Nahum

Yunus gibi etkinliği Asur’un başkenti Ninova’yı kapsayan ikinci peygamber Elkoşlu (olasılıkla Kefarnahum) Nahum’dur. Ancak konu Ninova’nın tövbesi değil, tersine dünya gücü Asur’un başkenti üzerine gelecek yargıdır. İsrail’e kendisini baskı altında tutanların üzerine gelecek yargının bildirilmesiyle teselli verilirken, Ninova’ya Tanrı’nın yargı tasarısı ayrıntılarıyla bildirilir.

Nahum büyük olasılıkla Ninova’nın yıkılışından önce (İ.Ö. 612) ve 3:8f’e göre Mısır’ın başkenti Tebes’in (=No-Amon)7Asurlular tarafından İ.Ö. 667’de yıkılmasının ardından etkinlik gösterdi. Asur çökmeye başlasa da, Yahuda’yı tehdit etmeyi sürdürdü. Yahuda’da Hizkiya’nın reformları unutulup Manaşşe yönetimi altında tanrısaymazlık yüz kızartıcı noktaya ulaştıktan sonra Yoşiya idaresinde yenileştirme hareketi başlar. Ninova gurur, kaba kuvvet ve putataparlığın bir simgesi olarak karşımıza çıkar.

Özellikle dikkat ediniz

Peygamberin İbranice adı Nahum = “Teselli” (İsrail Nah.’da tehdit ve uyarı değil, sadece teselli buluyor).

Tanrı’nın Ninova üzerine acımasız yargısı.

Ninova’nın karşılaşacağı Tanrı yargısıyla, aynı Tanrı’nın İsrail’e sunduğu sığınmanın karşılaştırılması: “O’nun gazabına karşı kim durabilir, kim dayanabilir kızgın öfkesine? Ateş gibi dökülür öfkesi, kayaları paramparça eder. RAB iyidir, sığınaktır sıkıntı anında. Korur kendisine sığınanları” (1:6f).

Ninova’nın fahişe olarak nitelendirilmesi (Nah. 3; krşl. Va. 17f).

Ninova’yı aşan ve diğer tüm halklara da verilen mesaj: Tanrı’yla alay edilmez! “RAB kıskanç, öç alıcı bir Tanrı’dır. Öç alır ve gazapla doludur. Hasımlarından öç alır. Düşmanlarına karşı öfkesi süreklidir” (Nah. 1:2).