Giriş


a. Kurtuluş Tasarısı Nedir?

Kurtuluş Tasarısı, Tanrı’nın insanı cennete kavuşturmak için tasarladığı yoldur.

Kurtuluş Tasarısı kitabın 8 - 9. sayfalarındaki çizim ile anlatılmaktadır. Bu sayede bir bakışta böylesine kapsamlı bir konuyu ve ilgili bölümlerin arasındaki bağlantıları kolayca anlayabilirsiniz.

Bu çalışma 7 bölümden ibarettir:

  1. Günaha Düşüş

  2. Eski Antlaşma’da Kurtuluş Tasarısı

  3. Çarmıh ve Kefaret

  4. Tövbe ve Aklanma

  5. Yeniden Doğuş

  6. İmanda İlerleme

  7. Son Yargı ve İmanlının Yargılanması


Bu kitap ders için de kullanılabilir. Bu amaçla her bölüm iki kısımdan oluşmaktadır: (1) Öğretmen için kılavuz olan açıklamalar; ve (2) ders anlatıldığında öğrenciler tarafından doldurulacak formlar (her bölümün arkasında fotokopi yapıp öğrencilere verilmek üzere hazırlanmış olan yatay sayfalar).

Çizimde parantez içinde Kutsal Kitap referanslarını görebilirsiniz. Bu ayetler konuların anahtar ayetleridir (kalın yazıyla gösterilenlerdir).


B. İncil Nedir?

İncil; “müjde”, “iyi haber” demektir. İnsanın sonsuz kurtuluşu ve mutluluğu ile ilgili haber... İnsan kaynaklı dinlerde kurtuluş insan çabasına bağlanırken, Mesih aracılığıyla bütün insanlara sunulan kurtuluş ise Tanrı’nın karşılıksız armağanıdır. Müjde’yi yüce ve diğer yollardan farklı kılan özellik de budur!

Kutsal Kitap’ın ana konusu kurtuluş öğretisidir. “Tohum benzetmesi”nde belirtildiği gibi Müjde’yi uygun bir yürekle kabul eden kişi, anlayıp Rab’bin yoluna sabırla devam edendir (Matta 13:23). Yani Kurtuluş Tasarısı’nı doğru anlamak çok önemlidir!

Kurtuluş öğretisi aynı zamanda bütün Kutsal Kitap’ı da anlamamızı sağlayan anahtardır. Kolyenin boncuklarını bir arada tutan ip gibi, Kurtuluş mesajı Kutsal Kitap’ın sayısız konularını birbirine bağlar ve doğru yorumlamamızı sağlar.


c. Kurtuluş Tasarısı Çizimi

Bu kitap, Kurtuluş Tasarısı Çizimi üzerine tasarlanmıştır. İncelemeye başlamadan ve konuları ayrı ayrı ele almadan önce çizimin mesajını özetlemek ve genel bir bakış edinmek yararlı olacaktır.

Ana konu, iki yol konusudur: Geniş ve dar yol. İlk insan (Adem) günaha düştükten sonra masumiyetini yitirdi, Tanrı’nın kutsallığı ile insanın günahı arasında bir ‘duvar’ örüldü.


img

Geniş yol dünyasal yaşamı tercih etmektir; insanı doğrudan “ateş gölüne” götürür. Dar yol Tanrı’nın kurtuluş yoludur. Tanrı ezelden beri diri Sözü’nü dünyaya bedende göndermeye karar verdi. Bu kararını da bütün peygamberler aracılığıyla bildirdi. Böylece iki bin yıl önce Mesih İsa doğdu. Kendisi günaha kurban olarak öldü ve duvarda bir geçit açtı. Dar kapıdan geçmek için, günahtan tövbe ederek İsa’ya iman etmek lazım. Bu kapıdan geçenler sonsuz kurtuluşa erişir ve bu dünyada yeni bir ruhsal yaşama başlarlar. Rab’bin verdiği güçle kutsallık merdiveni basamaklarından çıkarak ruhsal hizmetlerinde ilerlerler… Dünyanın sonunda insanlar yargılandığında, geniş yolu seçenler yaptıklarıyla yargılanacak ve günahlarından ötürü cezalandırılacaklar. Dar yolu seçmiş olanlar hizmetleriyle yargılanacak ve emeklerinin karşılığını alıp cennete kavuşacaklar.

Rab’bin Kutsal Kitap’ta açıkladığı bu Tasarı ırk, dil, din ayrımı gözetmeksizin bütün insanlar içindir! Bu sade anlatılar aracılığıyla herkesin yüce kurtuluşa kavuşması dileğiyle…

İstanbul, 2004