Ayartı, Başarısızlık, Ve Onarım

Tüm imanlılar Hıristiyan hayatlarında ayartı ve başarısızlıkla elbette karşı karşıya gelecekler. Tanrı’nın bizi tekrar kendisiyle birlikte paydaşlığa kavuşturacağı ise güzel bir haberdir.

Ayartı

Bütün Hıristiyanların ayartıyla (yanlış bir şeyi yapmayı çekici bulmak) sorunları vardır. Aynı zamanda tüm imanlıların günahla problemleri var. Hıristiyanlar niçin ayartılıyor? Gerçek imanlılar bazen günah işliyor mu? Mesih’e Kurtarıcı olarak güvendiğimizde ve Tanrı’nın çocukları olduğumuzda, günah problemiyle işimiz bitmedi mi? Bu tür sualler bir sürü yeni Hıristiyan tarafından soruluyor.

Hepimiz günahkar bir doğayla doğuyoruz (içimizde yaşayan günahkar bir ‘güç’).

‘Nitekim suç içinde doğdum ben,
Günah içinde annem bana hamile kaldı’ (Mezmurlar 51:5).

İki Doğa

Mesih’e Kurtarıcı olarak güvendiğimizde, Tanrı’nın ailesine ‘tekrardan doğuyoruz’, ve Tanrı bize yeni bir mizaç (içimizde yaşayan yeni bir ‘güç’) veriyor. Yeni mizacımız kutsaldır, Tanrı’nın mizacı gibi. Ancak Tanrı bize yeni, kutsal mizacımızı verince, eski günahkar mizacımızı elimizden almıyor. Cennete gidene dek eski mizacımız bizde kalacak.

Bunun için biz imanlılar iki ayrı yaradılışa sahibiz (içimizde yaşayan iki farklı ‘güç’) ve bu iki yaradılışlar hep birbiriyle didişiyorlar. Bizi ters tarafa çekiyorlar. Eski günahkar yaradılışımız bizim kötü (günahkar) şeyler yapmamızı sağlamaya çalışır. Bize Tanrı’yı unutmamızı ve günahın bizi mutlu edeceğini söyler. (Bazen günah bizi mutlu ediyor, ama bu mutluluk çabucak yok oluyor, ve böylece günah işlediğimiz zaman Rab İsa’yı çok mutsuz ettiğimizi bildiğimiz için üzülüyoruz). Fakat yeni yaradılışımız Tanrı’yı seviyor. Tanrı’nın sözünü dinlememiz ve kutsal bir hayat yaşamamız gerektiğini söylüyor bize.

Önemli Olan Soru

İki doğamızdan hangisine itaat etmeyi seçeceğiz? Ayartı geldiğinde, eski doğamıza ‘evet’ desek, günah yolunu şeçmiş oluruz. Ancak yeni doğamıza ‘evet’ desek, Tanrı’nın kutsal yolunu seçmiş oluruz. Karar vermeliyiz! Bu günahkar dünyada, günaha ayartı hepimizin günlük hayatında olup biten bir şey ve bu yüzden her imanlının bu seçimi her gün yapması lazım.

Tanrı’nın evlatları olduğumuzdan, Tanrı’ya her zaman ‘evet’ dememiz gerektiğini biliyoruz. Ama arada sırada günaha ayartı çok güçlü olduğunda, kötü (günahkar) arzularımıza ‘evet’ diyoruz ve böylece günah işliyoruz—düşünerek, konuşarak, veya yanlış bir şey yaparak.

‘Herkes kendi arzularıyla sürüklenip aldanarak ayartılır. Sonra arzu gebe kalır ve günah doğurur. Günah olgunlaşınca da ölüm getirir. Sevgili kardeşlerim, aldanmayın! (Yakup 1:14-16).

Başarısızlık

Hiç günah işlemeyen Hıristiyan var mıdır? Hayır! Bütün imanlılar arada sırada günah işler. Hepimiz düşeriz (yanlışa saparız; kusursuz olamayız). Hiç kimse kusursuz değildir. Yuhanna İsa’nın bir havarisiydi. İsa onu çok sevdi. Yuhanna Yeni Antlaşmada beş kitap yazdı. Yaşamış en meşhur Hıristiyanlardan birisidir. Fakat Yuhanna’nın kendisi ve her imanlı için yazdıkları işte burda:

‘Günahımız yok dersek, kendimizi aldatırız, içimizde gerçek olmaz’ (1. Yuhanna 1:8).

Her imanlının hayatında biraz günah var, ünlü Yuhanna Elçisi’nin hayatında bile. Eski, günahkar mizacımız halen içimizde olduğundan, ve bizi ayarttığından bazen günah işleyip başarısız oluyoruz. Her gün günahkar düşüncelerimiz ve arzularımıza karşı çabaladığımız sürece Tanrı’nın gücüne ihtiyacımız var.

İmanlının ayartıyla günaha karşı baş etmesi hakkında tanınmış beş Hıristiyan önderin söyledikleri şunlardır. (Bu beş dindar adamların isimlerini tanıyabilir ya da tanımayabilirsiniz. Bir sürü ülkede binlerce insan bu müjdeciler ve Kutsal Kitap öğretmenleri aracılığıyla kurtulup Hıristiyan hayatlarında güçlenmişlerdir.)

Onarım

Onarmak demek bir şeyi tekrardan sağlam yapmak, kırık olan bir şeyi tamir etmek ve eskisi gibi güzel yapmaktır.

Mesela: Bazen çok yağmur yağdığında, yol sel yüzünden kullanılamaz bir hale getirilebilir ve bu yüzden bazı insanlar ne o yolun üzerinden arabalarıyla geçebilir, ne de yürüyebilirler. Sonra, işçiler geldiklerinde yolu tamir ederler. Yağmur yağmadan önceki hali gibi iyi bir duruma getirirler ve artık insanlar tekrardan o yolu kullanabilir. Yol onarılmıştır (yenilendi).

Günah İşlediğimiz Zaman

Bir Hıristiyan günah işlediğinde ne oluyor? Allah bizim görkemli Babamız ve tüm gerçek imanlılar O’nun çocuklarıdır. Tanrı’yla bu ilişkimiz asla değişmez, biz günah işlesek bile. Lakin eğer günah işlersek Tanrı’yla paydaşlığımız (arkadaşlığımız) değişir; kırık dökük bir halde olup onarıma ihtiyacı olur. Tekrardan iyi bir hale getirilmesi gerekir, günah işlemeden önceki durumu gibi.

İki kişi arasındaki arkadaşlık bozulunca, onlar beraber olmayı sevmez. Birbiriyle konuşmayı istemez. Aynı biçimde, Tanrı’yla arkadaşlığımız (paydaşlığımız) bozulunca, Tanrı’yla konuşmayı istemiyoruz, bu yüzden de dua etmeyi bırakıyoruz! Tanrı’nın bizimle de konuşmasını istemiyoruz, bu yüzden O’nun kelamını okumayı bırakıyoruz! Bir imanlı Kutsal Kitap’ı okumayı ve dua etmeyi istemiyorsa, günah işlediğinden ve Tanrı’yla paydaşlığı iyi olmadığından emin olabiliriz. Tanrı’ya geri dönmesi ve onarılması gerekiyor. Tanrı’yla olan ilişkisi değişmemiştir, fakat Tanrı’yla paydaşlığı (arkadaşlığı) günah işlemeden önce olduğu gibi yeniden iyi olması gerekiyor.

Onarım

Ben günah işlediğim zaman, nasıl affedilip Tanrı’yla ilişkim onarılabilir? Yalnız Rab İsa’nın ölümü (kanı) sayesinde günah affedilip günahkar insanların ilişkisi Tanrı’yla onarılabilir.    

‘Mesih günahlarımıza karşılık öldü’ (1. Korintliler 15:3).

‘...kusursuz ve lekesiz kuzuyu andıran Mesih’in değerli kanının fidyesiyle kurtuldunuz’ (1. Petrus 1:18-19).

‘(Tanrı’nın) Oğlu İsa’nın kanı bizi her günahtan arındırır’ (1. Yuhanna 1:7).

Günah işlediğimde, iki şey yapmalıyım: günahımı itiraf etmeliyim ve o günahı yapmayı bırakmalıyım. Tanrı diyor ki,

‘Günahlarını gizleyen başarılı olmaz. İtiraf edip bırakansa merhamet bulur’ (Süleyman’ın Özdeyişleri 28:13).

Tanrı bunu da söylemiştir,

‘adımla çağrılan halkım alçakgönüllülüğü takınır, bana yönelip dua eder, kötü yollarından dönerse, gökten onları duyacağım, günahlarını bağışlayıp ülkelerini sağlığa kavuşturacağım’ (2. Tarihler 7:14).

Kutsal Kitap çok net bir şekilde diyor ki günahımı itiraf ettiğimde ve onu yapmayı bıraktığımda, Tanrı beni affediyor. Ondan sonra, affedildiğimde, Tanrı’yla Gündelik İbadet Vaktimi tekrardan başlamalıyım (ondördüncü bölüme bak). Her gün Tanrı’yla zaman geçirdiğimde, O’nunla olan paydaşlığım onarılacak, günaha ‘hayır’ demek için yetecek gücüm olacak ve Mesih’te büyük mutluluk duyacağım.

‘Buyrukların doğrultusunda yol göster bana,
Çünkü yolundan zevk alırım’ (Mezmurlar 119:35).

Son olarak, aşağıdakiler Tanrı’nın bilmeni istediği şeylerden dört tanesidir.

1. Tanrı günah işlemeni istemiyor.

‘Yavrularım, bunları size günah işlemeyesiniz diye yazıyorum’ (1. Yuhanna 2:1).

Affedilmek iyi bir şeydir, fakat hiç günah işlememek daha da iyi! Günaha ayartıldığımızda ‘hayır’ diyebiliriz.

2. Eğer günah işlersen, Rab İsa senin için ne yapıyor?

‘Ama içimizden biri günah işlerse, adil olan İsa Mesih bizi Baba’nın önünde savunur. O günahlarımızı, yalnız bizim günahlarımızı değil, bütün dünyanın günahlarını da bağışlatan kurbandır’ (1. Yuhanna 2:1-2).

Günah işlersen, İsa Tanrı’yla senin için konuşur. Babasına şunları diyor, ‘Baba, bu adam (veya kadın) günah işlemiş ve günahın cezalandırılması gerekiyor. Fakat ben çarmıhta onun günahları için öldüğümde günahını kendi bedenimde üstlendim. Bu yüzden, onun çekeceği bir ceza kalmadı.’

Ondan sonra Tanrı İsa’ya bunu diyor, ‘Sevgili oğlum, yaptığın her şey kusursuzdur. Söylediklerin de doğru. Çarmıhtaki ölümün sayesinde sana Kurtarıcı olarak güvenen herkesin günahını sildin. Günahları için hiçbir ceza çekmeleri gerekmiyor, zira sen zaten onların cezalarını çektin! Bunun için bu adamı senin yüzünden affettim.’

‘Böylece Mesih İsa’ya ait olanlara artık hiçbir mahkûmiyet yoktur’ (Romalılar 8:1).

3. Gerçek imanlı günahkar bir şekilde yaşamaya devam etmez.

‘Tanrı’dan doğmuş olan, günah işlemez. Çünkü Tanrı’nın tohumu onda yaşar. Tanrı’dan doğmuş olduğu için günah işleyemez’ (1. Yuhanna 3:9).

Gerçek Hıristiyan ‘tekrardan doğmuştur’. O değişmiş biridir. Kutsal Ruh onun içinde yaşıyor. Bu yüzden o günah işlemeye devam edemez. İmanlı hayatında büyüdükçe, yanlış olan şeylerden dönmeye ve iyi olan şeylere yaklaşmaya devam edecek. Günah değil de kutsallık onun yaşama tarzı olacak.

4. Rab geliyor!

O’nun geldiği gün bizim hayatımızın en harika günü olacaktır. Sonsuza dek O’nunla olabilelim diye bizi yanına alacak ve hiç günah işleyemeyeceğiz ya da ayartılamayacağız yeni bir beden verecek bize. Cennet hakkındaki bu söz şimdiki günahkar dünyada kutsal bir hayat yaşamamıza yardımcı olmalıdır.

‘Sevgili kardeşlerim, daha şimdiden Tanrı’nın çocuklarıyız, ama ne olacağımız henüz bize gösterilmedi. Ancak, Mesih göründüğü zaman O’na benzer olacağımızı biliyoruz. Çünkü O’nu olduğu gibi göreceğiz. Mesih’te bu umuda sahip olan, Mesih pak olduğu gibi kendini pak kılar’ (1. Yuhanna 3:2-3).