Soyu bilinmeyen Melkisedek 7:1-3

Bölüm 6 a.20'de Mesih'in "Melkisedek düzenine göre sonsuzluk boyunca başrahip niteliğini" aldığına değinilir. Bu parçada Melkisedek'in kim olduğu ve bu kahin düzeninin nitelikleri konuları ele alınır. Ayet 1 Eski Antlaşma'nın Melkisedek'le ilgili verdiği bilgileri özetler. O'nun Salem kentinin kralı ve Ulu Tanrı'nın rahibi olduğunu belirtir. Mesih de kişiliğinde kral ve kahin görevlerini birleştirecekti: "Düşmanlarının ortasında saltanat sür.. RAB and etti ve caymaz; Melkisedek tertibi üzere Sen ebediyen kahinsin" (Mezmur 110:2,4).

Melkisedek'le ilgili bilinen tek olayın özeti a.1 ile a.2'de verilmektedir. Bu olay Tekvin 14'te anlatılır. Bazı krallar Sodom ve çevre kentlerine saldırdı. İbrahim'in "kardeşi oğlu Lut'u ve onun malını alıp gittler" (Tekvin 14:12). İbrahim üç yüz on sekiz uşağıyla onları kovaladı. "Krallara karşı yengi kazandıktan sonra" dönen İbrahim'i Melkisedek karşılayıp kutlu kıldı.

İbrahim savaşta "elde ettiği tüm malların onda birini" Melkisedek'e verdi (a.2). Melkisedek adının anlamı "doğruluk kralı"dır. (Melki = kral. K.M.'de bulunan ve krallık anlamındaki "melekut" sözcüğü aynı kökten gelir. Süryanice'de hala erkek adı olarak kullanılan "Melki" sözcüğü de kral anlamındadır. Sedek = doğruluk. Arapça'dan Türkçe'ye geçen ve doğruluk anlamını taşıyan "sıdık" sözcüğü aynı köktendir). Salem adlı yerin kralı olarak Melkisedek Salem'in anlamı esenlik olduğuna göre "Esenlik Kralı"dır. (Osmanlıca'ya Arapça'dan giren "selamet" sözcüğü Salem adının aynı kökündendir.) Günahlı bir dünyaya doğruluk getirerek esenlik sağlayan Mesih'tir. O'nun çarmıhında "salah (doğruluk) ve selamet (esenlik) öpüştüler" (Mezmur 85:10).

Ayet 3'te Kutsal Kitap'ta kaydedilmedikleri için Melkisedek hakkında bilinmeyen olgular simgeler olarak kullanılır. Onun Tanrı Oğlu'na benzediği anlamına getirilir. Babasının ve anasının kim olduğu bilinmediği için "onun ne babası, ne anası, ne de soyu var" diye yazılır. Doğumu ve ölümüyle ilgli kayıtlar bulunmadığından "Tanrı Oğlu gibi, sürekli olarak rahip" kaldığı anlamında yorumlanır. Melkisedek tarih sahnesine tek bir kez "Ulu Tanrı'nın rahibi" olarak yoktan çıkmasıyla Kutsal Yazıları okuyanların zihinlerinde sanki sonsuzlaşıp kalmıştır. Gerçi anası babası vardı. Doğdu, yaşadı ve öldü. Ama Kutsal Yazılar bunlardan söz etmeyince sonsuzca rahip kalan Tanrı'nın Oğlu'nun bir simgesi olmuştur. Bazı yorumcular Melkisedek'in yeryüzüne melek sıfatıyla gelen Mesih olduğuna inanır.