Süleyman’ın Özdeyişleri

Süleyman’ın Özdeyişleri yaşamda yol gösterici özdeyişleri içerir. Söz konusu, bir yönden gözlemler aracılığıyla kazanılan, diğer yandansa Tanrı korkusunda uygulanması gereken bilgelik. Bu kural genelde geçerli, yani çoğukezbildirilen sonuca ulaşılır, ama her zaman değil, daha doğrusu hep bu yaşamda değil, çünkü bazı şeyler sonsuzlukta gerçekleşecek. Kitabın konusu, bilgeliğin ve Tanrı korkusunun bir insanı kişisel olgunluğa nasıl ulaştırabildiğidir. Tanrı korkusu bulunmayan bir yaşamsa kötü bir sona götürür.

Bu kitabı anlamaya yarayan anahtar, Özd. 1:2-4: (Süleyman’ın Özdeyişleri...) “bilgeliğe ve terbiyeye ulaşmak, akıllıca sözleri anlamak, başarıya götüren terbiyeyi edinip doğru, haklı ve adil olanı yapmak, saf kişiyi ihtiyatlı, genç adamı bilgili ve sağgörülü kılmak içindir”.

1-24’e bölümler için yazar olarak Süleyman verilmekte (bu oldukça uygun, çünkü 1Kr. 4:32’ye göre Süleyman 3000 özdeyişi kaleme aldı; aynı zamanda bkz. Vai. 12:9); bu özdeyişler İ.Ö. 10. yüzyılda oluştu. 25-29 bölümleri de Süleyman’ın, ancak bu özdeyişler daha sonra “Hizkiya’nın adamlarınca” (yaklaşık İ.Ö. 700) bir araya toplandı (Özd. 25:1). Böl. 30 Agur’dan (burada anılmasının dışında bilinmeyen biri), Böl. 31 Massa kralı Lemuel’den geliyor. Olasılıkla kitap Hizkiya’nın dönemine dek 1-24 bölümleri içeriyordu ve daha sonra genişletildi. İlk derleme aslında iki bölümdü, Böl. 1-9 ve 10-24 (bkz. 10:1’de 1:1 yinelemekte: Süleyman’ın Özdeyişleri).

Kuruluş düzeni

Süleyman’ın Özdeyişleri’nin birinci derlemesi 1-9

Süleyman’ın Özdeyişleri’nin ikinci derlemesi 10-24

Hizkiya’nın adamlarınca bir araya getirilen,
Süleyman’ın Özdeyişlerinin üçüncü derlemesi 25-29

Tamamlamalar 30-31

Özellikle dikkat ediniz