1*Adem soyunun öyküsü: Tanrı insanı yarattığında onu kendine benzer kıldı. 2*Onları erkek ve dişi olarak yarattı ve kutsadı. Yaratıldıkları gün onlara “İnsan” adını verdi. 3Adem 130 yaşındayken kendi suretinde, kendisine benzer bir oğlu oldu. Ona Şit adını verdi. 4Şit'in doğumundan sonra Adem 800 yıl daha yaşadı. Başka oğulları, kızları oldu. 5Adem toplam 930 yıl yaşadıktan sonra öldü.
6Şit 105 yaşındayken oğlu Enoş doğdu. 7Enoş'un doğumundan sonra Şit 807 yıl daha yaşadı. Başka oğulları, kızları oldu. 8Şit toplam 912 yıl yaşadıktan sonra öldü.
9Enoş 90 yaşındayken oğlu Kenan doğdu. 10Kenan'ın doğumundan sonra Enoş 815 yıl daha yaşadı. Başka oğulları, kızları oldu. 11Enoş toplam 905 yıl yaşadıktan sonra öldü.
12Kenan 70 yaşındayken oğlu Mahalalel doğdu. 13Mahalalel'in doğumundan sonra Kenan 840 yıl daha yaşadı. Başka oğulları, kızları oldu. 14Kenan toplam 910 yıl yaşadıktan sonra öldü.
15Mahalalel 65 yaşındayken oğlu Yeret doğdu. 16Yeret'in doğumundan sonra Mahalalel 830 yıl daha yaşadı. Başka oğulları, kızları oldu. 17Mahalalel toplam 895 yıl yaşadıktan sonra öldü.
18Yeret 162 yaşındayken oğlu Hanok doğdu. 19Hanok'un doğumundan sonra Yeret 800 yıl daha yaşadı. Başka oğulları, kızları oldu. 20Yeret toplam 962 yıl yaşadıktan sonra öldü.
21*Hanok 65 yaşındayken oğlu Metuşelah doğdu. 22Metuşelah'ın doğumundan sonra Hanok 300 yıl Tanrı yolunda yürüdü. Başka oğulları, kızları oldu. 23Hanok toplam 365 yıl yaşadı. 24Tanrı yolunda yürüdü, sonra ortadan kayboldu; çünkü Tanrı onu yanına almıştı.
25Metuşelah 187 yaşındayken oğlu Lemek doğdu. 26Lemek'in doğumundan sonra Metuşelah 782 yıl daha yaşadı. Başka oğulları, kızları oldu. 27Metuşelah toplam 969 yıl yaşadıktan sonra öldü.
28Lemek 182 yaşındayken bir oğlu oldu. 29“RAB'bin lanetlediği bu toprak yüzünden çektiğimiz eziyeti, harcadığımız emeği bu çocuk hafifletip bizi rahatlatacak” diyerek çocuğa Nuhgadını verdi. 30Nuh'un doğumundan sonra Lemek 595 yıl daha yaşadı. Başka oğulları, kızları oldu. 31Lemek toplam 777 yıl yaşadıktan sonra öldü.
32Nuh 500 yıl yaşadıktan sonra Sam, Ham, Yafet adlı oğulları doğdu.
AÇIKLAMA: Bu bölüm Adem’den Nuh’a kadar yaklaşık 1500 yıllık süreci özetler. Yaratılış kitabında ‘soy’kavramı çok önemli çünkü başta Rab ‘kadının soyu’ ile insanları Şeytan’ın pençelerinden kurtarmaya söz verdi (Yaratılış 3:15). Ne var ki Adem’in ilk oğlu katil olup çıktı. Onun soyu da bir hayli bozuldu. Ancak Tanrı, Adem’e ‘Şit’ isminde bir oğul daha bağışladı ve soy vaadini onunla sürdürdü. Başta insanların çok uzun ömürlü oldukları dikkatimizi çeker. Sonuçta Adem günah işlememiş olsaydı hiç ölmeyecekti. Ama günah dünyaya girince ölüm de etkisini göstermeye başladı. Bir çokların sandığı aksine ilk insanlar bizimle kıyasla fiziksel ve zihinsel açıdan çok daha güçlüydüler. Tufandan önceki insanlar mağara adamları değildi.
Adem’den sonra altıncı kuşak Hanok çok farklı biridir. İsmi ‘adanmış biri’ demek. Kayin soyundan gelen Lamek’in tam tersi bir insandı. Hanok Tanrı’yla 300 yıl yürüdü. Burada yürümek demek Tanrı’yla yakın bir ilişkisi vardı demek. Hanok Tanrı’yı yakından tanıyan ve O’na iman eden biriydi. İmanlı yaşantısıyla Tanrı’yı öyle hoşnut etti ki Rab onu mucizevi bir şekilde yanına aldı (İbraniler 11:5). Bu çok önemli bir emsaldi çünkü Adem’den sonra herkes ölüyordu ancak Hanok imanından ötürü ölümü tatmadan kurtulabildi. Kutsal Kitap’a göre Hanok ilk ‘peygamberlik’ edendi (Yahuda 14). Nuh tufanından önce insanları uyarıyor ve Mesih’in görkemli gelişini müjdeliyordu. İlginç bir ayrıntı daha var: Hanok’un oğluna verdiği ‘Metuşelah’ismi, ‘ölümü getirecek’ anlamına gelir. Peki oğlunun ölümü neyi getirecek? Verilen yılları hesapladığımızda Metuşelah’ın tufan koptuğu yıl öldüğü anlaşılıyor. Büyük olasılıkla babası Hanok oğlunun ismini tufanın bir belirtisi olarak bıraktı. Metuşelah’ın herkesten daha uzun yaşaması da (969 yıl) Tanrı’nın büyük sabrını hatırlatır(2.Petrus 3:9).
Daha sonra Nuh’la karşılaşıyoruz. Babası Lamek hayatı insanlara ferahlık getirsin diye oğluna ‘rahatlık’anlamına veren Nuh ismini verdi. Anlaşılan o zamana kadar insanlık öyle bozuldu ki Tanrı’yı seven Şit soyu bir çözüm arıyorlardı. Nihai çözüm Nuh’la birlikte geldi ama bekledikleri gibi bir çözüm değildi. Genel olarak tufandan önceki çağda bir yandan insanın gittikçe günaha battığını görüyoruz, fakat öbür yandan Hanok ve Nuh gibi insanların Tanrı’ya yöneldiğini de fark ediyoruz. İlginçtir ki İsa Mesih kıyametten önceki günleri Nuh’un günlerine benzetir: ‘Nuh’un gemiye bindiği güne dek, tufandan önceki günlerde insanlar yiyip içiyor, evlenip evlendiriliyorlardı. Tufan gelinceye, hepsini süpürüp götürünceye dek başlarına geleceklerden habersizdiler. İnsanoğlu’nun gelişi de öyle olacak (Matta 24:38-39).’ Acaba bizler Hanok gibi ‘Tanrı’yla yürüyen’ kutsal soydan mıyız yoksa dünyanın akıntısına kapılıp gidenlerden miyiz? Gelecek kıyametten tek kurtuluş Hanok’un yaptığı gibi Mesih’e inanıp Tanrı’nın yoluna sadık kalmaktır.