı yüceliğiyle övünürüz. Haklı olarak onunla gurur duyarız.

Rabbe yıllarca hizmet etmiş yaşlı bir inanlı hastalanınca eşine ve çocuklarına, "İyileşmem için dua etmeyin" dedi. "Beni o yücelikten yoksun bırakmayın. Artık orasını özlüyorum, oraya gitmek istiyorum." Kurtulduğunu bilen kişinin kesin güvenliği böyledir. İsa Mesih aracılığıyla kavuştuğumuz kurtuluş ne sağlam ve kesindir.

Ayet 3'te Pavlus kesin güvenlik sağlayan bir etken daha ekler: "Üstelik acılarımızda bile övünç duyuyoruz." Rab İsa Mesih'e olan imanımızın acılar içinde bile övünç duymamızı sağlaması, güvenliğimizi bir kat daha artırır. Acılarda övünç duyabilirsek imanımızın boş olmadığını, Mesih'in gerçekten bizde işlemekte olduğunu anlayabiliriz.

Bu acılar Mesih'e bağlılık nedeniyle çekilen baskılar, saldırılar, alaylı ve yerici sözler, aşağılayıcı söz ve davranışlar ve buna benzer şeylerden oluşur. Böyle şeylerin inanlının yaşamından eksik olmayacak. Pavlus ile Barnabas Listra, Konya ve Antakya'daki yeni inanlıların "canlarını destekledikten, imanda durmaları için onlara öğüt verdikten sonra, 'Bizim birçok acıdan geçerek Tanrı'nın Hükümranlığı'na girmemiz gerekiyor' dediler" (Elçilerin İşleri 14:22). İnanlının her acıdan korunacak diye Tanrı'dan bir vaat yoktur. Birçok acıdan geçmemiz gerekiyor. Ne var ki, acılar içinde Tanrı yüceliğinin umuduyla sevinebiliyoruz. Onunla övünüyoruz, kıvancımızı başkalarına açıklıyoruz.

Acılarda nasıl övünç duyabiliyoruz? "Çünkü acının katlanış oluşturduğunu biliyoruz" (ayet 3). Acılarda bir anlam görebildiğimiz için onları çekerken övünç duyabiliyoruz. Acılar bizde katlanış oluşturur, sabırsız kişiliğimize sabır kazandırır. Acılar bizi Mesih'e daha çok bağlar. Acılarda O'nu daha çok ararız. Yardım bulmak için kayra tahtına daha çok yaklaşırız. Çektiğimiz acılar bize dayanıklık ve olgunluk kazandırır.

Ayet 4 "Katlanış denenmeden geçildiğini gösterir." Acılarda sabır gösterirsem imanım denenmiş olur. Bu durumda Rabbime ne kadar bağlı olduğumu anlarım. En zor koşullar altında Tanrı'yı hala sevdiğimi görürüm. Aynı durumda O'nun beni sevdiğini de anlarım. İmanım denenmeden geçince sağlam kaldığı için Tanrı'nın onayına kavuşur. "Tanrı'nın okulunda" sınavdan geçerek başarı kazanmış olurum. Yakup bu konuda şu çarpıcı açıklamada bulunur: "Kardeşlerim, çeşitli denenmelerle karşılaştığınızda kendinizi çok sevinçli sayasınız. Biliyorsunuz ki, imanınızın sınanması katlanış oluşturur. Bu katlanış yetkin sonucu göstersin. Böylelikle hem yetkin hem de bütünlüğe ermiş olasınız. Hiçbir konuda eksiğiniz kalmasın... Denenmeye katlanan adam mutludur. Çünkü onaylandığında Tanrı'nın kendisini sevenlere vaat ettiği yaşam tacını alacaktır" (Yakup 1:2-4,12).

Sınavda kazanılan bu başarı inanlıda daha sağlam bir umut oluşturur: "Denenme de umudu oluşturur" (ayet 4). Acı ilk bakılışta bizi umutsuzluğa sürükleyeceğine benziyordu. Oysa acılar içinde Tanrı'nın sevgisini daha derin biçimde öğrenince daha olgun ve sağlam bir umuda kavuşuruz. Tanrı'nın yüceliğine kavuşacağımızdan daha da emin oluruz.

Ayet 5 "Bu umut utanç getirmez." Acılardan geçen olgun ve sağlam umut inanlının daha çok övünç duymasına yol açar. Pavlus birinci bölümde "Sevinç Getirici Haber'e bağlılığımda utanç duymuyorum" der (ayet 16). Sevinç Getirici Haber'le övünüyorum, O'nunla gurur duyuyorum demek ister. "Bu umut utanç getirmez" deyince bu umutla övünülür demek ister. Acılardan geçerken Rabbin yakınlığını duyan inanlı Tanrı'nın yüceliğine kavuşacağını kesinlikle bilir. Stefanos bu sağlam ve olgun umuttan parlak bir örnek verir. Kutsal Ruh'la dolu olan Stefanos" kendisine karşı diş gıcırdatıp onu öldürmeye hazırlanan insanları görmedi. "Gözlerini dikkatle göğe doğrulttu. Tanrı'nın yüceliğini ve O'nun sağında duran İsa'yı gördü" (Elçilerin İşleri 7:53). Acı içinde Tanrı'nın yüceliğinin umuduyla övündü: "İşte görüyorum" dedi. "Gökler açılmış İnsanoğlu da Tanrı sağında duruyor." Bu umut ona utanç getirmedi. Ölümüyle Mesih İsa'yı yüceltti.

"Bu umut utanç getirmez. Çünkü Tanrı'nın sevgisi bizlere verilen Kutsal Ruh aracılıyla yüreklerimizde dolup taşımaktadır" (ayet 5). İmanlılar olarak acılar çekerken Kutsal Ruh Tanrı'nın bize olan sevgisini taşkın bir ırmak gibi yüreğimize döker. Pavlus bunu kendi yaşantısından biliyordu. Değneklerle dövüldükten sonra hücrede ayakları delikli ağır tahtalarla kenetlenmiş durumda "gece yarısı dolaylarında Pavlus'la Silas dua ediyor, Tanrı'ya ilahi söylüyorlardı" (Elçilerin İşleri 16:22-25). Tanrı'nın sevgisi Kutsal Ruh aracılığıyla yüreklerine dolup taşmaktaydı. İlahiler söyleyerek onları seven Tanrı'ya övgü sundular.

Aynı şeyi günümüzde Mesih'e iman ettikleri için karakollarda dövülüp hücrelere atılan kardeşler yaşadılar. Kendilerinden gelmeyen sevinç ve sabırla işkenceye dayanabildiler. Tanrı'nın sevgisi yüreklerini doldurdu. Tanrı'nın kendisini sevdiğini bilen inanlının kurtuluş güvenliği kesindir. Tanrı bu güvenliğin kolayca sarsılabildiği bir zamanda acı çeken inanlıya Kutsal Ruh aracılığıyla sevgisini açıklayarak bu güvenliği pekiştirir.

Kutsal Ruh'un bu tanrısal işleyişi acılardan geçen inanlılara özel bir teselli verir. Kutsal Ruh'un bu işleyişini Ruh'la dolu Stefanos'da gördük (Elçilerin İşleri 7:53). Kutsal Ruh'un inanlıdaki işleyişinden Romalılara Mektup'ta ilk kez bu ayette söz edilir (ayet 5). Bunun nedeni bu kesimde ilk kez inanlının iman yaşamındaki deneyimlere (tecrübelere) değinilmesidir. Kutsal Ruh İsa Mesih'in sağladığı kurtuluşu inanlının iç varlığına uygulayandır. İman yaşamındaki deneyimler O'ndan gelir. Oysa şimdiye kadar Mesih'in inanlı için doğruluk sağlaması söz konusuydu.

Kutsal Ruh tanrısal özde Baba ve Oğul ile bir olandır. Kişiliği olan tanrısal varlıktır. Kutsal Ruh konuşur (peygamberlik eden bir inanlının ağzıyla): "Kutsal Ruh, 'Barnabas'la Saul'u kendilerini çağırdığım işe ayırın' dedi" (Elçilerin İşleri 13:2). Kutsal Ruh kilise topluluğunda inanlıların sorunlarıyla ilgilenen gözeticileri atar: Pavlus Efes'teki gözeticilere "Kendinize ve Kutsal Ruh'un sizi gözetici atadığı tüm sürüyü -Tanrı'nın kilise topluluğunu- gütmeye dikkat edin" der (Elçilerin İşleri 20:28). Kutsal Ruh Tanrı'nın Ruhu'dur. Sevgi olan Tanrı'nın sevgisini ta yüreğimizin içine kadar getirendir.

Kutsal Ruh "bize verilen"dir (ayet 5). Bütün inanlılara verilir. Yalnız yüksek bir düzeye ulaşmış inanlılara verilmez. "İsa ayakta durup yüksek sesle şunları söyledi: 'Kim susarsa bana gelsin ve içsin. Kutsal Yazı'da belirtildiği gibi, bana iman eden kişinin içinden diri su ırmakları kaynaklanacaktır.' İsa bu sözü kendisine iman edenlerin alacakları Ruh'a ilişkin söylemişti" (Yuhanna 7:36-39). Kutsal Ruh günahtan dönüp İsa Mesih'e iman ettiğimiz zaman bize verilir. İman etmeden önce Kutsal Ruh günahlarımız konusunda bizi eleştiriyor, bize İsa Mesih'i açıklıyordu. İmana geldiğimizde Kutsal Ruh yüreğimize konut kurar. "Hem bedeninizin sizlerde bulunan Kutsal Ruh'un tapınağı olduğunu bilmiyor musunuz? Bu Ruh size Tanrı tarafından verilmiştir" (1.Korintoslular 6:19). Kutsal Ruh'un işlemesiyle Tanrı'nın bizi sevdiğini yüreğimizin içinde duyabiliriz. Bu bize kurtulduğumuza dair kesin güvenlik verir.

Ayet 6'nın "çünkü" sözcüğü ile başlaması onun önceki ayetle sıkı bir bağlantı içinde olduğunu belirtir. Ayet 5'te değinilen Tanrı'nın sevgisi bu ayetlerde açıklanır. Tanrı'nın bizi sevdiği kanıtlanır. Bu sevginin ne kadar yüce olduğu ve ne kadar düşük insanlara gösterildiği vurgulanır. İnanlının güvenliği böyle bir sevgiye dayandığını göstermek için ayet 9'dan ayet 11'e kadar olan kesimde Tanrı'nın sevgisiyle sağlanan kesin kurtuluşun yargı gününde inanlıyı gazaptan kurtardığı açıklanır. Bu sevgi inanlının tümden kurtulması ve sona kadar korunması için her sağlayışta bulundu. Bölümün geri kalan ayetlerinde inanlının Mesih bağlılığında bulunduğu konusu üzerinde durulur. Böylece inanlının kurtuluş güvenliğini artıran bir konu daha vurgulanır.

Tanrı'nın sevgisinin özelliği Mesih'in bizim için ölmesiyle açıklanır (ayet 6). Tanrı'nın sevgisi özveride, fedakarlıkta bulunan sevgidir. Mesih ölüyor. Mesih acı çekiyor. Ölmemiz gereken ölümü O ölüyor ve biz o ölümden kurtuluyoruz. O cezamızı çekiyor ve biz özgür oluyoruz. "Çünkü Tanrı dünyayı o denli sevdi ki, biricik Oğlu'nu verdi. Öyle ki, O'na iman eden herkes mahvolmasın, sonsuz yaşama kavuşsun" (Yuhanna 3:16). Tanrı'nın sevgisi veren sevgidir. Oğlu'nu ölüme verdi bizim için.

Tanrı'nın sevgisinin başka bir özelliği kendilerinde hiç çekiciliği olmayan insanları sevmesidir. Mesih kimin yerine öldü? Tanrı'yı sevenlerin mi? Hayır, tanrısaymazların yerine (ayet 6). Ne yüce sevgi! Tanrı kendisini sevmeyen biz insanları sever. Mesih Tanrı'ya düşman kesilenler için öldü.

Biz sadece tanrısaymaz kişiler değildik, aynı zamanda "güçten yoksun" idik (ayet 6). Kendimizi kurtarıp Tanrı'yı hoşnut etmek için hiç gücümüz yoktu. Ruhsal yönden büsbütün yetersiz insanlarız. Bölüm 8'de belirtildiği gibi: "Bedenin gereksiz istemlerine bağlı düşünce Tanrı'ya düşmanlıktır. Çünkü Tanrı'nın yasasına boyun eğmez; eğemez de. Bedenin gereksiz istemlerine uyanlar Tanrı'yı hoşnut edemezler" (ayet 7,8). Güçten yoksun insanlarız. Tanrı'yı hoşnut edemeyiz. Kendi kendimizi kurtaramayız.

Güçten yoksun olmamızın başka bir yönü de vardır: Ruhsal gerçekleri anlama gücünden yoksunuz. "Doğal kafalı insan Tanrı Ruhu'na özgü konuları kabul etmez. Çünkü bunlar ona akılsızlıktır. Onları bilebilmesi olanaksızdır. Çünkü bu konular ruhsal kapsamda kavranılır" (1.Korintoslular 2:14). İnsan doğal durumunda Tanrı'nın dünyada kurmakta olduğu yeni düzeni görmez: "İnsan yeniden doğmadıkça Tanrı'nın hükümranlığını göremez" (Yuhanna 3:3). Bunu görebilmesi ve Tanrı'nın yönetimi altına girebilmesi için Tanrı'nın sunduğu yeni yaşama kavuşması gerektir: "İnsan sudan ve Ruh'tan doğmadıkça Tanrı'nın hükümranlığına giremez" (Yuhanna 3:5). Böyle güçten yoksun insanların yerine Mesih öldü. Tanrı'nın sevgisi ne yücedir!

Mesih "gerekli dönemde" bizim için öldü. Tanrı'nın kurtuluşumuzu önceden planladığını ve kararlaştırdığı anda bunu gerçekleştirdiğini anlıyoruz bu sözden. Mesih'in ölümü beklenilmeyen bir bunalımın çözümünü sağlamak için acele olarak yapılan iş değildir. "Suçsuz ve lekesiz kuzuyu andıran Mesih'in değerli kanıyla kurtuldunuz. O dünyanın kuruluşundan önce bilinmişti; ama çağların sonunda sizin yararınız için açıklandı" (1.Petros 1:19,20). Tanrı'nın atadığı bu dönemde en uygun vakitti. Ruhsal yasa yaklaşık 1400 yıl önce Musa aracılığıyla verilmişti. Hiçbir insanın "ruhsal yasada sıralanan işlerle



Tanrı katında doğruklukla" donatılmayacağını kanıtlamak için aradan yeterli zaman geçmişti.

İnsanlar bilgelikle kurtulacak idiyse Yunan filosoflarının bunu kanıtlama fırsatları olmuştu. Ama onlar da güçten yoksundu: "Çünkü Tanrı bilgeliğinin karşısında dünya Tanrı'yı insan bilgeliğiyle bilemedi. Yayılan Söz'ün akılsızlığıyla Tanrı iman edenleri kurtarmaya kıvanç duydu" (1.Korintoslular 1:21). Yunan felsefesi güçten yoksundu.

Roma uygarlığı ve yasa düzeni de güçten yoksun görüldü. Ondan önce Mısır, Aşur, Babil ve diğer uygarlıklar gelip geçmişti. Onlar da güçten yoksundu. "Biz daha güçten yoksunken, gerekli dönemde Mesih bizim yerimize öldü."

Ayet 7 Tanrı sevgisi insan sevgisinden kat kat üstündür. İnsan sevgisi seveceği kişide yararlı özellikler ve iyi nitelikler arar. İnsan doğru kişi için canını kolay kolay vermez. Belki de çok çok iyi bir insan için kendini feda edebilir. Bunun tam tersine, Mesih en kötüsü için, günahlı olduğumuz zaman yerimize öldü.

Ayet 8 Mesih'in bizim için ölmesiyle Tanrı bize sevgisini kanıtlıyor. Bu ayet Mesih'in Tanrı özünden, Tanrı ile bir olmasını gerektiriyor. Aksi takdirde ayet anlamsızdır. İnsan düzeyinde "Aydın Doğan için öldü. Yılmaz Doğan'a sevgisini bununla kanıtlıyor" dersek, büsbütün anlamsız bir şey demiş oluruz çünkü Aydın ile Yılmaz ayrı ayrı kişilerdir. Aydın'ın özverisi ancak Aydın'ın sevgisini gösterir. Yılmaz'la ilgili hiçbir şey açıklayamaz. Mesih'in Tanrı'yla özdeş olması nedeniyle O'nun ölümü Tanrı'nın bize olan sevgisini kanıtlamış oluyor. Mesih çarmıhta acı çekince Tanrı da ısdırap çekti. Oğlu'nu ölüme vermekle bizi ne denli sevdiğini gösterdi (Yuhanna 3:16).

Tanrı'nın seni sevdiğini bilmiyorsan ve bilmek istiyorsan, İsa Mesih'in ölümüyle ilgili olan Kutsal Kitap bölümlerini okuyun. Örneğin: Matta 27, Markos 15, Luka 23, Yuhanna 18 ile 19, Yeşaya (İşaya) 53, Mezmur 22. İsa Mesih'in senin için anlatılan bütün acıları çekip canını verdiğini düşünün. Tanrı'nın seni sevmesinin kanıtını İsa Mesih'in ölümünde görün. "Tanrı'nın bize sevgisi şununla belirgin oldu: Biricik Oğlu'nu dünyaya gönderdi, O'nun aracılığıyla yaşayalım diye. Sevgi bundadır. Biz Tanrı'yı sevmedik. Doğrusu, O bizleri sevdi ve günahlarımızı gidermesi için bağışlamalık olarak öz Oğlu'unu gönderdi" (1.Yuhanna 4:9,10).

Tanrı seni kişisel olarak seviyor. "Tanrı'nın beni sevmesi için ben fazla kötüyüm" diyemezsin. Tanrı seni tanrısaymaz, güçten yoksun, günahlı bir düşmanken sevdi. Bu sevgiyi kabul etmeyecek misin? Tanrı'nın sevgisine karşılık vermeyecek misin?

Ayet 9 ile 10'da bu sevgiyi kabul etmenin bazı sonuçlarını öğreniriz. Bu ayetlerde yazar Tanrı'nın bizi sevdiği gerçeğini usa vurur, ondan bazı sonuçları çıkarır. En büyük gerçeğin daha küçük gerçeği içine aldığını vurgular.



Ayet 9'da "Mesih bizim için öldü ama en sonda mahvolmayacağımızı nasıl bileceğiz?" sorusu söz konusu. Tanrı'nın günaha karşı öfkeli yargısını açıklayacağı o Son Gün'de "kurtuluş bulacağımız daha kesindir" (ayet 9). Bu kesindir çünkü Tanrı zaten daha büyük işi bizim için yapmıştır. Biz daha günahlıyken Mesih bizim için öldü, kanını bizi tüm suçlarımızdan arıtmak için akıttı. Böylece bizi Tanrı'nın önünde doğrulukla donatan bağışlamalık sağladı. O'nun sayesinde şu anda doğrulukla donatılmış durumdayız. Tanrı bizi şu anda doğru kişiler olarak kabul ediyor çünkü bize kendi doğruluğunu vermiştir. Şu anda Tanrı önünde doğru kişi olarak durabiliyorsam, elbette O'nun öfkeli yargısı altına girmeyeceğim. Böylece o yargıdan kurtuluş bulacağım kesindir. Doğru kişiler o yargıda yargılanmayacak. Tanrı benim doğru olduğumu ilan ederek hakkımda daha şimdiden yargısını vermiştir.

İsa Mesih aynı konuyu şöyle vurgular: "Benim sözümü dinleyenin ve beni gönderene iman edenin sonsuz yaşamı vardır. O yargılanmayacaktır; ölümden yaşama geçmiştir" (Yuhanna 5:24). Kesin kurtuluş, kesin güvenlik!

Ayet 10'da Pavlus sık sık dile getirilen şu sorunu aynı yöntemle ele alır: "Günahlarım bağışlandı, kurtuldum. İyi hoş! Ama tekrar günaha düşersem, ne olur? Bu her şeyi bozmayacak mı? Bu durumda kurtuluşumu kaybetmeyecek miyim?" Pavlus Kutsal Ruh'un esinlemesiyle konuya bağlı önemli bir gerçeği anımsatır: "Nasıl kişilerdiniz kurtulduğunuz zaman? Tanrı'nın düşmanlarıydınız, değil mi?" Evet öyle, kurtulduğumuz zaman Tanrı'ya karşı isyan eden, O'nun yasalarını çiğneyen, O'nu hiç saymayan insanlardık. O durumda Tanrı bizi düşman saymak zorundaydı. Buna rağmen Tanrı, Oğlu'nu bizim için ölüme verdi ve Oğlu'nun ölümü aracılığıyla bizi kendisiyle barıştırdı.

Şu anda Tanrı'yla barıştırılmış durumdayız. Düşman değil, dost sayılırız. Tanrı düşmanlarına karşı bu kadar iyilikle davrandıysa, dostlarına karşı daha az iyilikle mi davranacak? Düşmanlarının günahlarını bağışladıysa, dostlarının günahlarını bağışlamayacak mı? Elbette bağışlayacak. "Barıştırılmış ortamda Mesih'in yaşamı aracılığıyla kurtuluş bulacağımız daha kesindir" (ayet 10). Mesih'in ölümü düşmanlardan dostlar yapmışsa, Mesih'in yaşamının dostları Tanrı katında sonsuz kurtuluş sahipleri kılması daha kesindir.

"Mesih'in yaşamı aracılığıyla" çevrilen söz "Mesih'in yaşamında" diye çevrilmesi mümkündür. İmanlılar olarak Mesih'in yaşamında payımız vardır. Mesih bağlılığındayız. Mesih'in yaşamından gelen güçle yaşıyoruz. Ölen Mesih bizi Tanrı'yla barıştırmışsa, yaşayan Mesih bizi sona dek koruyacaktır: "Ama İsa sonsuz boyu sürekliliği nedeniyle, hiçbir zaman değişmeyen rahipliği elinde tutuyor. Bu nedenle aracılığıyla Tanrı'ya gelenleri tümden kurtarmaya yeterliği vardır. Çünkü onlar için yakarmaya her an yaşamaktadır" (İbraniler 7:24,25). Yaşayan Mesih, Tanrı'yla barıştırdığı kimselerin her sorunuyla uğraşmak için yaşıyor. Onlar büsbütün ve sona kadar kurtarmaya yeterli güçtedir. Kurtuluş bulacağımız daha da kesindir.

Ayet 11'de Tanrı'nın kendisiyle övünmemiz vurgulanır. Kurtuluş güvenliğiyle açıklanan gerçeklere bir şey daha eklenir. Dahası var: İsa Mesih'i efendisi olarak kabul eden kişi için övünmek, sevinmek, coşmak var! Bu kişi Tanrı bağlılığında sonsuz sevince kavuşmuştur. Bizi o kadar seven Tanrı'yı düşününce sevinçle coşarız. Bizi Rab İsa Mesih aracılığıyla kendisiyle barıştırdığını andığımızda böyle bir Tanrı'yla kim övünmez? Tanrı'nın sevgisini bilen inanlı yüzü bir karış olarak gezmemeli. Tam tersine, kendisine kesin kurtuluş veren Tanrı'yla övünüp sevinçle çoşan biri olmalı. Rabbimiz İsa Mesih aracılığıyla Tanrı'yla barışma yetkisine kavuşan inanlı Tanrı'ya övgüler sunan kişidir

"Barışma yetkisi" orijinal dilde "değişme" anlamındaki bir kelimeyi çevirir. Bu da durumumuzu güzel bir şekilde açıklar. Düşman olan bizler İsa Mesih aracılığıyla büyük bir değişmeden geçerek Tanrı'yla dost oluruz.

Coşkun sevinç getiren bu kesin kurtuluş İsa Mesih aracılığıyla sağlandı. Bu bölümün ilk on bir ayette O'ndan dokuz kez söz edilir. Her şey O'nun aracılığıyladır. O'nsuz kurtuluş düşünülemez. O'nu yüceltelim. O her zaman Rabbimiz olsun. Kendimizi bilinçli olarak O'nun yönetimi altına koyalım. O'nun aracılığıyla kesin kurtuluşu veren Tanrı bağlılığında coşkun sevinç duyalım. Kurtuluşumuz kesindir çünkü Tanrı'dandır.