Daniel

Gerek Daniel’in örnek imanını sergileyen olaylar, gerek de içinde bildirilen geleceğe ilişkin ön bildirilerin yerine gelişinin (henüz bir kısmı gerçekleşti) hayranlıkla tarihte izlenilebilmesi, Daniel kitabını İsa Mesih inanlıları arasında çok sevilen bir kitap haline getiriyor. Kitabın konusu, sürgün döneminde Tanrı’nın kendisinin nasıl İsrail’in gereksinimlerini sağladığı ve halkı için bir gelecek hazırlamasıdır. Dan. Tanrı’nın diğer tanrılardan ne denli yüce ve büyük olduğu vurgulanmak için yazılmıştır. Tarih bu Tanrı’nın elindedir ve tarihi istediği yöne çevirebilir, olacaklara ilişkin ön bildiride bulunabilir. Ve O, çocuklarını en büyük denemelerden geçirebilir.

Daniel (İbranice: “Tanrı benim yargıcımdır”) İ.Ö. 606 yılındaki sürgüne ilk götürülenlerin arasında genç yaşta, yabancı tanrılara hizmet etmek ve eğitilmek üzere Nebukadnessar’ın sarayına, Babil’e getirilir, ancak o Yahweh’e sadık kalır. Bu nedenle Tanrı onun yanında olur ve onu bereketler. Babil sarayında üstün bir memuriyet derecesine ulaşır. İ.Ö. 539’daki Babil’in çöküşünü görür ve Persler döneminde kral Darius ve kral Koreş yönetimi altında en yüksek kademede görev yapar. Bununla birlikte, hem Daniel’in kendisi, hem de onunla beraber sürgüne getirilen arkadaşları, en ağır baskılara ve denenmelere karşı duran örnek inanlılardır.

Örnek yaşamı dışında Daniel geleceği kısmen birkaç yüzyıl öncesinden bildiren görümleriyle göze çarpar. Özellikle dünya güçlerini sıralar (Böl. 2 ve 7) ve bunun yanında İ.Ö. 2. yüzyıldaki olayları (Suriye kralı Antiyokus Epifanes) tamı tamına önceden bildirir.

Dan. Nebukadnessar’ın Asur’u ve Mısır’ı tümden yenilgiye uğrattığı ve Babil’in dünya gücü olduğu, Yahuda’nın da sona erdiği ilk sürgüne götürülme döneminde başlar. Daniel bu dönemde onlarca yıl (605-539) Babil sarayında yaşar. Koreş idaresindeki Persler Babil’i ele geçirip yeni dünya gücü haline gelince, kariyeri Persler arasında devam eder. Saraylardaki yaşamı ve hizmeti yaklaşık İ.Ö. 605’ten 536 yılına dek sürer.

Daniel’in doğumu ruhsal uyanış yaşanan Yoşiya’nın dönemine rastlar. Bu onu etkilemiş olmalıdır ve Babil sarayında sürdüğü yaşamı boyunca Yahweh’e sadık kalmasının bir açıklaması olabilir. Baştan beri Babil’de putataparlığın (dindar Nebukadnessar’ın Marduk’a tapması, vb.) etkisi altında yaşamasına karşın bunlardan etkilenmez.

Kuruluş düzeni

Yabancı bir diyardaki Daniel ve arkadaşları Böl. 1-6

Daniel’in görümleri Böl. 7-12

Özellikle dikkat ediniz