5.2 Ortodoksluk Görüşü

Ortodokslukta64 tövbe konusunda, Ermeni ve Süryani kiliseleri arasında büyük yakınlık bulunmakla birlikte; Rum, Rus ve Balkan ülkeleri Ortodoksları arasında küçük farklılıklar gösterir. Ermeni Kilisesi görüşüne göre tövbe, günah işleyen insanın arınma sürecidir.

Tövbenin Ermenice karşılığı abaşkharutyun tekrar ağlamak, tekrar pişman olmak demektir. Bu durumda gerçek bir tövbede şunlar aranır:


1. Samimi pişmanlık: Günahlı durumdan uzaklaşmaktır.

2. İkrar: Günahları yetkili rahibe itiraf etmektir.

3. Bağışlama: Yetkili din adamı tarafından günahların bağışlanmasıdır. Din adamı gerçekten tövbe edenin pişman olduğuna kanaat getirerek: “İnsan sever Tanrı sana merhamet etsin ve tüm günahlarını bağışlasın. Ve ben kâhinlik yetkimle, Tanrı’nın ‘Yeryüzünde çözeceğiniz her şey gökte de çözülmüş olacak’ (Matta 18:18)’ emrine dayalı olarak aynı sözlerle seni sözle, düşünceyle, eylemle işlediğin tüm günahlarından azat ediyor ve seni tekrar kilisenin sırlarına teslim ediyorum. Öyle ki işlediğin her şey bu dünyada hayır işleri olarak ve gelecek yaşamda da yüceliğe kavuşman için olsun” diyerek bağışlar.

4. Kefaret: İşlediği günahların kefaretini ödemesidir. Bu konu sebep olduğu zararın karşılanması ve kişiyi işlediği günah karşılığında eğitecek uygulamaların verildiği bölümdür.

Tövbenin kurtuluş planındaki yeri günahlardan arınmaya yöneliktir. Mesih’i kabul edip iman etmek ve hayatını Mesih’e vermek tövbe olarak adlandırılmaz. Kurtuluş için kişinin, İsa Mesih’in günahları için öldüğüne, üçüncü gün ölümden dirildiğine kısaca amentüde bildirilen gerçeklere iman etmesi ve buna uygun bir yaşam sürmesi gereklidir. İçinde tövbenin de bulunduğu 7 sırlar bu konuda kişiyi kurtuluş yolunda yürüten Tanrı’nın lütuflarıdırlar.