Rab’bin insanı götürdüğü yerler gerçekten harikadır. Yirmi sene önce Columbia Uluslararası Üniversitesi’nin ilahiyat fakültesinden mevzun olunca Eski Antlaşma üzerine çalışıp yazmak istediğimi biliyordum. Ancak Türkçede yapabileceğimi düşünmüyordum. Büyüdüğüm memlekete dönünce e-manet dergisinin kadrosuna katılma imkânı bana sunuldu ve geçen on sene içinde hem bu kitapta sunulan Eski Antlaşma ile ilgili, hem de birçok daha konuda makale yazmaya imkânım olmuştur. e-manet dergisi yazı kuruluna bana verdikleri güven ve destek için çok müteşekkirim.
Bu kitapta derlenmiş olan dokuz makale okurlarımın Eski Antlaşma’yı daha iyi anlamalarına yol açacağını umarım. Makaleler Kutsal Kitap’taki güncel sıralamadaki konumlarına göre sıralanmıştır. Kısa olarak içerikleri ve hitap ettiği kitaplar şöyledir:
“Çerçevesiz Olmaz: Derin Bir Kutsal Kitap Anlayışı için Kaçınılmaz Temel” başlıklı ilk makale aslında tam olarak Eski Antlaşma hakkında değil, ama Eski Antlaşma’yı doğru anlayabilmek için mantıksal bir temel atar.
“Kutsal Kitap Efsaneler Arasında: Kutsal Kitap’ın Dünya Görüşünün ve Tarih Anlayışının Eşsizliği” John N. Oswalt’ın aynı başlıklı kitabın bir özetidir. Kutsal Kitap’ın oluştuğu dünyadaki düşünce şekilleri ve efsaneleri Kutsal Kitap ile karşılaştırıp, Tanrı’nın Sözü’nün emsalsizliğini göz önüne serer.
“Son Söz Kimde? Dünya’nın Yaşı Hakkında Varsayımlar ve Kutsal Kitap Kronolojileri Üzerindeki Etkileri” makalesi Yaratılış 5 ve 11’deki sayıları temel alıp okuru Eski Antlaşma’nın otoritesi hakkında düşündürmek üzere yazılmıştır.
“1446: Mısır’dan Çıkışın Muhtemel Tarihlerinden İlki” Türkçe kaynaklarda eksik olan Mısır’dan Çıkış’ın erken tarihin lehine ve aleyhine olan argümanlarını irdeler.
“Musa’nın Yasasının İkamesi: Eski Antlaşma’da Nasıl Bildirildi?” Musa’nın, Yeremya’nın ve Hezekiel’in yazılarında Musa’nın Yasası’nın yeni bir antlaşma ile değiştirileceğini açıklamalarını irdeler. Bu yazı Tevrat’la başladığından dolayı burada sıralanıyor.
“Eski Antlaşma’daki Savaşlar: Nasıl Yaklaşılmalı, Ne Öğretilmeli?” Hristiyanlar için çok zor bir soru olan Kutsal Kitap’taki “dini savaşlara” yaklaşımını irdeler. Bu savaşlar Yeşu ile başlayıp Tanrı’nın Davut’a rahat verinceye kadar devam etti. Biz onları nasıl yorumlamalıyız? Haçlı seferlerin temeli değiller mi? Bunlar yanı sıra Tanrı’nın savaşı nasıl kullandığına dair Kutsal Kitap’tan çıkan öğretiler özetleniyor.
“Tanrı’nın Davut ile Antlaşmasının Işığında Tanrı’nın Oğlu Unvanı” 2. Samuel 7 ve 1. Tarihler 1’deki metinleri kullanarak Tanrı’nın Oğlu unvanın Eski Antlaşma’daki anlamını açıklar ve inanç savunması için nasıl kullanılabileceğine dair önerilerde bulunur.
“Edwin Thiele İbrani Kralların Gizemli Tarihini Nasıl Çözdü?” Krallar ve Tarihler kitaplarındaki İsrail ve Yahuda kralların kronolojisinin Kutsal Kitap’ı ana kaynak olarak kullanarak nasıl çözüldüğünü ve günümüzde tarih bilimci cemiyeti tarafından kabul edilen kronolojiyi tanıtır.
“Kutsal Yazıları Kaleme Alan Peygamberlerin Vahyin Gelişimine Katkıları” her bir peygamberin vahyin gelişimine kattığı konularını özetler.
□
Makalelerin hepsi bu derleme için bir daha gözden geçirilip güncellenmiştir. Ama bunlar uzun bir süreç içinde yazılıp kitap mantığına hazırlanmadıklarından dolayı bazen fikirler ve ifadeler tekrarlanabilir.
Umarım ki bunları okumak size bana yazarken kadar bir bereket getirir. Kutsal Kitap gerçekten harika bir yapıttır ve onu derinlemesine araştırmak büyük bir önceliktir.
J.M. Diener
Ankara, 11.11.2020