2. Mısır’dan Çıkış

Çık. doğrudan doğruya Yar.’ın takipçisidir. Yusuf’un hayatta olduğu dönemlerde İsrail Mısır’da rahatça yaşayabiliyordu ve yüzyıllar içinde bir halk haline gelmişti. Ancak durum değişir: Halk köle edilir ve Firavun’un eziyetine maruz kalır. Mısır kralının sarayında yetişen İsrailli Musa, Tanrı tarafından, İsrail’i Mısır’dan çıkarma görevine çağrılır. Mısır’ı on bela vurur ve böylece İsrail kölelikten kurtarılır. Musa halkı Kızıl Deniz’den geçirerek Sina Çölü’ne getirir, bu esnada gerçekleşen mucizeler aracılığıyla İsrail Tanrı’yı daha yakından tanır. İmansızlığına ve putperestliğine karşın Tanrı İsrail’le bir Antlaşma yapar, ilk yasaları verir ve Tanrı’nın dünyadaki konutu olacak Buluşma Çadırı’nı kurdurur.

Çık.’ın konusu kölelikten kurtuluş ve Tanrı’nın Sina Dağı’nda yaptığı Antlaşması’dır. Kitap, İsrail’in Tanrısı tarafından nasıl kurtarıldığı, bu Tanrı’nın halkını nasıl düzene soktuğu ve Tanrı insan buluşmasının sağlanması için O’nun buna nasıl yer sağladığını açıklamak için yazılmıştır.

Çık. Musa’nın doğumundan İ. kısa süre (yaklaşıkÖ. 1530’den başlayarak) öncesinden Sina Çölü’ne varıncaya kadar geçen (İ.Ö. 1446) zaman dilimini dile getirir. Olaylar coğrafi olarak Nil deltasıyla Sina yarımadasında cereyan eder. İsrail’in baş düşmanı dünya gücü Mısır’dır (Yeni İmparatorluk, III. Thutmose, II. Amenofis). İsrail Mısır’ın tanrılar dünyasıyla karşı karşıyadır (ki, On Bela bunları doğrudan doğruya vurmuştur) ve Atalarının Tanrısı Jahweh’e imanla putperestlik arasında sallanmaktadır.

Kuruluş düzeni

İsrail’in Mısır’daki köleliği Böl. 1

Musa’nın gelişimi Böl. 2-6

On Bela Böl. 7-12

Fısıh, kaçış ve Sina’ya yürüyen insan alayı Böl. 12-18

Sina Dağı’nda Antlaşma Böl. 19-24 ve 34

Buluşma Çadırı’nın yapım planı Böl. 25-31

Altın Buzağı Böl. 32-33

Buluşma Çadırının yapımı Böl. 35-40

Özellikle dikkat ediniz