Hakimler kitabı

Yeşu’yu tez gelen karanlık zamanlar izler. Sürekli yinelenen bir döngü başlar: İsrail Tanrısı’ndan ayrılır, ülke düşmanların eline verilir ve sıkıntı doruk noktasına vardığında Tanrı’ya dönüş gerçekleşir. Tanrı sadakati ve merhameti nedeniyle düşmanları yenen ve İsrail’i kölelikten kurtaran bir Hakim gönderir. Ancak kısa zaman sonra İsrail yeniden Tanrısı’ndan uzaklaşır ve felaket baştan başlar.

Özellikle son beş bölüm çok etkileyicidir. Bölümler çok anlamlı sözlerle çerçevelenmiştir (17:6; 21:25): “O dönemde İsrail’de (henüz) kral yoktu. Herkes dilediğini yapıyordu”. Burada sergilenilenden daha tanrısız bir durum olamaz. İsrail Tanrısı’nı terk etti ve O’nsuz yaşadı, bu nedenle anarşinin yargısına bırakıldı. Buna göre Hak. kitabının amacı, İsrail’in onları düşüşten koruyacak inanlı bir krala gereksinimleri olduğunu ve kendi yasaları uyarınca sürdürülen yaşamınsa felakete sürükleyeceğini göstermektir.

Hak. yaklaşık İ.Ö. 1375’ten 1075’e dek olan Kenan’daki uzun zaman sürecine değinir. Ülke tümden ele geçirilmemiştir ve İsrail’in bazı kesimleri tekrar tekrar saldıran yabancı halkların denetimine girer. Başdüşmanlar birçok işgalcilerin yanında ilk sırada yer alan Filistliler’dir. Yeşu’nun ölümünden sonra, 300 yıldan uzun süre güçlü bir birlik yönetimi yoktur İsrail’de. Dinsel açıdan, her şeyden önce Yahweh’den ayrılmak daimi tehlikedir. Bunun dışında göze çarpan konu, resmen Kenan üzerinde hakim ülke olmasına karşın tüm kitapta Mısır’ın adının hiç geçmeyişidir.

Kuruluş düzeni

Ülkenin ele geçirilmesi Böl. 1-2

Otniel, Ehut, Şamgar Böl. 3

Debora Böl. 4-5

Gidyon Böl. 6-8

Avimelek Böl. 9

Tola, Yair, Yiftah, İvsan, Elon, Avdon Böl. 10-12

Şimşon Böl. 13-16

Karanlık dönemler Böl. 17-21

Özellikle dikkat ediniz

İsrail’in Tanrı’dan uzaklaşması ve bunu izleyen Tanrı öfkesi;