UZUN ÖMÜRLER VE KRAL LİSTELERİ


img




Nuh’un tufanı ve özellikle tufan öncesi Kutsal Kitap’ta bahsi geçen insanların yaşadığı uzun ömürler hep bir merak ve tartışma konusu olmuştur. Birçok kişi mutlaka “Acaba bu hikâyeler gerçekleri mi yansıtıyor yoksa bu rakamlar ve tufanın kendisi sembolik midir?” diye muhakkak sormuştur. 1922 yılında, Irak’ta, Britanyalı Herbert Weld-Blundell tarafından dört tarafı çivi yazısından oluşan 20 santim uzunluğunda ve 9 santim genişliğinde bir prizma keşfedildi.



img

Weld-Blundell Prizmasının 4 Yüzü



Yazıt, M.Ö. 1800’e aittir ve M.Ö. 3200-1800 seneleri arasında yaşamış olan Sümer krallarının bugüne kadar keşfedilmiş en kapsamlı listesini oluşturur. Liste “Büyük Tufan” öncesinde yaşamış olan kralların isimlerini verir. Prizma tufan hakkında da bahseder:



Tufan yeryüzünü kasıp kavurdu ve sonrasında krallık [ikinci kez] gökten indi. Böylece Kiş, krallığın koltuğu oldu…”



Bu prizmayı Gılgamış destanından ayıran özellik, yazının edebi açıdan efsanevi bir şiir değil; daha çok tarihi bir kayıt olarak yazılmış olmasıdır. Yazıtta bulunan ilginç bir detay tufan öncesi kralların tufan sonrasındaki krallara göre çok daha uzun bir ömre sahip olmalarıdır; fakat bu sayılar Kutsal Kitap’a göre şişirilmiştir. Listedeki ilk 8 kral 43.000-18,600 sene arasında değişen dönemlerde egemenlik sürmüştür. Tufan sonrası ise ilk kral Juşu 1,200 sene krallık sürdürürken, en uzun egemenlik 1.500 senelik olarak göze çarpmaktadır. Senelerin giderek azaldığını gösteren kayıtlar M.Ö. 2600 senelerinde hüküm sürmüş olan kral Gılgamış’ın egemenlik dönemini 126 sene olarak vermektedir. Tufan sonrası sayısal düşüş Yaratılış bölümündeki anlatıyla paralellik sergilemektedir.



Colorado devlet üniversitesinde doktorasını tamamlamış olan Raul Lopez’in bu prizmadaki sayılarla ilgili dikkate değer bir tezi vardır. Bu liste Eski Babil İmparatorluğu döneminde Sümer kayıtlarına bakılarak kopyalanmıştır. Sümerler ve Babilliler 60’lık bir sayı sistemi kullanmaktaydı. Fakat bu sistemi ifade eden çivi yazıtları sembolleri zamanla değişime uğramış. Dolayısıyla aşağıdaki tablodan anlaşılacağı gibi Babilli bir çevirmen Sümer çivi yazıtlarındaki 60 değerini ifade eden bir sembolü gayet tabi sembolün konumuna göre 60² (3600)algılaması söz konusu img img olabilirdi.



Buna göre ilk 8 kralın toplam hükümdarlık süresi olan 241,200 sene yaklaşık 7000 sene olabilir. Aynı şekilde Âdem ve Nuh arası bulunan 8 atanın toplam seneleri olan 6695, kullanılan bu sembollere göre çok rahatlıkla bir Babil kâtibi tarafından 237,600 sene olarak yorumlanabilirdi.



Özetleyecek olursak, prizma 2 nedenden dolayı önemlidir: (1) Efsanevi bir anlatının dışında yıkıcı bir tufanın kaydı geçmesi ve (2) Tufan öncesi ve sonrası insan ömrünün Tevrat’a benzeyen bir şekilde paralellik göstermesi.