1. ve 2. Tarihler

Tarihler adı kilise babalarından olan Hieronymus’tan gelir; kitabın İbranice adıdır “Günlerin Sözleri”dir ve “o günlerde cereyan eden olayların neler olduğu” anlamındadır. “Bırakılanlar” Grekçe ismidir, yani Sa. ve Kr.’ı tamamlaması gereken noktalardır. Birçok soyağaçlarının ardından krallığın tarihi Samuel ve Krallar kitaplarına paralel olarak anlatılır. Bununla birlikte İsrail’in tarihi, ağırlık Tapınak (tapınma), Levililer ve kâhinler olmak üzere daha yoğunlukla Tanrı’nın bakış açısından anlatılır. Kr.’da daha çok Tanrı yargısı vurgulanırken, Tarihler kitaplarında tövbenin ve yenilemenin olanaklı ve İsrail’in sadakatsizliğine karşın tanrısal kurtuluş planının yerine getirilmiş olduğu görülmektedir (kitabın sonundaki Babil sürgününden geri dönüş olayına bakınız).

Gözler dikkatle salt Yahuda krallarına çevrilidir ve İsrail’in kuzey krallığı hemen hiç konu değildir. Burada da ölçüt Davut’un yaşamıdır: Bir kral “babası Davut” gibi mi yaşar, yoksa Rab’bi hoşnut etmeyeni mi yapar? Soyağaçlarının dışında ağırlık noktası bir yönden Davut’un öyküsünde, diğer yandan Davut’un krallığının gelişiminde toplanır.

Ta. Adem’den Pers kralı Koreş’e dek geçen süreyi içinde kapsar.Ağırlık noktası Davut’tan (İ.Ö. 1010) Babil sürgünün sona erişine (İ.Ö. 538’den itibaren) dek olan zaman sürecidir. Olaylar çoğunlukla İsrail’de, yani Yahuda’da geçer. Başdüşmanlar Aram, Filistliler, Asur ve Babil’dir. Tapınma ve İsrail’in Tanrı’yla olan antlaşmaya bağlılığı merkezdedir ve siyasal olaylar kenarda kalmaktadır.

Kuruluş düzeni

Adem’den Babil sürgününe dek soyağacı 1Ta. 1-9

İsrail’in ilk kralı Saul 1Ta. 10

Davut 1Ta. 11-29

Süleyman ve tapınağın kuruluşu 2Ta. 1-9

Bölünen krallık döneminde Yahuda 2Ta. 10-36

Özellikle dikkat ediniz