Rehberlik: Tanrı’nın Hayatın İçin Tasarladığı Planını Nasıl Bilebilirsin

Tanrı’nın bir planı var hayatın için.

‘Ya Rab, her şeyi yaparsın benim için. Sevgin sonsuzdur, ya Rab, elinin eserini bırakma!’ (Mezmurlar 138:8).

Tanrı’nın hayatınla ilgili tasarımını bilmek önemlidir, çünkü o zaman mutlu olacaksın ve Tanrı O’nun istediği şeyleri bilip yaptığında senden memnun kalacak. Her imanlı Tanrı’nın planını bilebilir. Aynı zamanda Tanrı’nın planını ‘Tanrı’nın iradesi’ olarak tanımlıyoruz.

‘Bu çağın gidişine uymayın; bunun yerine, Tanrı’nın iyi, beğenilir ve yetkin isteğinin ne olduğunu ayırt edebilmek için düşüncenizin yenilenmesiyle değişin’ (Romalılar 12:2).

İnsanlar Tanrı’nın onlardan ne beklediğini nasıl bilebilirler? Tanrı’nın benim hayatımdaki iradesini nasıl bilebilirim?

Tanrı’nın İradesini Bilebilmek İçin Beş Yol

1. Kendini Tanrı’ya ver.

‘Öyleyse kardeşlerim, Tanrı’nın merhameti adına size yalvarırım: Bedenlerinizi diri, kutsal, Tanrı’yı hoşnut eden birer kurban olarak sunun. Ruhsal tapınmanız budur’ (Romalılar 12:1).

Kendimi Tanrı’ya hangi açıdan vermeliyim? Şurada sana yardım edebilecek bir takım sözler var. Tanrı’yla konuş ve bunları söyle,

‘Göksel Babam,

 Sen beni kendin için istediğinden beni yarattın.

  Ve İsa’nın aracılığıyla beni çocuğun yaptın.

  Beni o kadar çok sevdiğin için teşekkür ederim.

  Ben seni seviyorum ve sana hizmet etmeyi istiyorum.

  Tüm hayatımı senin için yaşamayı istiyorum.

  Benim olmamı istediğin gibi yap.

  Gitmemi istediğin yere yol göster.

  Ne yapmamı istediğini bana söyle.

  İradeni yere getirmeme bugün ve daima yardım et.

            Amin.’

İşte kendini bu şekilde Tanrı’ya verebilirsin. Bunu yaptığında, Tanrı sana yavaş yavaş senin O’na nasıl hizmet etmeni istediği yolları gösterecek.

2. Kutsal Kitap’ı oku ve öğren.

        Kutsal Kitap Tanrı’nın kelamıdır. Almamız gereken kararlarda bize Tanrı’nın rehberliğini veriyor. İşte bir örnek. Bir Hıristiyan adam evlenmek istemiş. Hoşlandığı bir hanımla tanıştı, fakat o bir imanlı değildi ve İsa ile ilgilenmiyordu. Adam Tanrı’dan rehberlik için dua edip O’na bu kadınla evlensin diye sorsa mıydı? Hayır. Tanrı’ya akıl için danışmasına gerek yoktu çünkü Tanrı zaten bize Kutsal Kitap’ta bir Hıristiyanın imanlı olmayan birisiyle ne evlilikte ne de başka tür ilişkide birleşmemesini söyledi.

‘İmansızlarla aynı boyunduruğa girmeyin. Çünkü doğrulukla fesadın ne ortaklığı, ışıkla karanlığın ne paydaşlığı olabilir? Mesih’le Beliyal uyum içinde olabilir mi? İman edenle iman etmeyenin ortak yanı olabilir mi? (2. Korintliler 6:14-15).

Kutsal Kitap hayatımızdaki bir sürü durumda bize ne yapılmalı veya ne yapılmamalı konusunda Tanrı’nın kılavuzluğunu veriyor.

‘Sözün adımlarım için çıra, yolum için ışıktır’ (Mezmurlar 119:105).

Kutsal Kitap’ı okuyup öğrendikçe, Tanrı’nın ışığını yapman gereken zor seçimlerin üzerine parlatacak. Sık sık gitmen gereken doğru yolu gösterecektir.

3. Tanrı’nın iradesine güven.

        Tanrı bizi bazen yaşamımızda gerçekleşen olaylarla yönlendiriyor. (Ve Tanrı arada sırada o olayların gerçekleşmesini kendisi sağlıyor!) Kutsal Kitap’ta bunun bir örneği var.

İstefanos

‘İstefanos taş yağmuru altında, “Rab İsa, ruhumu al!” diye yakarıyordu. Sonra diz çökerek yüksek sesle şöyle dedi: “Ya Rab, bu günahı onlara yükleme!” Bunu söyledikten sonra gözlerini yaşama kapadı. İstefanos’un öldürülmesini Saul da onaylamıştı. O gün Yeruşalim’deki kiliseye karşı korkunç bir baskı dönemi başladı. Elçiler hariç bütün imanlılar Yahudiye ve Samiriye’nin her yanına dağıldılar. Bazı dindar kişiler, İstefanos’u gömdükten sonra onun için büyük yas tuttular. Saul ise inanlılar topluluğunu kırıp geçirmeye başladı. Ev ev dolaşarak, kadın erkek demeden imanlıları dışarı sürüklüyor, hapse atıyordu. Bunun sonucu dağılan imanlılar, gittikleri her yerde Tanrı sözünü müjdeliyorlardı’ (Elçilerin İşleri 7:59-8:4).

Elçilerin İşleri kitabının birinci ila yedinci bölümlerinde tüm imanlılar Yeruşalim şehrinde oturuyorlardı. Oradan başka yerde Hıristiyan yoktu. Fakat Tanrı tüm halkının Yeruşalim’de kalmasını  istemedi. Dünyanın dört bir yanına gitmelerini ve her yerde insanlara İsa hakkındaki Müjde’yi paylaşmalarını istedi. Peki, Tanrı ne yaptı? Tanrı Yeruşalim’de yaşayan Hıristiyanların hayatlarının tehlikeye girmesine izin verdi.

İstefanos, bir Hıristiyan önder, taşlarla öldürüldü. Başka imanlılar da hapse atıldılar. Yeruşalim’deki Hıristiyanlar artık orda yaşamaktan korkuyordular. O halde, ne yaptılar? Şehri terk edip başka yerlere barınmaya çalıştılar ve gittikleri her yerdeki insanlara İsa hakkındaki Müjde’yi anlattılar. Bu da tam Tanrı’nın istediği şeydi!

Tanrı, imanlılarla konuşup, onlara, ‘Git ve başka yerlerde yaşa’ demedi. Ancak hayatlarındaki o an gerçekleşen olayları (tehlike, korku, hapishane, ölüm) başka yerlere yönlendirilsinler diye kullandı.

Başka Bir Örnek

Bir gün imanlı bir kız şöyle dua etmiş, ‘Göksel Baba, ben üniversitede okumayı isterim. Ancak bu benim için planında değilse,  lütfen bana söyle, zira iradene itaat etmeyi istiyorum.’ Üniversiteye girebilmek için kızın sınavlarından ya A yada B alması gerekiyordu. Çok çalıştı, fakat sınavlarından C notu aldı.

Sınavlarından bir C notu aldığına üzgündü, ama bu C notu aracılığıyla, Tanrı’nın ona, ‘Üniversiteye gitmeni istemiyorum’ söylemeye çalıştığına inandı. Bu kız, aynı zamanda bizim dünyasal isteklerimizin (gelecek için istediğimiz şeyler) bazen Tanrı’nın bizim hayatımız için planlarından farklı olduğunu anladı. Tanrı’nın iradesi her zaman bizim istediğimiz bir şey değil, ama Tanrı’nın iradesi her zaman en iyisi.

Tanrı bu kızı kendi sesiyle konuşarak yönlendirmedi. ‘Üniversiteye gitme’ diyen bir Kutsal Kitap’tan ayetiyle onu yönlendirmedi, çünkü Kutsal Kitap’ta öyle bir ayet yok! Tanrı o kızı hayatında olup biten bir olayla yönlendirdi—onun C notu. (Tanrı onun C notu almasını sağlamış da olabilir!) Tanrı sık sık insanları hayatlarındaki mevcut durumlarla veya olaylarla yönlendiriyor.

4. Diğer imanlılardan akıl danış.

     Kutsal Kitap diyor ki,

‘Ahmağın yolu kendi gözünde doğrudur,
Bilge kişiyse öğüde kulak verir’ (Süleyman’ın Özdeyişleri 12:15).

Sana ait bir arzu (mesela: evlenmek; yada üniversiteye gitmek; veya Pazar okulu dersi öğretmek; yada bir dükkanda çalışmak; veya şoför olmak; yada Çin’de Kutsal Kitap’ı öğretmek) belki senin aklına Tanrı tarafından konulmuş bir şey, zira bu Tanrı’nın senin için iradesi olabilir. Yada Allah’ın iradesi de olmayabilir. Çoğu kez, arzularımız ve düşüncelerimizin nereden geldiklerini bilmek çok zor. Ya Allah’tan gelebilir, ya da gelmeyebilir.

Bir karar vermek konusunda emin değilsen, seni yakından tanıyan tecrübeli, tanrısal Hıristiyanlara danışmak iyidir. Onların tavsiyeleri mükemmel olmayabilir, fakat Tanrı’yı tanıyanlar pek çok konuda rehberlikeriyle, dualarıyla bize yardım edebilirler.

5. Allah’ın insanlar için iki tür planı var. Onlara birinci ve ikinci plan diyebiliriz. Allah’ın birinci planı genel planı. Bu plan her ülkede yaşayan, her çağda geçerli olan tüm imanlılar için aynı plandır. Allah’ın ikinci planı O’nun bireysel olan planıdır. Bu plan sadece senin içindir.

Birinci Plan: Tanrı’nın Tüm Hıristiyanlar İçin Genel Planı

Kutsal Kitap’ta çok net bir şekilde yazıldğına göre, Tanrı’nın tüm Hıristiyanlar için olan planını bizim için bilmek kolay. Örneğin,

‘Tanrın Rab’bi bütün yüreğinle, bütün canınla, bütün aklınla ve bütün gücünle seveceksin’ (Markos 12:30).

‘Siz öncelikle O’nun egemenliğinin ve doğruluğunun ardından gidin...’ (Matta 6:33).

‘Sizi çağıran Tanrı kutsal olduğuna göre, siz de her davranışınızda kutsal olun. Nitekim şöyle yazılmıştır: “Kutsal olun, çünkü ben kutsalım.”’ (1. Petrus 1:15-16).

‘Birbirimizi sevgi ve iyi işler için nasıl gayrete getirebileceğimizi düşünelim. Bazılarının alıştığı gibi, bir araya gelmekten vazgeçmeyelim; o günün yaklaştığını gördükçe birbirimizi daha da çok yüreklendirelim’ (İbraniler 10:24-25).

İkinci Plan: Tanrı’nın Bireysel Planı Yalnızca Senin İçin

Allah senin hayatın için olan bireysel planını biliyor. Seni kutsamak istiyor ve seni başkalarına bir esenlik yapmayı istiyor.

‘“Çünkü sizin için düşündüğüm tasarıları biliyorum” diyor RAB. “Kötü tasarılar değil, size umutlu bir gelecek sağlayan esenlik tasarıları bunlar. O zaman beni çağıracak, gelip bana yakaracaksınız. Ben de sizi işiteceğim. Beni arayacaksınız, bütün yüreğinizle arayınca beni bulacaksınız”’ (Yeremya 29:11-13).

Allah’ın benim için şahsi tasarısını nereden bileceğim? Şimdiye kadar bildiğin tasarıya (Allah’ın bütün imanlılar için genel tasarısı) itaat et. Bunu yaptıkça, Allah seni tek senin için olan tasarısına yönlendirerek seni ödüllendirecek. Allah sadakati daha fazla sorumluluk vererek ödüllendirir.

‘Efendisi ona, “Aferin, iyi ve güvenilir köle!” dedi. “Sen küçük işlerde güvenilir olduğunu gösterdin, ben de seni büyük işlerin başına geçireceğim”’ (Matta 25:21).