Tanrı kendini ‘Kurtarıcı’ olarak tanımladığı için, İsa Mesih Tanrı’yı yansıtmak üzere, görünmez olanı görünür hale getirmek üzere, bedensiz olan Tanrı’yı bedenleştirmek üzere geldiğinde, kendini kurtarıcı olarak tanıttı. ‘Beni gören Baba’yı görmüş olur’ diye ilan etti.
Rabb’in bir meleği rüyada Yusuf’a görünerek şöyle dedi:
Meryem bir oğul doğuracak. Adını İsa koyacaksın. Çünkü halkını günahlarından O kurtaracak.
Mat 1.21
Aramice’de ismi Yeşua; ‘Yehova kurtarır’ anlamına gelen ismi Grekçe’de ‘İsus’a, Arapça’da ve Türkçe’de ‘İsa’ya dönüşür; ‘Yehova kurtarır; Tanrı kurtarır’ anlamına gelir. İsa Mesih her şeyden önce bir kurtarıcıdır. İnsanoğlunu kurtarmaya geldi. Tanrı’nın 1500 sene önce Musa’ya verdiği sözü tam anlamıyla yerine getirmeye geldi. Peki Yahve mi kurtarır yoksa İsa mı? Yahve eşittir İsa.
Bu ayette İsa’nın halkı konuşulur; ama Tanrı dedi ki: ‘Benim halkım olacaksınız.’ Peki halk Yahve’nin mi yoksa İsa’nın mı? Yahve eşittir İsa.
Bütün İsrail halkı Eski Antlaşma’daki olayları gerçekten yaşadılar, hikaye değil, gerçek tarih. Aynı zamanda Tanrı onlarda çalışarak, onlar aracılığıyla bize bir örnek, bir simge, bir belirti sundu. Tanrı nasıl onları kölelikten kurtarıp bir halk yaptıysa ve onlara bir gelecek, bir umut verdiyse, İsa Mesih’teki kurtuluş da bizim için ruhen yerine gelir.
Nitekim İnsanoğlu, kaybolanı arayıp kurtarmak için geldi.
Luk 19:10
Türkiye'nin en başarılı derneği ‘AKUT - Arama Kurtarma Derneği’dir. Ne yapıyorlar? Bir felaket olduktan sonra ya da biri kaybolunca o kişiyi bulana kadar arıyorlar ve kurtarıyorlar. İsa Mesih de öyledir.
"Siz ne dersiniz? Bir adamın yüz koyunu olsa ve bunlardan biri yolunu şaşırsa, doksan dokuzunu dağlarda bırakıp yolunu şaşıranı aramaya gitmez mi?
Size doğrusunu söyleyeyim, eğer onu bulursa, yolunu şaşırmamış doksan dokuz koyun için sevindiğinden daha çok onun için sevinir.
Bunun gibi, göklerdeki Babanız da bu küçüklerden hiçbirinin kaybolmasını istemez."
Mat 18.12-14
İsa Mesih kendini, arayan ve kurtaran olarak tanıttı.