Ayet 5'ten ayet 10'un sonuna kadarki kesimde Kutsal Ruh tarafından esinlenen yazar Mesih'in kurban edilmesiyle ruhsal yasa düzenindeki kurbanların ortadan kaldırıldığını kanıtlayan Mezmur 40:6-8 ayetlerinden aktarma yapıp onlarda belirtilen gerçekleri açıklar. Aktarılan bu ayetler Mesih'in dünyaya gelmek üzereyken Baba'ya söylediği sözlerden oluşan bir önbildiri olduğu açıklanır (a.5). Ruhsal yasa kurbanlarının yetersizliği nedeniyle Mesih şunları söyler:
"Kurban ve sunu istemedin,
Ama bana bir beden hazırladın.
6Ateşte yakılan sunulardan da,
Günaha karşı sunulardan da hoşnut olmadın.
7Bunun üzerine,
'Kitap tomarında benim için yazıldığı gibi,
İşte istemini uygulamaya geldim, Ya Tanrı' dedim" (a.5-7; Mezmur 40:6-8).
Ayet 8'den ayet 10'un sonuna kadarki kesimde Mezmur 40'taki Mesih'in sözlerine göre Tanrı'nın ruhsal yasa düzenindeki çeşitli kurban ve sunulara karşı olan tutumu vurgulanır. Tanrı onları istemedi, onlardan hoşlanmadı. Bu nasıl olur? Onları buyuran Tanrı'nın kendisi değil miydi? Evet, ama Tanrı onları "gelecek iyi şeylerin yalnızca bir gölgesi" olarak buyurmuştu (a.1). Mesih'in dünyaya gelmesiyle gelmesi beklenen iyi şeylerin somut görünüşü belirmekteydi. Somut görünüş varken Tanrı gölgesini ister miydi, ondan hoşlanır mıydı?
Mezmur ayetlerinde Mesih, önce Tanrı'nın ruhsal yasanın kurbanlarına karşı olan hoşnutsuzluğunu belirtir (a.8), sonra kendisinin bu konudaki Tanrı'nın isteğini uygulamaya geldiğini bildirir (a.9). Bu bildiriyle Mesih ikincisini kesinleştirmek için ilkini ortadan kaldırdığını açıklar. Mesih Tanrı'nın kendisine hazırladığı bedeni üzerine alıp dünyaya gelerek Tanrı'nın kurban konusundaki isteğini yerine getirdi. İsa Mesih "sonsuz Ruh aracılığıyla" bu insan bedenini bir tek kez Tanrı'ya sundu (a.10; 9:14). O'nun "bedeninin bir tek kez sunulmasıyla, Tanrı istemi uyarınca kutsal kılındık" (a.10). Tekrarlanan bütün bu sunuların yapamadığını İsa Mesih'in bedeninin sunulması yaptı: Tanrı halkının O'nun ulu katına çıkıp orada rahatlıkla kalabilmelerini sağladı. Mesih'in sunusu günahlı insanları Tanrı'ya ayrılanlar durumuna getirir, onları kutsal kılar. Övgüler olsun Rabbimiz İsa'ya! İsa Mesih bize bu kutsallığı armağan etti. Tüm çabamız aldığımız bu kutsallığa uygun bir biçimde yaşamımızı sürdürmeye olmalı.
Ayet 11'den ayet 18'in sonuna kadarki kesimde yazar vardığı sonucun daha önceleri değindiği konularla olan bağlantısını belirtmeye koyulur. Dikkatimizi hergün tapınma görevlerini yerine getiren kahinlere çeker (a.11). Ardı ardına sundukları hep aynı sunuların hiçbir zaman günahları ortadan kaldıramadığını vurgular.
Ayet 12'de Mesih'in "günahlara karşı sürekli etkisi olan tek" sunusu üzerine dikkat topladıktan sonra önceki bölümlerde değindiği karşılaştırmayı yeniden vurgular: Kahinler görevlerini yapmak üzere hep ayakta dikilirken Mesih görevini sonuçlandırmış olarak Tanrı'nın sağında oturmuş bulunuyor (1:3,13; 7:27-8:1). Mesih Tanrı'nın sağında "düşmanlarının ayakları altında basamak edilmesini beklemektedir" (a.13). Yazar bir kez daha Mezmur 110 ayet 1'i aktarır. Mesih O'nun hükümranlığının gelmesini önlemeye çalışan güçlerin kendisine boyun eğmesini Tanrı'nın sağlamasını bekliyor. İsa Mesih'in canını vermeden hemen önce çarmıhta söylediği "sonuçlandı" sözünün yankısı sonsuzluğa dek sönmeyecektir (Yuhanna 19:30).
Mesih sunduğu tek sunuyla "kutsal kılınanları sürekli yetkinliğe erdirdi" (a.14). İnanlıların Tanrı'ya özgü, O'na ayrılmış kişiler olabilmeleri için Mesih'in sunusu kusursuzdur. Ona hiçbir şeyin katılmasına gerek yoktur. İnanlıları istenen duruma getirip onları bu durumda sonsuzluk boyunca saklamaya yeterlidir.
Yazar bunu izleyen birkaç ayette bu konunun bölüm 8'de açıkladığı Yeni Antlaşma konusuyla ilişkisini belirterek o bölüme aktardığı Yeremya 31:33,34 ayetlerinde Kutsal Ruh'un Mesih'in sunusunun kesinliğine bu ayetlerde tanıklık ettiğini bildirir (a.15-18). Kutsal Ruh ilkin Rabbin bu yeni antlaşma aracılığıyla yasalarını insanların iç varlığına yerleştireceğine dikkat çeker (a.16'ya aktarılan Yeremya 31:33). Böylece insanların içtenlikle bu yasalara uymak isteyeceklerini belirtir.
Sonra Kutsal Ruh tanıklığını şöyle sürdürür: "Günahlarını ve yasasızlıklarını artık anımsamayacağım" (a.17'ye Yeremya 31:34). Yeni antlaşma uyarınca her şeyi bilen Tanrı bağışlanan günahları unutacağına söz verir. Mesih'in sunusu bu denli etkindir!
Günahlar bu kadar etkin ve kusursuz biçimde bağışlanınca günaha karşı başka bir sunuya ihtiyaç kalmaz, başka kurban aranmaz (a.18). Başka sunular bu denli etkin sunudan sonra yersizdir.